Fins aquí s’ha arribat

Vet aquí un gos, vet aquí un gat, aquest conte s’ha acabat. En un partit molt travat, difícil de mastegar i encara més difícil d’empassar, el Barça ha acabat cedint davant un Olympiacos que amb bona representació a la grada del Palau, s’ha fet fort en el darrer tram del partit, en el qual ha aconseguit un avantatge de vuit punts, que ha acabat sent decisiu, després d’un triple de Kostas Papanikolaou quan al matx li quedaven 2.25 per jugar-se. Els grecs han pogut negociar amb solvència aquest marge que els ha estat suficient per endur-se’n la victòria i amb ella el bitllet per la final four de Berlín.

Els locals treuen poc profit de la seva bona defensa

El matx començava, tal com s’esperava, amb molts nervis i amb cap dels dos equips fent concessions. A les dues bandes, els jugadors es deixaven la pell en el treball defensiu. Era Nico Laprovittola qui començava anotant mentre que els del Pireu no podien fer cap punt. Els locals no aprofitarien els minuts de desencert ofensiu dels portuaris per augmentar la seva renda, fins que Alec Peters empatava a 2 a manca de 5.59 per la fi del primer període.

Dos triples del de Morón posaven dempeus el Blaugrana, 8-2, però immediatament responia Papanikolaou anotant també un triple, 8-5. Una cistella de Willy Hernangómez fa arribar el marge local als cinc punts, 10-5. Els grecs que avui tan sols convertiran el 54,2% de tirs lliures, 13 de 24, necessiten quatre per reduir el marge local a tres punts, 10-7. Des de la línia Ricky Rubio fa tornar els cinc amunt abans que una cistella de Nigel Williams-Goss deixi el marge blaugrana en 3 punts, 12-9. Aquest serà l’únic quart que els locals guanyaran avui.

El matx continua molt espès

El segon capítol comença amb bones sensacions pels locals. Gràcies a l’encert d’en Willy anotant dues cistelles i una de Jabari Parker, els blaugranes obren un petit forat al marcador de 9 punts, 18-9. Georgios Bartzokas, el tècnic dels grecs, demana temps mort. Els grecs tenen força problemes per anotar, però el treball en defensa dels visitants els permet sobreviure. Els locals fallaran un parell de triples i això ho aprofiten els forasters per retallar el marge local fins a deixar-lo en cinc punts, 18-13. Rokas Jokubaitis culmina un contraatac per fer arribar la renda blaugrana als set punts. Una cistella més tres tirs lliures posteriors de Laprovittola fan tornar els vuit punts d’avantatge pels culers, 25-17.

Com es pot comprovar pel resultat, el matx continua sent una lluita despietada d’unes defenses intensíssimes que no permeten gairebé res als respectius atacs. De fet, la defensa grega no concedeix cap tir fàcil i això és un problema pels locals que veuen com els grecs es refan al marcador amb cistelles de Peters i Nikola Milutinov pel 25-21. Això obliga Roger Grimau a demanar temps mort. Malgrat això, els forasters continuen retallant el marge local, fins que en Ricky anota el 27-23. A 24 segons per la mitja part, Moses Wright anota el 27-25 amb el qual acaben els primers vint minuts, perquè tot i un temps mort demanat per Grimau, els locals no anotaran abans que arribi el descans.

Els grecs s’emporten, també, el tercer període

Quan comença la segona part tot continua igual pel que fa a l’encert en el triple dels blaugranes, fins al moment tan sols en porten dos, aquells que havia anotat Laprovittola en el primer quart. Una recuperació d’en Ricky acaba amb tirs lliures transformats per Tomas Satoransky, pel 29-25. Una cistella amb addicional d’Isaiah Canaan deixa el marge blaugrana en la mínima expressió. Una cistella de Jan Vesely fa tornar els tres amunt. Marge que el d’Ostrava mantindrà amb una esmaixada.

Una recuperació de Laprovittola la culmina ell mateix pel 35-30, abans que una nova recuperació del base de Morón acabi amb triple d’Àlex Abrines, el tercer dels locals en el partit, per fer arribar la renda catalana altre cop als vuit punts, 38-30. Un triple de Thomas Walkup i una cistella de Filip Petrusev deixen el marge local en tres punts, 38-35.

Un tir lliure del mateix Petrusev retalla encara més la renda local fins que un contraatac de Parker deixa el 40-36. Avantatge que no durarà gaire, perquè els locals continuen fallant triples i això permet que un tir lliure de Canaan i el segon triple en el matx de Papanikolaou empatin el matx a 40. Resultat que no es mourà abans d’acabar el quart, perquè cap dels dos equips anotaran en l’1.12 que queda per jugar-se del tercer període.

Els blaugranes no poden impedir que els rivals es posin al davant

El darrer període comença amb cistella d’en Ricky. Per la seva part en Willy anota un sol tir lliure pel 43-42. El madrileny fa arribar la renda local als tres punts, 45-42, moment en el qual Bartzokas demana temps mort. En Ricky anota un parell de tirs lliures per fer arribar l’avantatge català als cinc punts 47-42. Però entre un tir lliure de Milutinov i una cistella de Williams-Goss, després d’una pèrdua de Laprovittola, posen aigua al vi.

És l’inici del gir de guió que protagonitza Shaquielle McKissic. El de Seattle anotarà un tir lliure i una cistella posterior per posar als grecs al davant per primer cop en el partit, 47-49 quan el matx li queden 5 minuts. Grimau demana un obligat temps mort. Abrines empata a 49. A 3.10 per la fi, Bartzokas demana temps mort.

Amb els visitants manant de vuit punts, el castell de cartes local queda fet miques

McKissic torna a protagonitzar l’atac grec amb un triple, però fallant l’addicional, 49-52. Grimau opta per fer canvis d’handbol, posant a en Ricky en defensa i a Laprovittola en atac. Una nova cistella de McKissic fa arribar el marge grec als cinc punts, 49-54. Una pèrdua de Laprovittola la castiga Papanikolaou amb un triple que deixa gelat el Palau, 49-57, quan queden 2.25. L’atac local acaba amb dobles de Parker, que per sort els grecs no aprofitaran. Abrines escull el pitjor moment per fallar un tir lliure quan queden 1.59, 50-57.

Una recuperació d’en Ricky, producte de la seva descomunal feina en defensa permet a Vesely esmaixar pel 52-57 a 1.42. Un triple fallat per Papanikolaou és aprofitat per Laprovittola per deixar el desavantatge local en tres punts, 54-57. Walkup falla un triple, però Laprovittola perd la pilota. Milutinov deixa el partit gairebé decidit a 17 segons quan anota còmodament el 54-59. Temps mort local. Anota Abrines, però Canaan a 12 segons no falla des de la línia, 56-61. Una pèrdua de Vesely acaba amb dos tirs lliures transformats per Papanikolaou abans que un triple d’Abrines, el quart triple local en 26 intents, deixi el definitiu 59-63 al lluminós. Quan sona la botzina comença la festa grega, a la pista amb un exultant Bartzokas i a la grada on els seguidors grecs gaudeixen del pas a la final a quatre de Berlín. Vet aquí un gos, vet aquí un gat…

@PBBMeritxell