Derrota difícil d’entendre

Amb el cap posat en el partit del pròxim dimarts al Pireu, el Barça ha fet un matx molt irregular. Amb bons moments i d’altres no tan bons, que han acabat amb derrota per un parcial 22-6 final que deixa a l’equip blaugrana en una situació, de nou, complicada per preservar l’actual tercera plaça a l’ACB.

Per arribar a aquesta desena desfeta en la competició han passat un munt de coses. Els homes de Roger Grimau s’han trobat al davant un equip que havia assolit el seu objectiu de la permanència la setmana passada, per tant, sense l’espasa de Dàmocles al damunt, han pogut fer un partit a tomba oberta i amb moltíssima intensitat, que ha portat de corcoll a un equip blaugrana, que ha acceptat l’intercanviï de cops, mai millor dit, fins que s’ha arribat a l’empat a 86, quan restaven 6.30 per la fi. A partir d’aquí s’ha fet la foscor pel que fa a l’atac visitant, mentre els locals anaven anotant un cop rere l’altre.

Inici igualat

El matx començava amb Jan Vesely i Ricky Rubio fora de l’equip per decisió tècnica. És allò de tenir el cap en el Pireu. El matx arrencava amb l’Andorra a tota màquina, fet que no ha variat en els quaranta minuts. Com hem dit, els forasters han acceptat de bon grat el repte. Una pilota perduda per Dario Brizuela acaba en cistella de Jerrick Harding, els dos primers dels vint punts amb els quals acabaria el partit. La resposta visitant és d’Oscar Da Silva. A continuació l’alemany anotarà només un tir lliure per posar al davant als forasters, marge que ell mateix mantindrà després d’una assistència de l’avui titular Brizuela.

Després que els locals s’avancessin, un triple d’Àlex Abrines fa arribar el marge blaugrana als dos punts, 6-8. La rèplica andorrana serà també en forma de triple, Jean Montero. En Willy manté les distàncies, 11-10, com farà poc després el seu substitut James Nnaji, 13-12. Una petita embranzida local els dona cinc punts de renda que retallarà, després d’un temps mort demanat per Grimau, Joel Parra en el primer dels sis triples que avui anotarà, 17-15.

Harding anota també de tres, per tornar als cinc amunt. Ara és Rokas Jokubaitis qui fa una jugada de tres punts, cistella i addicional que deixa el marge local en dos punts, 20-18. Jabari Parker anota per mantenir els dos per sota abans que els locals tornin a augmentar la seva renda amb una nova cistella d’Harding. Jokubaitis des de la línia retalla a quatre punts la renda andorrana, abans que Harding anoti el seu tretzè punt pel 28-24 que hi ha al lluminós quan s’acaba el primer capítol.

La defensa blaugrana pateix de debò

El segon període comença amb un Parra molt endollat. Seus són els dos triples que serveixen per empatar el matx a 30. Tot no són bones notícies perquè Nnaji comet una falta antiesportiva que acabarà sent important. Els andorrans, que no abaixen el pistó, aprofiten tot el possible per marxar de vuit punts, obligant Grimau a demanar un temps mort. Després de la pausa, entre una cistella d’en Willy Hernangómez i un triple, l’únic que anotarà avui, de Nico Laprovittola deixen l’avantatge local en cinc punts, 40-35. Els andorrans converteixen un triple, Tobias Borg, abans que el de Morón anoti dos tirs lliures pel 43-37. Una cistella d’en Willy la respon Borg amb un nou triple que dona als locals set punts de renda, 46-39.

El matx continua sent un anar i venir constant. Un tir lliure de Laprovittola i un triple de Da Silva retallen el marge andorrà fins als cinc punts, 48-43. Amb el Barça resistint el ritme imposat pels homes de Natxo Lezkano, arribem al moment important. Da Silva disposa de dos tirs lliures. Fallarà els dos, en la lluita pel rebot Nnaji perd la possessió, fent una nova falta que els àrbitres assenyalen, després de revisar-la, com antiesportiva. És la segona i per tant Nnaji ha de marxar desqualificat als vestidors. Els locals aprofiten l’avinentesa per augmentar el seu avantatge a set punts, 50-43. En els darrers segons de la primera part, els forasters no anoten res, mentre que els locals sumaran cinc punts més al seu compte, amb un triple final d’Harding pel 55-43 que hi ha al lluminós al descans.

