Triomf clau

Una excelsa segona part ha permès al Barça deixar molt ben encarrilada l’eliminatòria de quarts de final de l’EHF Champions League. L’equip blaugrana que en els primers 30 minuts, tot i fer una gran defensa, no ha estat fi en la finalització dels atacs, ha donat opcions als locals per marxar de tres gols al descans. Un cop els blaugranes han millorat la seva punteria, el partit s’ha anat decantant de mica en mica, fins a arribar a treure de polleguera a un PSG que no ha trobat antídot per superar la bona defensa catalana, que els ha deixat en 8 gols en 30 minuts. Amb l’avantatge aconseguit, els homes de Carlos Ortega tenen peu i mig en la final four que s’ha de disputar, com és habitual, en el Lanxess Arena de Colònia el mes de juny vinent.

Inici igualat

El matx començava amb els dos equips amb problemes per superar els respectius porters, Andreas Platika per part francesa, Emil Nielsen per part catalana. Kent Tonnesen, el lateral dret de l’equip local, anotava el primer gol amb resposta immediata de Melvyn Richardson. Per part local, el seu jugador més determinant Elohim Prandi, que arribava tocat del seu turmell esquerre, havia de marxar a la banqueta pels seus problemes físics. Això volia dir que Nikola Karabatic hauria de jugar molts minuts.

L’equip francès aprofitava la bona direcció del seu central Luc Steins per trobar bones posicions de tir, seu seria el segon gol local. Després d’una exclusió de Luka Karabatic, Aleix Gómez no pot superar a Platika des dels set metres, però una recuperació defensiva de Thiagus Petrus és l’antesala de l’empat a 2, anotat per Jonathan Carlsbogard. El pla de partit dels francesos és clar, atacs llargs sobretot carregant el joc en la banda dreta, intentant alhora minimitzar l’ofensiva visitant. En defensa els locals planegen una mixta amb Wallem-Konrad Peleka sobre Dika Mem. Malgrat la defensa individual que li fan, Dika Mem anota el 3-3 abans que un gol de contraatac d’Aleix posi als blaugranes al davant, 3-4.

Els locals aprofiten els errors dels rivals per posar-se al davant

El de Sabadell, però no està gens còmode. I això s’acaba de confirmar quan falla un segon set metres, un fet gens habitual. Els locals aprofiten els moments de desconcert pels que passen els forasters per fer un parcial 4-1, amb Dika Mem fent l’únic gol blaugrana en poc més de tres minuts, 7-5. Ara l’atac blaugrana s’ha tornat força espès i tan sols anota Dika Mem, fent la feina defensiva local molt còmoda. El parisenc fa el 7-6, però els locals marxaran de tres gols després dels dos anotats per un exblaugrana, Kamil Syprzak, 9-6. Carlos Ortega, el tècnic blaugrana mou fitxa, fent sortir a Gonzalo Pérez de Vargas per un Nielsen que des de l’aturada inicial no ha tocat pilota. El tècnic malagueny opta en atac per fer jugar a Petar Cikusa com a central. Anota Luis Frade, 9-7, però els locals mantindran el marge de tres gols tot i un set metres convertit per Richardson, 11-8.

Els francesos mantenen l’avantatge al descans

A deu minuts del descans, el tècnic blaugrana demana un temps mort. Un cop el matx es reprèn, Cikusa fa l’11-9, però Steins mantindrà la renda local. Javi Rodríguez fa el 12-10. L’atac blaugrana, no massa encertat fins ara, passa per uns moments de dubtes, amb tirs massa precipitats de Timothey N’Guessan. Malgrat això en defensa es manté el tipus amb Gonzalo aturant un parell de rematades locals. Quan Cikusa torna a anotar, el desavantatge és tan sols d’un gol, 12-11. Ara qui se n’ocupa de Dika Mem és Sadou Ntanzi. L’atac visitant continua sense trobar fonts de producció i els gols de Ntanzi i Syprzak, aquest des dels set metres, deixen un preocupant 14-11 al lluminós quan s’arriba al descans.

