Trist comiat.

Aquesta temporada, el Barça no jugarà la final de l’ACB per primer cop des del 2017, quan va caure davant el València en quarts de final. Aquest cop la derrota, com aleshores, no es pot dir que hagi estat una sorpresa, tot i que l’equip blaugrana s’ho ha deixat tot a la pista per intentar allargar la sèrie. Però al cap i la fi, l’esforç no ha estat suficient per aconseguir, almenys, una victòria.

El matx que era complicat abans de començar s’ha acabat d’embolicar quan en el minut 12.04 s’ha quedat sense Jan Vesely per una desqualificació, producte d’una falta tècnica que sumada a una antiesportiva, feta en el primer quart, l’ha enviat als vestidors. Per la resta del partit, és a dir pels 27.56 minuts que restaven per jugar-se, els locals es quedaven amb un sol pivot de referència, Willy Hernangómez, per enfrontar-se al duet Tavares-Poirier. Tot i aquest clar desavantatge a les pintures, els blaugranes li han posat cor i cames per intentar superar la situació. I de fet han guanyat dos períodes, però les forces no els han arribat per aconseguir el triomf final. Un trist comiat d’un equip que durant la temporada ha estat força irregular, amb moments força bons i d’altres d’un joc massa pobre per aspirar a guanyar algun títol.

Al bon inici local, els blancs responen amb contundència

En un Palau ple a vessar, els locals començaven molt endollats. Primer Jabari Parker, gran partit del de Chicago, i més tard Vesely, anotaven per posar-se al davant 4-0. El mateix Parker culminava un contraatac amb addicional inclòs per augmentar la renda als cinc punts, 7-2. Alguna cosa té a veure en aquest avantatge local el fet que els blaugranes hagin començat molt aviat a defensar en zona, que primer era 3-2 i després amb els ajustos passava a ser una 2-3. Tot i això, els blancs reaccionarien ràpidament amb un 0-6, aprofitant la falta antiesportiva a la qual ens referíem al començament de Vesely.

Els visitants insisteixen i estiren el parcial fins al 0-12, obligant Roger Grimau a demanar un temps mort amb els blaugranes 7 punts per sota al lluminós, 7-14. Anota Vesely, abans que Guerschon Yabusele transformi un triple, 9-17. Entre Tomas Satoransky i Dario Brizuela reduiran el marge blanc a quatre punts, 13-17. Yabusele disposa de tres tirs lliures que transforma per tornar als set d’avantatge blanc, 13-20.

La renda forastera es reduirà a tres punts, després de dos tirs lliures convertits per la mamba basca i un contraatac signat per en Willy, culminant una recuperació d’Àlex Abrines, 17-20. De nou, els blancs augmentaran el seu avantatge amb un parcial 0-8, amb triples de Yabusele i Alberto Abalde per manar d’onze, 17-28. Vesely falla dos tirs lliures, però en la darrera jugada del primer quart, Brizuela convertirà tres tirs lliures per acabar els primers deu minuts de joc amb el Barça vuit punts per sota, 20-28.

Els problemes s’acumulen a l’inici del segon període

En un ambient cada cop amb més tensió, un triple de Sergio Llull fa arribar el marge blanc, altre cop, als onze punts, 20-31. Els locals continuen defensant en zona. Tot i una falta en atac de Vesely, la segona, un triple de Parker deixa en deu punts el desavantatge local, 23-33. En el següent atac blanc, el d’Ostrava comet la seva tercera falta. El txec esclata i els àrbitres li assenyalen falta tècnica, que no es pot dir que sigui immerescuda.

Aquesta tècnica sumada a l’antiesportiva del primer quart significa la desqualificació del pivot txec. El Palau explota i la tensió puja de grau. Llull anota el tir lliure. A partir d’aquí es produeix una metamorfosi a l’equip blaugrana que rep un important suport d’una grada indignada. Per uns instants l’equip blanc s’empetiteix. A base de ràbia i coratge, els locals reaccionen.

Malgrat tot, els blaugranes reaccionen

Anota Willy després de rebot ofensiu. Satoransky suma dos punts abans que en Willy torni a anotar. Satoransky li posa un tap a Sergio Rodríguez i en el contraatac anota Parker. Walter Tavares talla la ratxa blaugrana, però en Willy anota un triple, 34-36. Una pèrdua de Nico Laprovittola, acaba en contraatac de Yabusele, qui dona aire als seus, 34-40. Laprovittola es rescabala. La tensió torna a pujar per una tècnica a Grimau, amb Dzanan Musa transformant el tir lliure. Un triple de Parker aixeca el Palau, però un triple de Rodolfo Fernández refreda la indignada grada local, 39-44.

