Un Barça sense sort cau a la Champions.

 No ha pogut ser. En un Palau vestit de gala, el Barça no ha superat la prova d’esforç a què l’ha sotmès l’Sporting de Portugal. Era de tal magnitud la proesa que s’havia de fer, que un cúmul de circumstàncies ha fet impossible superar a un equip portuguès, que ha sabut fer el partit que més li convenia.

Abans de començar l’enfrontament, estava clar que a l’equip blaugrana li havia de sortir un partit excels, sense cometre errors i com no podia ser d’altra manera que el factor sort fos un aliat dels locals. A l’hora de la veritat cap de les tres premisses s’ha complert. A més s’han trobat davant a uns verds-i-blancs que eren conscients que, pels seus interessos, havien de treure de polleguera als rivals per evitar que juguessin còmodes, que era, sens dubte, el seu pitjor escenari. I en això, els homes d’Alejandro Domínguez, han demostrat ser uns mestres.

Tot i que el partit ha estat travat, els blaugranes ho han tingut a tocar quan s’han posat 4-2 al marcador i quedaven poc menys de 10 minuts de joc. Aleshores és quan l’equip local ha trobat a faltar la sort que necessitava per arrodonir la feina. El que més greu sap, és que aquest projecte no es podrà acomiadar disputant la final four de la Champions League. Una pena.

Els locals surten amb les idees clares

El matx començava amb els locals molt intensos, tal com van fer el dia de l’assaig general davant el Caldes. Les primeres rematades eren de Joao Rodrigues i Marc Grau amb bona resposta d’Angelo Girao, el porter portuguès. Producte del joc subterrani fet pels visitants, molt aviat, en el minut 4.50, arribava la primera targeta blava del partit. La rep Ferran Font en una topada amb Pau Bargalló. El de Sant Sadurní és l’encarregat d’executar el llançament directe, superant amb delicadesa a Girao per l’1-0.

A conseqüència del gol local, el tècnic foraster demana temps mort. El joc continua sent força travat, sense arribades de cap dels dos equips, fins que en el minut 5.04 arriba el gol de l’empat. És una jugada per banda esquerra d’Alessandro Verona. L’italià enganxat a la tanca veu que l’han deixat sol, en una errada defensiva dels locals. Efectua un xut sense massa perill, que rebutja Sergi Fernández amb la mala sort que deixa la pilota a Matías Platero, qui està al costat del pal esquerre de la porteria blaugrana. L’argentí aprofita l’avinentesa per fer l’1-1.

Els blaugranes no treuen profit del seu esforç

Aquest gol és una galleda d’aigua freda per un Barça que tot i que queda molt partit dona mostres de sobreexcitació. El matx continua sent un partit travat, ple de copets, de caigudes, protestes, tot el que calgui intentant treure profit de qualsevol cosa. Com a prova del que diem, en el minut 8.20 reben targeta blava tant Xavi Barroso com Joao Souto. Els locals tenen força problemes per superar la bona i experta defensa portuguesa, tot i que porta el pes del partit.

En el minut 13.36 és Edu Castro qui demana temps mort. Gairebé dos minuts després, en el 15.29 és Martínez qui ho fa. Els dos tècnics no volen deixar res a la improvisació. El matx continua dominat pels locals que posen a prova a un excel·lent Girao. A manca de 2.56 per la mitja part arriba la novena falta pel Barça. S’arriba al descans sense que es mogui el marcador.

La mala sort castiga als locals

La segona part comença amb un equip blaugrana força intens. Una recuperació de Ignacio Alabart a la tanca del fons en atac acaba amb un passi en diagonal del gallec a Barroso. El de Caldes xuta des de llindar de l’àrea portuguesa superant Girao per l’escaire esquerre. És el 2-1 quan estem en el minut 25.30. Aquest gol torna a obrir la porta de la remuntada pels locals. A partir d’aquí l’Sporting planteja uns atacs força llargs buscant que passi el temps sense que els locals tinguin ocasions d’ampliar el resultat. Tot i això, els blaugranes troben la fórmula per arribar a posar a prova a Girao.