Recuperació blaugrana

Quan comença la segona meitat les coses canvien poc. Peleka torna a ser qui s’encarregui de Dika Mem, mentre N’Guessan continua sense superar Platika. Un gol des de l’extrem dret, Ferran Solé, fa arribar el marge local als quatre gols, 15-11. Gonzalo i Platika intercanvien aturades. Després d’un tir fora de Richardson, Dika Mem recupera una pilota en defensa que ell mateix converteix en gol pel 15-12.

Els visitants fan un canvi transcendental, passen a defensar en 5-1, amb Blaz Janc d’avançat per dificultar el joc de Steins, molt còmode fins ara. El canvi defensiu provoca que l’atac francès col•lapsi i això permet que Richardson des dels set metres i Aitor Ariño, aprofitant que el porter està en trànsit perquè els locals han patit l’exclusió de Solé, deixin el marge local en només un gol, 15-14. Anota Adama Keita, amb resposta primer de Frade i més tard d’Ariño, que havia recuperat una pilota en defensa, per l’empat a 16.

La defensa blaugrana treu de polleguera als locals

Una nova recuperació defensiva, ara de Dika Mem, culminada per ell mateix posa al Barça al davant per primer cop des del 3-4 a les beceroles de l’enfrontament. Raúl González demana temps mort. El tècnic de Valladolid ordena atacar amb 7 jugadors de pista. Això obliga els blaugranes a canviar la defensa a 6-0. Tot i la superioritat numèrica francesa, la defensa blaugrana continua fent una gran tasca. Richardson fa el 16-19, abans que Gonzalo li aturi un set metres a Leo Plantin. Frade fa des dels sis metres el 16-20.

Després d’un gol local, Solé, de nou Frade des del centre de la pista, manté els tres de renda aprofitant que el porter està corrent des de la banqueta. González veient que l’atac de set no li acaba de funcionar, ordena tornar a jugar amb sis jugadors de pista. Cikusa i Richardson, aquest des dels set metres i davant Jannck Green, fan arribar la renda blaugrana als quatre gols, 18-22. El PSG s’està esmicolant. Una nova recuperació defensiva, ara Carlsbogard, és l’antesala del 18-23 anotat per Ariño. La jugada es repeteix, recuperació de Frade i gol blaugrana, Richardson, 18-24.

Els visitants acaben dominant de forma clara i contundent

El matx ara és de color blaugrana amb els parisencs que no troben solucions als seus problemes. Anota Syprzak amb resposta de Frade, 19-25. Després d’un set metres anotat per Syprzak, un tir de Pol Valera aturat per Platika permet als locals reduir el marge blaugrana fins als quatre gols, 21-25. Ortega a 6.26 pel final demana temps mort. Un remat de Richardson va fora. Syprzak des dels set metres redueix encara més el marge català, 22-25, però aquest gol local serà el cant del cigne.

Amb Jacob Holm encarregant-se de Dika Mem, el lateral blaugrana no pot amb Platika, però en defensa qui recupera la possessió és Cikusa. Sent Carlsbogard qui tanca la mala ratxa visitant, els blaugranes han estat cinc minuts sense anotar, pel 22-26. Un atac malbaratat pel PSG permet a Dika fer el 22-27. Els locals amb l’ànim per terra s’acaben de desfer. Aturada de Gonzalo, amb Cikusa anotant. Un nou atac local amb pèrdua de possessió permet a Frade fer el 22-29. Ara mateix el PSG és una joguina trencada. A 18 segons per la fi Raúl González demana temps mort. La jugada local acaba amb recuperació de Cikusa qui culminarà de forma brillant el contraatac i el partit amb el 22-30 final que deixa al Barça a mil·límetres d’una nova final-four. El pròxim dijous 2 de maig, serà el dia per consumar la feina.

FCB&EHF&Lauren Valroff

Estadística