Primera oportunitat perduda

El Barça no ha pogut aprofitar el primer matx-ball del qual disposava per aconseguir un nou títol de l’OK Lliga. El fet és que en cap moment del partit ha tingut el domini del joc, davant un Noia que era conscient que havia de donar el tot pel tot per imposar-se. També és cert que les circumstàncies havien complicat molt les coses a uns blaugranes que mai, en els cinquanta minuts de partit, s’han trobat còmodes a la pista de l’Ateneu Agrícola de Sant Sadurní i això ha acabat per passar factura a un equip massa poruc i amb poca capacitat de generar perill davant Blai Roca, el porter local.

Inici incòmode pels visitants

Ja des del començament s’ha vist que les coses serien complicades pels visitants. Tot i que les primeres rematades eren dels blaugranes, no creaven perill real d’anotar. En canvi, a la primera que tenien els locals han aconseguit superar a Carles Grau amb un gol que s’ha anul·lat perquè la bola, que s’havia de treure des de l’angle superior dret, no s’havia aturat en cap moment abans que Jordi Bargalló fes un passi de murri a Ivan Morales perquè aquest superés al porter blaugrana. Això passava en el minut 4.38 de partit.

Tot i que havia estat, només, un ensurt, era premonitori del que acabaria passant. Es notava, en un ambient amb molta tensió, que la pressió acabaria sent angoixant pels culers. Els locals obtenien el premi poc després. En una jugada, aparentment, sense massa perill, el mateix Morales circula totalment sol, en un flagrant error defensiu dels forasters, pel bell mig de la pista fins que etziba un tret, sense que cap jugador blaugrana li surti al pas, que sorprèn Carles Grau. Era el minut 7.01 quan l’1-0 pujava al marcador. Mal símptoma pels homes d’Edu Castro que els rivals s’avancessin.

Reacció blaugrana gràcies a la pilota aturada

El matx ha canviat poc. Els visitants buscaven fer el seu joc habitual, de passades i de control del ritme, però el gran problema era que no es creava veritable perill. Molta culpa d’això era mèrit de l’acurada defensa que feien els homes de Pere Varias, que era molt intensa i sempre al límit de la falta. Això provocava que el nombre de faltes dels locals creixés des de molt aviat. Però era un risc assumit pel tècnic local.

El tècnic de Vigo comença la roda de canvis més aviat del normal perquè avui disposa d’una rotació més curta de l’habitual. En el minut 11.22 hi ha un bri d’esperança pels forasters. Una clara falta de Xavi Costa sobre Sergi Llorca dins de l’àrea és castigada amb un obvi penal, malgrat que els locals protestessin de forma irada. Joao Rodrigues transformava la pena màxima per l’empat a 1. Les coses canvien poc i això obliga Edu Castro a demanar un temps mort en el minut 12.06. El matx continuarà força igualat, però amb els visitants incapaços d’apropar-se a la zona perillosa. Els seus tirs són massa llunyans i sense perill per un Roca que no comet cap errada.

Els errors defensius penalitzen als visitants

En una de les nombroses faltes comeses pels locals, una protesta irada del tècnic local acaba amb targeta blava per Varias. La superioritat que durant dos minuts gaudeix l’equip blaugrana serà estèril perquè l’única rematada que supera a Roca, feta per Ignacio Alabart, s’estavella en el pal dret de la porteria local. En el minut 15.37 és Varias qui demana temps mort. En el minut 16.12 Martí Gabarró disposa d’una clara oportunitat d’anotar, però aquest cop Carles Grau li guanya el duel. Les rematades blaugranes continuen sent sense perill.

En el minut 23.23 el tècnic dels locals torna a parar el joc. Gairebé un minut més tard, arriba un gol que farà molt de mal als blaugranes. De nou és una errada defensiva dels visitants que permeten que una bola passada per Xavi Costa arribi a controlar-la Jordi Bargalló, qui està completament sol a uns pocs metres de la línia de mitja pista. El jugador local avança un parell de metres, continua estant sol, i aprofitant això etziba, sense que ningú el molesti, un xut que va directe a l’escaire dret de la porteria defensada per Carles Grau. Estem en el minut 24.16 quan el 2-1 puja al lluminós. Sis segons més tard, a 38 del descans, els locals cometen la seva novena falta. Sense que succeeixi res més, els dos equips marxen als vestidors.

