Primera derrota al Palau de la temporada en partit d’Eurolliga

En un partit dominat de cap a peus per l’equip visitant, el Barça ha estat incapaç d’inquietar als transalpins que, des del salt inicial, han portat la iniciativa al marcador, fent impossible la remuntada local tot i que ho han intentat amb insistència. Els homes d’Ettore Messina se les han empescat per tallar de soca-rel qualsevol intent local per apropar-se al marcador. Un equip local que ha entrat en un moment de dubtes perquè aquesta ha estat la tercera derrota consecutiva i la quarta en els darrers cinc partits. Tot i la desfeta, l’equip, pel que fa a l’Eurolliga, segueix en segona posició, això sí, a tres victòries del líder de la classificació.

Les coses no comencen gens bé

Com hem dit, el matx començava amb els locals anant de corcoll per l’encert en el tir exterior dels llombards. El primer triple italià, Nicolo Melli, obria la primera ferida. Tot i que els blaugranes responien ho feien a prop de l’anella, Willy Hernangómez, i això permetia que un segon triple foraster, Johannes Voigtmann, portés el desavantatge local als quatre punts. La seqüència es repetia, cistella d’en Willy, triple foraster, ara Shavon Shields, amb els visitants dominant de cinc, 4-9.

Un triple d’Oscar da Silva alleugereix la ferida, però Shields tornaria a anotar de tres pel 7-12. En aquesta fase inicial, els locals han defensat molt malament el tir exterior, permetent que els italians es trobessin en un concurs improvisat de triples. Oberta la ferida, els locals no han fet res més que anar a remolc. Da Silva anotaria tres de quatre tirs lliures abans que Shields tornés a castigar des de més enllà del 6,75, 10-17.

Quan l’avantatge visitant ha arribat a nou punts, 10-19, Roger Grimau ha demanat un temps mort, aprofitant l’avinentesa per fer tres canvis que han servit de poc, perquè després d’un parell d’atacs locals sense premi, els forasters havien augmentat la seva renda. Una cistella de Jan Vesely la deixava en nou punts, abans que dues jugades de tres punts, cistella i addicional de Devon Hall i triple de Voigtmann fessin arribar la renda italiana als quinze, 12-27. Una cistella de Joel Parra seguida d’un triple de Nico Laprovittola, desdibuixat avui el de Morón, han reduït la ferida fins als deu punts. Desavantatge que es mantindrà al final del primer capítol després d’una esmaixada de Vesely, 19-29.

La reacció local no s’acaba de concretar

A l’inici del segon període, cinc punts de Laprovittola, dues cistelles i un addicional, fan l’efecte d’un possible canvi de rumb, però tot es queda en no res. El rebot defensiu culer és un descontrol i això no permet que els intents de recuperació local fructifiquin. Dos tirs lliures de Vesely mantenen als locals set per sota, 26-33. De fet, això és el que acabarà passant durant la resta del matx, intents desesperats dels locals amb els transalpins dominant amb solvència la situació. Un nou dos més un, Melli, torna els deu d’avantatge forastera, 26-36. La mateixa que poc després amb alley-hoop d’en Willy i cistella de Rokas Jokubaitis, 30-40. De nou Shields anota de tres, 30-43, obligant Grimau a demanar un temps mort.

Millora el rebot defensiu blaugrana i això permet una lleugera recuperació al lluminós, 34-43, després de cistella de Laprovittola i dos tirs lliures transformats per en Willy. Els italians van fent, mentre que a la resposta blaugrana li manca continuïtat. Anota Tomas Satoransky abans que un nou triple italià, Hall, porti el marge foraster als dotze punts, 36-48. De fet, els locals fan de tot, però els italians ni s’immuten. Després del cinquè triple de Shields el marge visitant és ja de 15 punts, 36-51. Desavantatge que es reduirà lleugerament abans del final de la primera part gràcies a una cistella d’en Willy i un contraatac que finalitza Satoransky pel 40-51 al descans.

Els transalpins continuen manant al lluminós

La segona part comença malament pels interessos locals. Passes i triple fallat per part de Parra. Però una recuperació defensiva de Vesely permet a Nikola Kalinic, inèdit en els primers vint minuts, culminar el contraatac. Amb els blaugranes fent una tímida defensa zonal, 2-3, el desavantatge es redueix fins als set punts, 44-51, però de nou l’atac local no tindrà continuïtat. Triples fallats abans que una absurda falta tècnica assenyalada a Satoransky permeti a Shieds anotar el 44-52.

La millora defensiva blaugrana no es correspon en atac i això fa que els visitants tornin a augmentar el seu avantatge, que ara torna a ser de deu punts, 44-54. Els locals ho continuaran intentant. Dos tirs lliures i una esmaixada de Vesely i un triple de Laprovittola deixen el marge italià en cinc punts, 53-58. Diego Flaccadori i Parra fallen un tir lliure cadascú per deixar les coses iguals, 54-59.

Les errades en el tir lliure perjudicaran als locals. Laprovittola falla dos de seguits, abans que James Nnaji culmini un alley-hoop dibuixat per Jokubaitis, Un triple de Parra sembla confirmar la recuperació blaugrana, 59-63, abans que un triple de Stefano Tonut desfaci el moment local, 59-66. Per acabar-ho d’adobar ara és Nnaji qui falla dos tirs lliures. Errades que Flaccadori aprofitarà per deixar el 59-68 amb el qual s’arriba al darrer acte.

Impotència local

El quart període comença amb els dos equips sense anotar res en gairebé 3 minuts. Fet que afavoreix als forasters que són els que manen al marcador. Un triple de Dario Brizuela desperta al Palau. Vesely des de la línia manté les coses, 64-70, abans que de nou l’escorta donostiarra retalli altre cop l’avantatge rival, 66-72. Però un nou triple, el seu segon i últim del matx de Hall desfà les poques esperances que els hi quedaven als locals, 66-75. Després d’un temps mort demanat per Grimau, Brizuela insisteix, per deixar el desavantatge local en set punts, 68-75. Un triple de Kalinic el continua reduint fins que Melli anota cistella i addicional pel 70-80 dins dels darrers tres minuts de partit.

Una cistella del de Morón i dos tirs lliures de Da Silva serveixen per deixar el marge italià en set punts, 75-82, el problema és que queden tan sols 1.29 per jugar-se i pretendre que en 89 segons passi el que no ha passat en la resta del matx, sembla una veritable utopia. Tot i això, els locals insisteixen. Dos tirs lliures de Laprovittola deixen en sis punts el desavantatge, 77-83, abans que un tir lliure per una altra absurda falta tècnica, ara de Brizuela, permetin a Shields anotar un tir lliure. Flaccadori no falla des de la línia i el marge foraster torna als nou punts, 77-86 quan queden 49 segons.

Kalinic esmaixa davant la passivitat italiana, el partit ja el tenen al sac i ben lligat, i més quan Kyle Hines fa la seva única cistella del partit pel 79-88. Anota Brizuela abans que torni a ser Flaccadori des de la línia qui faci els dos darrers punts italians, 81-90. A 16 segons del final, Grimau demana un temps mort. Quan el matx es reprèn, Kalinic es farà amb el control els atacs locals. Seva serà una cistella i també la posterior recuperació de pilota que li permet acabar el matx anotant un triple final pel definitiu 86-90.