Dolorosa desfeta.

El Barça ha perdut el factor pista tot just començar el play-off. En un matx que l’equip portuari ha dominat gairebé completament, els locals només han dominat el lluminós una estoneta al començament del segon període, els homes de Georgios Bartzokas han desenvolupat perfectament el pla de partit que tenien establert. Era qüestió de fer el matx el més incòmode possible a uns blaugranes que en el Palau es fan forts, recordem que han estat els millors de l’Eurolliga en els partits com a locals. Per la seva part, els homes de Roger Grimau no han aconseguit trobar unes vies de producció prou sòlides per treure als grecs de la seva zona de confort. Així les coses, amb els visitants dominant el ritme de partit, ha estat impossible pels locals superar la teranyina defensiva d’un Olympiacos que sabia que havia de fer i el més important, com ho havia de fer.

Mal inici local

Ja des de l’inici s’ha vist a un Barça sobreexcitat. De forma incomprensible fallava tirs que semblaven assequibles i a més les pèrdues de possessió començaven molt aviat. La bona notícia pels locals era que els visitants tampoc estaven massa fins en el tir exterior. La dolenta era que els forasters podien trobar a Moustapha Fall a la pintura i allà era imbatible. Els primers sis punts del matx eren seus, pel 0-6 inicial.

Per fi anotaven els locals, Jan Vesely, des de la línia, però la resposta grega arribava amb una cistella amb addicional fallat per NIgel Willimas-Goss. Anotava Nico Laprovittola, però un triple de Williams-Goss feia arribar el marge grec als set punts, 4-11. Un triple de Jabari Parker redueix la ferida local, però Fall continua fent mal a la pintura blaugrana. Una esmaixada del mateix Parker torna a deixar en quatre punts el desavantatge local. Després d’una recuperació de Laprovittola el de Morón anota cistella i addicional per reduir la ferida a la mínima expressió, 12-13. Desavantatge que mantindrà Parker per dos cops des de la línia 16-17. I el mateix farà Àlex Abrines sobre la botzina de final de quart el 18-19.

La millora blaugrana no és suficient

El segon capítol comença amb una pèrdua de Ricky Rubio, abans que un espectacular alley-hoop dibuixat per Rokas Jokubaitis i culminat per Willy Hernangómez, torni a deixar en un sol punt el marge grec, 20-21. Entrem en els que seran els millors minuts del matx pels locals. En Willy torna a anotar abans que dos triples consecutius d’Abrines aixequin un Palau tens, 28-23. El mateix aler mallorquí anota pel 30-27 abans que es confirmi la reacció grega amb un parcial 0-5, que torna a posar als del Pireu al davant, 30-32 després d’uns bons minuts de Filip Petrusev. Jokubaitis empata a 32, però un triple d’un vell conegut, Isaiah Canaan, eleva el marge grec als tres punts.

Malgrat una cistella de Jokubaitis, els visitants continuen augmentant la seva renda, obligant Grimau a demanar un temps mort amb 34-38 al marcador. A partir d’aquí el matx entra en una fase d’extrema tensió. Una falta de Vesely sobre Moses Wright, considerada antiesportiva pels àrbitres, encén el Palau. Tot i que Wright falla els dos tirs lliures, Canaan torna a transformar un triple per fer arribar la renda grega als vuit punts, 34-42. Dels moments de tensió, són els visitants els que han tret profit. I encara hi haurà més tensió quan li assenyalen al mateix Vesely una falta en atac. Ara el marge foraster és ja de deu punts, 34-44, amb Grimau intentant trobar solucions en un altre temps mort. En Willy anota un sol tir lliure deixant el 35-44 amb el qual s’arriba al descans.