En el minut 29.45 és l’Sporting qui arriba a les nou faltes. Poc després els àrbitres italians assenyalen la desena a Bargalló. L’encarregat d’executar el llançament directe és el vigatà Font qui no pot superar Sergi Fernández qui li atura el xut final. Vint-i-quatre segons més tard, arriba segurament la jugada decisiva del partit. En plena eufòria local per l’aturada de Sergi Fernández en el llançament directe, Rafael Bessa, situat en banda dreta de l’atac foraster al costat mateix de la tanca, fa un xut que no sembla perillós. El porter de Calvià es llança per rebutjar la bola que no va a porteria ni de conya. El seu rebuig el toca Alabart situat a la dreta del porter local amb la mala sort que la bola va a la porteria. És l’empat a 2 quan estem en el minut 31.46.

Quan millor estan les coses, els blaugranes reben una galleda d’aigua freda

En el minut 32.06 una topada entre Verona i Bargalló és sancionada com a penal pels àrbitres. Els portuguesos, com era d’esperar, protesten d’allò més. El xut de Joao Rodrigues supera per sota i per la dreta a Girao. És el 3-2. De nou s’obre de bat a bat la possibilitat de remuntada. Els blaugranes reforçats posen setge a la porteria de Girao. En el minut 40.11 els àrbitres assenyalen una falta a Souto sobre Barroso. És la desena. Altre cop Bargalló supera magistralment a Girao pel 4-2.

La situació del matx és molt bona pels locals. Per si de cas, Martínez demana temps mort. Tot i que els forasters tornen a gastar molts segons, els locals disposen de bones rematades que salven o Girao o els pals, com en una de Marc Grau que estavellarà en la creueta esquerra de la porteria portuguesa un xut impossible per Girao. Alabart disposa d’una clara rematada sol davant Girao que el portuguès atura. El mateix fa Barroso qui no pot tampoc amb Girao. I quan millor estava jugant l’equip blaugrana, arriba una nova galleda d’aigua freda. Una jugada en solitari per banda dreta del seu atac conduïda per Verona acaba amb un xut de l’italià que supera Sergi Fernández. Estem en el minut 45.55 quan puja el 4-3 al lluminós.

Els locals acaben el matx sense premi

Ara la tasca blaugrana és monumental. Edu Castro demana temps mort. Per acabar-ho d’adobar, en el minut 46.05 una picabaralla entre Barroso i Font acaba amb targeta blava pel blaugrana. Si hi ha gol, la remuntada serà impossible, si no n’hi ha, els locals estaran dos minuts amb un home menys. L’encarregat d’executar el tir directe és Souto qui vol ajustar tant el tir que l’envia fora. Els visitants no anotaran en els dos minuts de superioritat, fins que a manca d’1.53 entra a pista Joao Rodrigues.

En el minut 48.23 Edu Castro demana el darrer tems mort. El de Vigo s’ho juga el tot pel tot. Treu a Sergi Fernández i fa entrar a Barroso. En la primera jugada arriba el cinquè gol blaugrana. Un passi des de la dreta de Bargalló el recull Alabart qui amb un tir a l’escaire supera Girao quan queden 1.21 per jugar-se.

Els locals tornen a jugar sense porter, però els visitants es defensen bé, fins que una pressió de Bargalló acaba amb un cop d’estic del de Sant Sadurní a Verona que li produeix una ferida al front. La consegüent targeta blava deixa gairebé al Barça sense cap possibilitat en l’eliminatòria. El llançament de Font és aturat per Sergi Fernández. De nou el porter local surt de la pista, però les desgràcies no venen mai soles. Alabart condueix la bola pel mig de la pista quan rellisca deixant que Font a porteria buida anoti el definitiu 5-4 quan queden tres dècimes per jugar-se. Tot l’esforç fet per acabar així, una veritable llàstima.

@PBBMeritxell