Grandiós partit del Barça que el classifica per la final de l’EF Champions League

Emil Nielsen. Aquestes dues paraules, de fet un nom, defineixen el partit que avui ha disputat i guanyat el Barça davant un THW Kiel superat pels esdeveniments. Malgrat que els alemanys han superat la primera embranzida blaugrana, 3-0 d’inici, a mesura que el porter danès anava fent-se cada cop més i més gran, la resistència alemanya anava perdent llençols, fins a acabar la primera part amb clar avantatge culer. La segona part ha estat la continuació del malson germànic i de mica en mica els homes de Filip Jicha s’han acabat de convèncer que avui no era el seu dia.

Quan Carlos Ortega ha decidit asseure al danès el Lanxess Arena, dempeus, l’ha premiat amb una gran ovació només reservada als herois. I quan diem que tot el pavelló l’ovacionava no ens prenem una llicència literària, perquè l’ovació ha estat generalitzada, seguidors del Kiel inclosos. Els seus registres. 15 aturades de 32 llançaments, quedaran signades per molt de temps.

Inici igualat

Com hem dit, el matx començava amb un equip blaugrana sabent que havien de fer i que es trobarien. Entre les primeres aturades de Nielsen i els gols anotats per Melvyn Richardson, Luis Frade i Dika Mem, s’obria molt d’hora un petit forat al lluminós, 3-0. Anotava Eric Johansson per trencar el 0 alemany, però Dika insistia per mantenir l’avantatge. De cop i volta, les coses han canviat. Els avui visitants, s’han rearmat en defensa i això provocava un canvi de tendència. Tres gols consecutius dels de Jicha servien per empatar a 4.

Malgrat que Patrick Wiancek patia una exclusió, un parell de pèrdues de Richardson, qui com és habitual oficiava de central, permeten al Kiel avançar-se 4-5. Els blaugranes estaven en una situació complicada, moment en el qual apareix Aitor Ariño per trencar el silenci de l’atac culer, 5-5. Insistien els alemanys, Haraki Reinkind, però de nou Ariño empatava, ara a 6. Una aturada de Nielsen permet que Aleix Gómez avanci de nou als homes d’Ortega, anotant des dels set metres. El tècnic malagueny decideix canviar de central. El jove Petar Cikusa substitueix a Richardson. Serà un canvi transcendental pel que quedava de primera part.

De mica en mica, els blaugranes passen a controlar el partit

Anota Cikusa i després d’una nova aturada del porter danès, Ariño fa arribar de nou el marge dels avui locals als tres gols, 9-6. Durant uns minuts cap dels dos equips pot anotar, tot i que els blaugranes han patit l’exclusió d’Ariño per tocar de forma voluntària la pilota amb el peu dret. En el minut 19.10, Jicha demana temps mort. Aprofitant l’avinentesa per canviar de porter, Tomas Mrkva entra per Samir Bellahcene, el titular avui. El Kiel ara ataca amb set jugadors de pista i això fa que després d’una recuperació defensiva d’Ariño anoti el 10-6 a porteria buida. Anota Niclas Ekberg, però fa el mateix Cikusa.

Després d’un nou gol alemany Blaz Janc anota pel 12-8. Nielsen continua fent de les seves i atura un set metres a l’especialista dels alemanys, Ekberg, això acaba per trastocar les coses per uns alemanys que comencen a tenir la mosca darrera l’orella. Ara Jicha ordena atacar amb sis jugadors, però tampoc superen a Nielsen, mentre Janc fa el 13-8. El tècnic dels alemanys ho torna a provar amb un atac de set, però de nou Janc recupera la possessió per augmentar la renda blaugrana. Per fi anoten els alemanys, però Frade en la sacada fa el 15-9 que hi ha al marcador quan arriba el descans.

Emil Nielsen atura als alemanys

Quan comença la segona part, no hi ha canvis a les porteries, Nielsen a la catalana, Mrkva a l’alemanya. Cikusa continua sent el central blaugrana. Els gols de Dika Mem i Jonathan Carlsbogard augmenten el marge, 17-9. El mateix Carlsbogard anota després de gol rival, mentre que Nielsen li atura un set metres a Magnus Landin. Carlsbogard no pot amb Mrkva i a partir d’aquí, com havia passat a l’inici del matx, entrem en uns minuts on els blaugranes encadenen uns sèrie de pèrdues de pilota que els rivals aprofiten per fer un parcial de 0-4 que els tornen a la vida.

Ortega en el minut 37.06 demana un temps mort que serà transcendental. Richardson substitueix a Cikusa desfent el canvi de la primera part i el francès respon anotant dos gols, el segon des dels set metres, que seran claus, 20-14. Una pilota perduda per Carlsbogard acaba en set metres que Nielsen li atura al nou llançador Eric Johansson. Als alemanys se’ls està fent la porteria cada cop més petita. Primer Timothey N’Guessan i més tard Cikusa, qui ha tornat a pista, fan arribar el marge català altre cop als vuit gols, 22-14, marge que creix després d’una nova aturada de Nielsen i amb gol de N’Guessan. Nielsen insisteix i Richardson fa el 24-14.

Els alemanys, desesperats, abaixen el cap

Jicha desesperat demana un temps mort a manca de poc més de 12 minuts per la fi. La situació pels alemanys és dramàtica. Els seus homes li fan cas i de la mà d’Ekberg i Domagoj Duvjnak anotaran 3 gols consecutius. El problema per ells és que els blaugranes en el seu torn tampoc fallen. Richardson, Cikusa i Janc mantenen els deu de marge, 27-17. El Kiel torna a l’atac de set, amb Nielsen aturant-li una rematada a Duvjnak. Ortega amb bon criteri decideix el canvi del porter danès per Gonzalo Pérez de Vargas. El Lanxess es posa dempeus per acomiadar a l’heroi danès. A partir d’aquí, el de Toledo pren el relleu de Nielsen i també abaixa la persiana.

Els alemanys estan bloquejats sense saber què fer ni per on tirar, mai millor dit. Ortega, amb un bon gest, treu a pista a Haniel Langaro i Domen Makuc que s’apunten a la festa. Per la seva part, Jicha, per fer quelcom, canvia de porter en una decisió difícil d’entendre. Els gols de Makuc i Langaro més els que anoten Aleix Gómez i Javi Rodríguez fan arribar el marge català als tretze gols, 30-17. Un darrer gol de Mykola Bilyk tanca el partit amb el definitiu 30-18. Els blaugranes s’apropen a la grada on són els culers per celebrar el triomf. En la final espera l’Aalborg danès que havia superat al Magdeburg en la primera semifinal per 28-26.