Els locals ho intenten sense sort

La segona meitat comença amb un Barça amb certes urgències. Anota Parker, abans que li assenyalin la tercera falta a Vesely, que com la segona, és en atac. Nikola Kalinic després de rebot en atac fa el 39-47, però els locals continuen sobreexcitats en atac i això els fa cometre més d’un error. El rebot defensiu dels blaugranes cau i l’avantatge foraster s’enfila als deu punts. Una falta tècnica sobre Thomas Walkup permet a Laprovittola anotar un tir lliure, 40-49. Una pilota perduda per Jokubaitis la castiguen els grecs fent arribar el seu marge als onze punts, 40-51. El lituà anota abans que Parker falli de forma lamentable dos tirs lliures de forma consecutiva.

Anoten els portuaris, amb Ricky transformant un triple que Williams-Goss compensa també anotant de tres, 45-56. Una esmaixada d’en Willy deixa la renda forastera en deu punts, 47-57, però una cistella amb addicional transformat per Williams-Goss, fa arribar l’avantatge grec al seu màxim avui, tretze punts, 47-60. Avantatge que retalla de forma immediata Abrines amb un triple pel 50-60. Amb un Palau que continua creient en la remuntada, els locals continuen retallant el marge grec després de dos tirs lliures transformats per en Willy i una cistella de Laprovittola, 54-60. Un tir lliure de Canaan deixa el 54-61 amb el qual s’arriba al darrer capítol.

Els grecs resisteixen l’embranzida local

Després d’una falta en atac d’Abrines, gràcies a una bona i intensa defensa, els locals aturaran per uns minuts l’atac grec. Oscar Da Silva anota i a continuació Bartzokas demana temps mort. Tot i el pas per la banqueta, el tècnic grec no troba la solució per tallar la recuperació local. Anota en Willy per deixar el marge foraster en només tres punts, 58-61. Però la remuntada és tallada de soca-rel. Tres tirs lliures transformats per Canaan donen oxigen als visitants, 58-64. Vesely anota un sol tir lliure per mantenir el marge grec en els mateixos sis punts, 59-65.

Bartzokas fa un canvi estrany, Nikola Milutinov, inèdit en el matx fins al moment, substitueix a Fall. Una pilota perduda per Ricky la castiga Shaquielle McKissic pel 59-69. Queden 5.36 i Grimau demana un temps mort. L’equip local respon de la mà d’en Ricky, triple i dos tirs lliures per deixar la renda grega en cinc punts, 64-69. Un triple de Laprovittola posa dempeus el Palau i alhora retalla el desavantatge fins als dos punts,67-69. Quan més calent està el matx, un triple de Canaan és l’encarregat de refredar-lo amb un triple, 67-72. Ara en Ricky falla en un tir de tres, mentre que Milutinov converteix cistella i addicional per augmentar la renda grega fins als vuit puts, 67-75.

Els blaugranes s’estavellen contra un mur molt sòlid

Un tir lliure d’en Willy i una cistella de Kalinic tornen a la vida als locals, 70-75. Queden 1.09 per la fi. Puja la pilota Walkup. Ricky la recupera i el mateix Walkup fa falta que de manera òbvia és antiesportiva. A 1.0 en Ricky transforma els dos tirs lliures pel 72-75. L’atac local acaba de la pitjor manera possible. Un passi cap en lloc de Laprovittola serveix per regalar la possessió als grecs. Petrusev rep una falta sota l’anella blaugrana que el farà ser substituït. Giannoulis Larentzakis és qui llança els tirs lliures. No falla cap dels dos, 72-77 a 35 segons.

Després d’un temps mort demanat per Grimau, és en Willy qui rep falta. Anotarà un sol tir lliure pel 73-77. Queden 29 segons. L’atac grec és una jugada oberta a les quatre cantonades per gastar el màxim de segons possibles. Al final llancen malament i la possessió és local, quan queden menys de 10 segons per la fi. En realitat no hi ha gaires opcions al triomf perquè el marge grec és de quatre punts. En Ricky llança un triple desesperat, la pilota toca el ferro, el rebot l’aprofita Parker per fer una esmaixada mentre sona la botzina de final, 75-77. La derrota blaugrana es confirma i ara l’equip està obligat, com a mínim, a guanyar un partit al Pireu.

@PBBMeritxell