Cop d’efecte al Pireu

El Barça ha aconseguit una victòria de molt mèrit en el primer dels dos partits que l’esperaven a l’infern del Pireu. En un exercici de supervivència, l’equip català ha resistit durant 45 minuts dempeus, sense perdre la fe en les seves possibilitats. I no les ha perdut ni quan estava sis per sota al lluminós i quedaven menys de dos minuts del temps reglamentari.

Era l’hora dels valents, com ho ha estat Àlex Abrines qui ha transformat un parell de triples, els únics sis punts que ha fet en els gairebé 25 minuts que ha estat a pista, que han tornat a la vida als blaugranes. Ni tampoc les han perdut quan a 36 segons per la fi de la pròrroga perdien de tres punts i un triple de Tomas Satoransky ha empatat un matx, que s’ha acabat decidint en els darrers dos atacs. En el primer, la defensa blaugrana ha resistit i en el segon, Filip Petrusev, ha comès la falta en intent de triple de Jabari Parker a 5 dècimes de la fi, que finalment ha estat on el partit s’ha decantat pels blaugranes. Per arribar a aquest final han passat un munt de coses. Repassem-les.

Errors i nervis en un igualat primer quart

El matx començava amb tants dubtes com nervis en els dos equips. Tot i que Jan Vesely era qui anotava primer, ràpidament s’acumulaven les pilotes perdudes pels blaugranes. Era Nico Laprovittola qui empatava a 4 després d’una petita remuntada grega. Un contraatac, culminat pel geni de Morón, tornava a avançar als visitants, que aprofitant els tirs errats pels locals, marxaven de quatre punts, gràcies a un parell de tirs lliures transformats per Vesely.

Una cistella amb addicional fallat per Petrusev i un triple d’Alec Peters capgiren un marcador que tornaria a dominar l’equip blaugrana, després d’un triple de Parker, 9-11. Moustapha Fall, ben controlat per la defensa blaugrana fins al moment, pot fer l’empat a 11. Empat que es mantindrà al final del primer capítol després d’una nova cistella de Parker, 13-13.

Els grecs obren un petit forat al marcador

Les coses comencen bé pels blaugranes a l’inici del segon quart. Una cistella després de rebot ofensiu de Willy Hernangómez i el segon triple blaugrana en el matx, Satoransky, donen tres punts de renda als culers, 15-18. Shaquielle McKissic empata amb una cistella i tir addicional, mentre Satoransky, el millor avui dels visitants, torna a avançar als catalans, 18-20. Els grecs fan un parcial 5-0 amb un triple de Giannoulis Larentzakis per manar de tres, 23-20. Anota Oscar Da Silva. Després que ho facin els locals, qui converteix una cistella i l’addicional és en Willy per eixugar el marge local, 25-25.

El matx com es pot comprovar, està sent un frec a frec constant, però ara l’atac blaugrana quedarà aturat per l’agressiva defensa local. Així les coses, els grecs marxen de set punts, 32-25, obligant Roger Grimau a tallar el partit amb un temps mort. Els blaugranes reaccionaran tot seguit amb cistelles anotades primer per en Vesely i després per Dario Brizuela, que serveixen per retallar el marge grec. Un nou parcial pels locals ara 5-0, que comença amb cistella i addicional de Petrusev enfila el marge grec als vuit punts, 37-29. Un triple de Nikola Kalinic dona oxigen a un Barça que ha estat a prop del col·lapse. Tot i que Georgios Bartzokas demana un temps mort a cinc segons del descans, les coses no canvien i el matx arriba al descans amb els blancs-i-vermells dominant de cinc punts, 37-32.

Gran tercer període dels blaugranes

La segona part no podia començar millor pels interessos blaugranes. Els triples de Satoransky i Laprovittola serveixen per tornar a avançar als forasters, 37-38. Un triple de Thomas Walkup capgira el marcador, però un triple de Parker i una cistella de Kalinic posen als blaugranes al davant altre cop, 40-43. El marge de tres punts el mantindrà Vesely, abans que Walkup torni a encertar de tres per l’empat a 45. Ara és el torn de Peters qui amb un triple posa al davant als grecs.