De pilota aturada, tampoc

Quan comença la segona meitat, les coses variaran poc. Els blaugranes continuen sense crear massa perill, mentre que els locals, amb el marcador a favor, es limiten a mantenir el bon to defensiu que han mostrat en els primers vint-i-cinc minuts. Per part blaugrana es continua intentant, però amb poca esma i encara menys determinació. De fet, els forasters semblen esperar al fet que la pilota aturada els ajudi a crear perill. En efecte això acaba passant. En el minut 27.23 arriba la desena falta local. Alabart és l’encarregat d’executar-la, però com li havia passat abans en la superioritat per la targeta blava a Varias, un cop superat Roca, estavella la pilota en el pal.

El joc varia poc. Poc perill generat pel Barça i els locals a veure-les venir. De cop i volta el matx s’accelera. Morales torna disposar d’una clara oportunitat que de nou Carles Grau atura. Poc després en una jugada molt innocent, Eloi Cervera veu targeta blava per una falta sobre Martí Gabarró. Ell mateix és l’encarregat d’executar el tir directe, però no pot superar a un immens Carles Grau. En la superioritat local, els àrbitres assenyalen un estrany penal del porter blaugrana sobre Xavi Costa. Ell mateix s’encarrega de llançar-lo, però de nou serà Carles Grau qui guanyi el duel.

El matx queda decidit

Tot i que el porter blaugrana està evitant que el matx quedi decidit molt aviat, els companys continuen sense generar massa perill. I quan ho fan, com en un contraatac d’Alabart tot sol davant Roca, no acaben de concretar. En el minut 39.42, els locals cometen la seva catorzena falta, la quinzena no arribarà mai. Poc després, en el minut 41.25, veient que el partit se li està escapant, Edu Castro demana un temps mort.

Gairebé dos minuts més tard, el matx quedarà decidit. En una nova errada defensiva dels culers, Martí Gabarró queda sol a la part esquerra de l’atac local. Xavi Costa rodejat de blaugranes li fa arribar la pilota que Gabarró enviarà a l’escaire esquerre de la porteria visitant. És el minut 43.10 quan el 3-1 puja al marcador. Ara mateix que els blaugranes puguin ni tan sols empatar el matx és una quimera. Aquest tercer gol desferma una eufòria entre els seguidors locals, sobretot en la zona més propera a la banqueta blaugrana, arribant a provocar algun incident.

L’atac visitant és totalment estèril

La cosa acaba amb el delegat de pista fent una trucada per demanar que es presentin els mossos d’esquadra. Els quals arribaran una estona després. Els agents policials es col·locaran en primera instància als dos costats de la banqueta visitant, per poc després anar, de forma incomprensible, a la sortida de vestidors. Fent la impressió que els que s’han de protegir són ells mateixos. Lamentable.

Mentre això passa, el partit canvia poc. Els minuts van passant i cada cop l’atac blaugrana és menys punyent. Hi ha rematades, però amb poca esma i menys convenciment. Quan queden 55 segons, Edu Castro demana el que sembla un temps mort totalment inútil, almenys pel temps que queda. A manca de 45 segons, la decisió del tècnic gallec és jugar sense porter. I la cosa acaba com tothom sabia que acabaria. Pèrdua de pilota per part blaugrana. Atac per l’esquerra d’Aleix Esteller, passi al mig on Costa totalment sol anota a porteria buida el definitiu 4-1. Per cert, a prop seu no hi ha cap ni un dels cinc jugadors de pista dels visitants. Diumenge vinent, en el mateix lloc hi haurà el quart partit de la sèrie.

FCB – Víctor Salgado