En el tram final del primer temps, els triples convertits per Parker i Willy rebaixen el marge blanc a un sol punt, 45-46. Ja en el darrer minut abans del descans, dos tirs lliures, per cert, els blancs acabaran el matx llançant 33 tirs lliures per 22 els locals, de Tavares i un de Yabusele tanquen la primera part amb el Barça quatre per sota, 45-49.

A base d’empenta, els locals recuperen el comandament del marcador

L’inici del segon temps anirà per la mateixa via que en el segon quart. Entre una esmaixada de Parker i dos tirs lliures de Laprovittola deixen en tres punts el desavantatge local, 49-52. Un triple de Mario Hezonja vol refredar l’ambient, però els locals no ho volen permetre. Triples de Satoransky i Abrines per empatar a 55. En plena eufòria local, Parker posa als blaugranes al davant, 57-55, fet que no passava des del 7-2. Un parcial 0-5 amb un triple de Facundo Campazzo desfà la màgia local, 57-60. Però els homes de Grimau insistiran. Un tir lliure d’en Willy, dos triples, Parker i Satoransky i cistella d’en Wily tornen a posar als locals al davant, 66-64.

Un triple de Musa capgira el marcador, però Parker anota de dos per tornar a avançar als blaugranes, 68-67. Amb la defensa local treballant de valent, Satoransky només anota un tir lliure, 69-67. Això permet que un triple de Fabien Causeur avanci als blancs, 69-70. Joel Parra respon. Brizuela falla un tir lliure per una tècnica a Jesús Mateo, però Oscar Da Silva fa arribar el marge català als tres punts, que seran quatre quan sobre la botzina de final de quart, en Ricky Rubio anoti un triple, 76-72.

El matx s’ajusta

Els locals que s’han buidat tenen a les seves mans allargar la sèrie. El gran dubte és si podran resistir deu minuts d’alta tensió. De moment, els respectius atacs responen. Les cistelles d’en Willy i d’en Ricky mantenen el marge aconseguit, 80-76. Els forasters reaccionen empatant a 80. Ricky torna a avançar als locals. Satoransky anota un sol tir lliure per mantenir un lleuger avantatge al marcador. Renda que manté Parker culminant un contraatac, 85-84.

Un triple de Llull fa mal, però un alley-hoop entre Laprovittola i Da Silva serveix per empatar a 87. Queden 4.32 per la fi. Mateo demana un temps mort. Quan el joc es reprèn, els dos equips intercanvien errors en el tir, fins que Laprovittola transforma un triple, 90-87, a 2.19. Dos tirs lliures de Campazzo i un de Tavares empaten de nou el matx, ara a 90. El matx s’acabarà de decidir en les darreres jugades.

Els blaugranes paguen molt cars els errors defensius

Després d’un tap de Tavares sobre Laprovittola, una errada defensiva local permet a Campazzo anotar el 90-92. Abrines falla un triple i el rebot és blanc. De nou es repeteix la jugada anterior en l’atac blanc. Campazzo torna a rebre sol sota cistella local fent el 90-94. Queden 23 segons. Grimau demana temps mort. Triple fallat per Laprovittola, però el rebot se l’emporta Abrines. Parker falla també el seu intent de triple, i ara el rebot és per Tavares qui rep falta. El de Cap Verd, falla un tri lliure pel 90-95.

Queden tretze segons. A manca de cinc, Abrines disposa de dos tirs lliures. Malauradament, falla el primer i llança a fallar el segon, el rebot és per Hezonja, però Abrines recupera la possessió fent un passi a en Willy qui intenta un triple, rebent falta. Anotarà dos de tres llançaments pel definitiu 92-95. A 1.5 segons per la fi, Mateo demana un incomprensible temps que sulfura a un Palau que se sent insultat. La sacada, que acabarà sent revisada un parell de cops pels àrbitres, acaba com s’havia d’acabar, sense que passi res més. Un trist final per un equip que avui ha fet tot el possible, però que no ha estat suficient per endur-se’n la victòria. Una pena.

@PBBMeritxell

Estadística