Un alley-hoop entre Ricky Rubio i Vesely seguit d’un triple de Laprovittola donen avantatge als visitants, 48-50. Marge que augmenta després d’un tir lliure fallat per Nigel William-Goss, mentre que qui no falla des de la línia és en Willy, 49-52. El madrileny mantindrà la renda abans que un triple de Parker l’ampliï fins als sis punts al final del tercer capítol, 51-57.

Els locals es tornen a avançar

Els grecs comencen els darrers deu minuts reglamentaris amb un parell de cistelles. En Willy n’anotarà dues més per mantenir als visitants al davant, 57-61. Però ara la pressió local és angoixant. Petrusev aprofitarà els tirs lliures en una falta antiesportiva de Laprovittola per empatar el matx a 61. Moses Wright amb un tir lliure avança als seus, moment en el qual Grimau demana un temps mort. Ara cada possessió és un tresor. Vesely anota pel 62-63. Cal tenir en compte que a aquestes alçades de partit del d’Ostrava porta quatre faltes personals.

Entre una cistella de Wright i un triple inversemblant de Petrusev des de gairebé nou metres i amb la pressió pel rellotge de possessió, avancen als locals de quatre punts, 67-63. Nou temps mort demanat per Grimau. L’atac blaugrana acaba amb un tap de Wright en un intent d’esmaixada de Vesely que permet a Williams Goss fer el 69-63 quan al temps reglamentari li queden 2.03 per esgotar-se.

Qüestió de fe

És el moment de no perdre la fe i com hem dit, que apareguin els valents. Un triple majestuós d’Abrines refà la moral catalana, 69-66. Queden 1.49 per la fi. Anota Walkup. Mentre que a 1.12 segons per la fi, un segon triple d’Abrines per deixa la renda grega en dos punts, 71-69. Williams-Goss falla un triple, però la possessió és grega. Bartzokas demana temps mort. La defensa blaugrana obliga Williams-Goss a un triple impossible. Satoransky falla el triple que prova, però la possessió és visitant. Laprovittola progressa per la línia de fons per superar l’intent de tap de Fall i aconseguir l’empat a 71 quan queden 7 segons. Temps mort de Bartzokas. Williams-Goss torna a fallar, ara de dos i el matx va la pròrroga.

El frec a frec queda resolt a la darrera jugada

La primera possessió del temps afegit és blaugrana, fet que aprofita Vesely per avançar als culers, 71-73. Respon Williams-Goss per empatar a 73. Falla el tir Parker, però Wright fa falta en atac. Satoransky anota, però un triple de McKissic avança als locals, 76-75. Una pèrdua d’Abrines l’aprofita Fall per fer arribar el marge grec als tres punts, 78-75 quan queden 2.25 pel final del temps afegit. Un alley-hoop entre Laprovittola i Vesely redueix el marge grec a un sol punt, 78-77. Queden 2 minuts. Fallaran per part grega Walkup i per part catalana, Vesely. Un cop de palmell de Fall torna a ampliar la renda local a tres punts, 80-77.

A 36 segons de la fi, torna a ser el moment dels valents. Ara és Satoransky qui transforma un triple que empata el matx a 80. Williams-Goss falla el seu intent de triple. En l’atac visitant Satoransky rep falta. A 3 segons per la fi, Grimau demana temps mort. La jugada que ha de ser ràpida, és per Parker qui intenta un triple des de força lluny. En l’intent de tir els àrbitres assenyalen falta de Petrusev que és molt protestada per Bartzokas. El temps arriba a zero. Els àrbitres revisen l’instant replay i diuen que queden 5 dècimes. El de Chicago anota els dos primers llançaments mentre que tira a fallar el tercer. La pilota acaba a les mans de McKissic que no té temps de res més que sentir la botzina de final. El Barça ha patit molt, però ha recuperat a la primera el factor pista.

FCB