Un gran darrer quart, permet al Barça aconseguir el triomf en el temps afegit.

En un partit que s’ha acabat decidint a la pròrroga, un Barça irregular en els tres primers quarts, ha estat capaç de treure la seva millor versió en un inversemblant darrer període, que s’ha acabat empatant a manca de 2 segons 3 dècimes. Per arribar a aquest desenllaç, l’equip local que ha anat perdent des del primer quart, fins al punt de fer la sensació que la derrota era inevitable, ha arribat a perdre de vint punts, ha aconseguit revertir la situació gràcies a un canvi d’actitud que començava en la defensa i que s’ha encomanat a l’atac. Això ha permès als locals arribar a empatar, com hem dit, a poc més de 2 segons per la fi.

En el temps afegit, aplicant la mateixa fórmula que els havia dut fins a tenir opcions a la victòria, han assolit un avantatge que finalment els ha donat un triomf que ha acabat arribant, tot i els intents desesperats dels grocs per redreçar la situació. D’aquesta manera l’equip blaugrana, s’assegura ser cap de sèrie en els play-offs i, per tant, tenir el factor pista a favor en l’eliminatòria de quarts de final.

Al bon inici local, els canaris responen amb solvència

El matx començava amb els illencs marcant el pas. Seus eren els dos primers punts, Ethan Happ, amb resposta de Willy Herrnangómez, abans que un triple de Nico Brussino mostrés quines eren les intencions dels visitants. Els locals anotaven un parell de triples, Àlex Abrines i Tomas Satoransky que capgiraven el resultat, 8-5. El mateix Satoransky augmentava la renda local als set punts, obligant Lakovic a demanar un temps mort. Tot i això, els locals que estan dominant bé el rebot defensiu amplien el marge amb una cistella de Jan Vesely.

Després de cistella forastera, el mateix Vesely perd una pilota que John Shurna castiga deixant el marge local en cinc punts, 14-9. Dario Brizuela falla en un intent de triple i ara qui es veu obligat a demanar temps mort és Roger Grimau, amb els canaris molt a prop, 14-11. Una bombeta de Brizuela augmenta la renda catalana abans que un parell de triples visitants, primer Ben Lammers i després Brussino, capgirin el marcador d’un quart que acaba amb els canaris manant d’un punt, 16-17.

Els visitants amplien el seu avantatge

L’inici del segon període és favorable als interessos locals. Una cistella de Ricky Rubio amb assistència de Jabari Parker, el món al revés, a la que segueix un triple de Joel Parra, donen dos punts de renda als locals. Un triple de Parker augmenta l’avantatge als tres punts, 24-21. Els grocs no estan disposats a cedir i ho demostren amb un triple anotat per Miquel Salvó pel 24-26.

Un parcial blaugrana 5-0 amb un tir lliure d’en Willy i cistelles de Brizuela i Parker donen tres punts de renda als blaugranes, 29-26. L’oasi s’acabarà molt aviat perquè els visitants respondran amb un altre parcial, aquest de 0-9, amb triples de Shurna i Brussino i una cistella amb addicional del mateix jugador argentí pel 29-35. Grimau ha de demanar un temps mort. La resposta local arriba amb dues cistelles de Nico Laprovittola abans que Jovan Kljajic deixi el 33-37 amb el qual s’arriba al descans.

Clar domini canari

Les males sensacions que transmet l’equip local s’acaben de confirmar en un lamentable inici de segona meitat. El control del rebot defensiu cau de forma estrepitosa. La defensa zonal 3-2 plantejada per Grimau no acaba de funcionar i els grocs aconseguiran un altre parcial, ara de 0-6, amb la sort que Shurna falla un addicional. Això obliga el tècnic blaugrana a demanar un altre temps mort amb 33-43 al lluminós.

Després del pas per la banqueta, les coses continuen igual de malament i el marge canari arriba als catorze punts, 33-47. En aquestes circumstàncies és necessari que aparegui un jugador sense por. Rokas Jokubaitis és l’home indicat. El lituà que no havia jugat fins ara, fa la seva irrupció de forma valenta. Esmaixada i cistella per augmentar l’autoestima, 37-47. Willy des de la línia manté les distàncies, però, tot i això, la defensa blaugrana mostra un gran nombre de forats que els illencs aprofiten, 39-53.

