Triomf gairebé agònic.

Després d’un bon i fructífer primer quart, el Barça ha necessitat esperar als darrers cinc minuts de partit per consolidar una victòria que semblava segura, però que s’ha anat complicant a mesura que avançava l’enfrontament, amb uns illencs que de la mà del veterà Marcelinho Huertas i de Kile Guy han portat de corcoll a la defensa local. En el darrer tram del partit, entre la intensitat defensiva que han posat els locals i el lògic cansament que afectava els dos jugadors de referència del Tenerife, el triomf s’ha acabat decantant per uns locals que han quedat a un pas de les semifinals.

Molt bon primer quart dels blaugranes

Com s’ha dit, el matx començava força bé pels blaugranes, sobretot per part d’un encertat Jabari Parker qui aconseguia transformar el primer triple del partit. Guy començava molt aviat a posar en problemes a la defensa local, amb cistella i addicional empatava a 3. De nou insistia Parker des de més enllà de la línia del 6,75. L’avantatge de tres punts la mantindria per dos cops Jan Vesely, abans que un triple de Parra aixequés el marge fins als sis punts, 13-7. Un nou triple de Parker, el tercer del seu compte, que, per cert, primer era considerat de dos i que una revisió posterior dels àrbitres confirmava que el tir havia estat de tres, feia arribar la renda local als nou punts, 16-7. Una cistella de Ricky Rubio i una altra d’Oscar Da Silva posaven el marge local en deu punts, 20-10.

Quan millor estan les coses pels locals, apareix de nou Guy. Dos triples seus, inversemblants els dos, redueixen el marge blaugrana a quatre punts, 20-16. Roger Grimau es veu obligat a demanar un temps mort. Els seus homes reaccionen i entre Satoransky i Parker tornen a augmentar la renda, ara fins als vuit punts. En el següent atac local es produeix una falta personal de Joan Sastre. En primera instància, els col·legiats la consideren antiesportiva. Això provoca que el visceral Txus Vidorreta entri en còlera. Els àrbitres li assenyalen una falta tècnica i a punt estan de desqualificar-lo. Curiosament, després de revisar la jugada en l’instant-replay, la falta es considerada normal. D’aquesta manera Vidorreta regala un tir lliure a Àlex Abrines que l’aprofita pel 25-16. El mateix Abrines transforma un triple pel 28-16 que hi ha al marcador al final del primer capítol.

Comencen els problemes

Les coses continuen igual de bé que fins al moment pels locals, que augmenten el seu marge després d’una cistella de Joel Parra, 30-16. Després d’un triple de Huertas, que ha agafat el relleu de Guy, arriben una cistella de Nikola Kalinic i un triple de Nico Laprovittola pel 35-19. Ara mateix el matx sembla completament dominat per uns locals que estan força còmodes a pista. Vesely manté el marge, tot just abans que arribi un altre triple de Huertas. Després de dos tirs lliures transformats per Parra, Guy reapareix amb un triple pel 39-27. Una pèrdua de Ricky Rubio la castiga Fran Guerra amb rebot ofensiu inclòs per deixar el marge blaugrana en deu punts, 39-29.

Tot i que Grimau demana un temps mort, les coses es continuaran complicant pels seus homes, perquè malgrat que Kalinic transforma un triple, els grocs faran un parcial 0-10 amb Guy de protagonista, triple, tir lliure i cistella després de rebot ofensiu que deixen el matx gairebé igualat, 42-41. Dos triples d’Abrines seran una glopada d’oxigen pels locals quan més la necessitaven, 48-41. Els illencs no es deixen anar i entre una cistella de Guerra i un triple de Huertas tornen a ajustar les coses, 48-46. Una cistella final de Rokas Jokubaitis acaba el primer temps amb els locals dominant de quatre punts, 50-46.

Els grocs insisteixen

La segona part comença amb Guy fallant un triple. Però malgrat això, els grocs continuaran insistint. Després que Vesely anotés, una cistella amb addicional transformat per Guy i un tir lliure de Huertas, per falta tècnica de Grimau, i una cistella d’Elgin Cook esvaeixen totalment l’avantatge local, 52-52. Parker anota cistella i addicional intentant canviar la dinàmica, 55-52, però els forasters insisteixen. Un parcial 0-5 amb triple de Guy posen als canaris al davant, 55-57 quan al quart li queden 5.19 per jugar-se.

Grimau demana temps mort. Ara qui apareix és Da Silva per anotar cistella i addicional que capgiren el marcador, 58-57. Pels visitants qui apareix és un actor secundari, Edgar Vicedo. Un triple seu torna a avançar als forasters, 58-60.

La resposta local arriba en forma de triple per part d’Abrines. Però un altre actor secundari dels illencs, Álex López, transforma un triple per avançar als seus. Willy Hernangómez, inèdit en el matx fins al moment, anota per empatar, abans que un segon triple molt afortunat de López torni a donar tres punts de renda als visitants, 63-66. Abrines soluciona la papereta també amb un triple abans que en Willy anoti després de rebot ofensiu el 68-66.

Ara qui demana temps mort és Vidorreta. La pausa li funciona força bé i els seus homes anotaran cinc punts seguits per tornar a manar de tres punts, 68-71. Satoransky anota, abans que els àrbitres assenyalin una falta tècnica a la banqueta local. Huertas transforma el tir lliure que dona dos punts de renda als illencs, 70-72. En la darrera jugada local d’aquest quart, Parker anota una cistella de dos que primer és donada de tres, però que la posterior revisió rebaixa a cistella de dos punts pel 72-72 que hi ha al lluminós a manca del darrer període.

Els locals no acaben de tancar el partit

Una recuperació defensiva de Laprovittola permet a Satoransky inaugurar els darrers deu minuts amb el Barça al davant, 74-72. Els forasters només anoten un tir lliure i això permet que la cistella amb addicional del mag de Morón augmenti el marge local als quatre punts, 77-73. Avantatge que creix després d’un triple del mateix Laprovittola, 80-75. Quan sembla que els locals tenen el matx encarrilat, dos tirs lliures fallats per en Willy, permeten als forasters aconseguir un parcial 0-6, que els posa al davant al marcador altre cop, 80-81. El partit farà un gir copernicà a partir d’aquí.

Uns magnífics cinc minuts finals donen la victòria als de casa

Una esmaixada de Parker a 5 minuts exactes pel final és el tret de sortida d’un parcial 13-0 que decidirà el matx. Per arribar a aquest inversemblant final succeeixen un parell de circumstàncies. Per una banda, els illencs tiren, mai millor dit de Huertas i Guy, però els dos jugadors estaran molt pressionats tant per la defensa local com pel cansament. Els seus intents de triple són erràtics i mal escollits.

De la banda local, cal destacar l’encert ofensiu. Les cistelles de Parra, Parker, Satoransky, Vesely, culminades per una, que a més té un tir addicional, de Parker, el de Chicago ha estat avui el millor sense cap dubte dels locals, deixen al Tenerife tocat i enfonsat, 93-81, a 1.46 pel final. Tim Abromaitis anota, però el matx ja fa estona que està decidit. Abrines converteix un triple, mentre que Guy anota des de la línia pel definitiu 96-86 amb el qual acaba el matx.

@PBBMeritxell

Estadística