Els visitants resisteixen

La segona meitat comença amb Da Silva anotant abans que Stan Okoye transformi un triple. El quart triple de Parra contraresta el d’Okoye per deixar les coses amb deu punts de renda pels locals, 58-48. Després d’un cop de palmell de Da Silva, Parra converteix el seu cinquè triple per deixar el marge local en set punts, 60-53. Un tir lliure d’en Willy encara retalla més el marge local, 60-54. Per cert, quan posaran remei els homes de Grimau al desgavell que suposa el seu baixíssim percentatge en el tir lliure?

Una recuperació defensiva d’en Willy serveix perquè Jokubaitis retalli a quatre punts la renda local. Lezkano ha de demanar temps mort. Amb els blaugranes defensant en zona 2-3, una pèrdua de Da Silva l’aprofita Tyler Pérez per anotar el 62-56. Els andorrans aprofiten els errors en el tir dels forasters per augmentar encara més el seu avantatge. Brizuela anota el 66-58. Ara els forasters defensen encara en zona, però una 3-2.

Els blaugranes arriben a capgirar el marcador

Una falta tècnica a la banqueta andorrana és aprofitada per Brizuela per anotar el tir lliure, 66-59. Aquest punt és l’inici d’un parcial, 0-6, amb triple del mateix Brizuela i cistella de Parra que redueix la ferida blaugrana als dos punts, 66-64. Un triple de Borg talla la ratxa visitant. Arribem a un altre moment important. En l’atac foraster, Parker fa una falta antiesportiva tan clara com innecessària. Com a conseqüència, es produirà una picabaralla entre el de Chicago i Harding qui fica el crostó on no el demanaven. Parker comet l’error de caure en el parany i els àrbitres decideixen amb bon criteri, assenyalar falta tècnica a Parker i a Harding. Això significa la desqualificació de Parker.

Tot i les adversitats, el Barça no es rendeix. Una esmaixada d’en Willy deixa en tan sols un punt el marge local, 70-69. Una bona acció defensiva té com a premi que un triple de Brizuela posi al Barça al davant, 70-72, fet que no passava des d’aquell 6-8 dels primers minuts de l’enfrontament. Els locals anotaran cinc punts sense resposta forastera per tornar a manar, ara de tres, 75-72. Dos tirs lliures transformats per Nikola Kalinic deixen el 75-74 amb el qual s’arriba als darrers deu minuts de partit.

El matx queda empatat a manca de 6.30

El sisè triple de Parra, acabarà el matx amb un 60% d’encert, 6 de 10, torna a avançar als visitants, 75-77. És el moment que aprofita Mihajlo Andric per aparèixer. El serbi, que no ha anotat res fins ara, transforma un primer triple. Respon també de tres Satoransky pel 78-80. Una falta tècnica a Lezkano l’aprofita Brizuela per fer arribar el marge blaugrana de nou al seu màxim avui, 78-81.

Brizuela falla un parell de triples que podrien haver donat sis punts de renda als forasters, mentre que qui no falla és Montero que empata el partit a 81 amb un triple. Una pèrdua de Satoransky permet a Harding avançar als andorrans de dos punts, 83-81. Queden 7.26 i Grimau demana temps mort. Un triple de Bizuela torna a avançar als culers. Andric serà qui anoti el triple que posa als locals al davant, 86-84. Jokubaitis fa el 86-86 quan queden 6.30 per la fi.

Els blaugranes acaben per enfonsar-se

Els blaugranes tornen a defensar en zona 3-2, però a partir d’ara es quedaran muts en atac durant una bona estona. Els locals, que no afluixen, fan un parcial 7-0 culminat amb un triple d’Andric que fa molt de mal, 93-86. A 5.06 Grimau demana temps mort. Parra falla un triple, mentre que Andric no, 96-86. Els forasters continuen muts en atac, Brizuela perd una pilota fet que castiga Okaye per fer el 100-86.

El parcial local és ja de 14-0. Per acabar-ho d’adobar en Willy fallarà tres de quatre tirs lliures per anotar el primer punt blaugrana en gairebé cinc minuts de joc, 100-87. Quan a 1.59 Laprovittola anota un sol tir lliure, el matx ja està decidit 102-88. Un cop de palmell en un rebot ofensiu d’Oriol Paulí en un intent de triple de Laprovittola precedeix a la darrera cistella local, Okoye i a la darrera blaugrana, Parra, pel definitiu 108-92. És el segon cop en aquesta lliga que els blaugranes reben més de 100 punts, l’anterior vegada va ser a Vitòria on van perdre el passat 10 de març per 103-96.

@PBBMeritxell & FCB

Estadística