Abrines anota dos tirs lliures, cosa que no fa Laprovittola i el marge canari arriba als 18 punts, 41-59. Moment en el qual Grimau demana un més que obligat temps mort. A una cistella de Laprovittola, li respon amb un triple Kljajic. Anota Parker i la resposta canària torna a ser un triple, ara de Pierre Pelos que fa arribar la renda visitant al seu màxim, 45-65 Els locals comencen la remuntada de forma immediata amb cistella de Satoransky fallant l’addicional i el primer triple en el partit de Laprovittola pel 50-65 amb el qual s’arriba al darrer període reglamentari.

Apareix la millor versió blaugrana

El canvi de fesomia es concreta a l’inici del quart període. Ara la defensa catalana és intensa, pressionant força bé les línies de passada. Esmaixada de Satoransky i triple de Laprovittola. Una esmaixada de Vesely obliga Lakovic a tallar el partit amb 57-65 al lluminós. Les sensacions són ara molt diferents. El canvi d’actitud es nota en una pèrdua de Laprovittola que Brizuela recupera a continuació. El rebot defensiu dels culers millora. Anoten els visitants amb Laprovittola mantenint els vuit per sota, 59-67. Repeteix el de Morón ara des de la línia. Fa el mateix Abrines també des de la línia, 63-71.

Un triple de Shurna sembla que dona aire als grocs, però una esmaixada de Vesely i un triple de Parker redueixen el desavantatge als set punts, 67-74. El Palau vibra amb cada cistella local. Es produeix una jugada estranya. Els àrbitres assenyalen una falta sobre Kljajic, però després de revisar-ho diuen que abans s’havia produït una falta antiesportiva d’Ethan Happ sobre Vesely. La resolució salomònica és dos tirs lliures per Vesely i també dos tirs lliures per Kljajic. Mentre el txec anota els dos tirs lliures, el montenegrí tan sols n’anota un, 69-75.

El bon joc local té premi

Un triple de Laprovittola després de rebot ofensiu del base argentí deixa el marge visitant en tres punts, 72-75. La defensa local, que està fent una molt bona feina, recupera una nova pilota que finalitza Abrines des de la línia sense errades, 74-75. Amb es locals fent una zona 2-3, Ferran Bassas transforma un triple pel 74-78. Fa una estona que Grimau fa canvis d’handbol, Laprovitola en atac mentre que en defensa juga en Ricky. Happ anota dos tirs lliures pel 77-80.

A 23 segons Lakovic demana temps mort, la possessió és groga. Els locals pressionen la sacada de fons recuperant la pilota en atac. Triple de Parker fallat, rebot per Abrines, Satoransky falla el seu intent de tres, el rebot és de Parker. El de Chicago intenta un triple, però rep falta en acció de tir, com confirma l’instant-replay. A 2 segons 3 dècimes Parker transforma els tres tirs lliures per empatar el matx a 80. El temps mort demanat per Lakovic no li serveix de res perquè el matx s’acaba abans que puguin arribar a llançar.

A la pròrroga, els blaugranes s’emporten, amb claredat la victòria

Ja en el temps afegit, els grocs que tenen la possessió anoten mitjançant Pelos. El francès insisteix després d’una pèrdua de Satoransky, 80-84. Una cistella amb addicional de Vesely dona vida als locals que a partir d’aquí tanquen a pany forrellat la seva pintura, mentre que en atac anotaran primer Oscar Da Silva, els seus primers i únics punts avui, i Laprovittola amb cistella i triple pel 90-84 a 1.39 per la fi.

Temps mort de Lakovic que no li soluciona res en atac. Ara qui anota un triple és Parker, 93-84, fent que el Blaugrana sigui una festa. Una cistella d’Happ i un triple d’Andrew Albicy donen un pèl de picant quan al temps afegit li queden catorze segons. Temps mort de Grimau. Tan sols es gasta un segon del temps que queda abans que Laprovittola vagi a la línia, des d’on anotarà els dos tirs lliures finals pel definitiu 95-89, perquè el darrer triple d’Albicy acaba a les mans d’en Ricky mentre sona la botzina de final. Treballada i patida victòria blaugrana.

@PBBMeritxell

Estadística