El Barça s’emporta el clàssic gràcies a uns 10 primers minuts de somni.

  Un extraordinari primer quart ha permès al Barça emportar-se la victòria davant el R Madrid. Un triomf blaugrana que ha provocat un canvi de líder a la classificació de l’ACB, ja que ara el primer classificat és l’Unicaja de Màlaga. Tanmateix, aquesta victòria referma als blaugranes en la tercera posició,  mantenint el partit d’avantatge sobre els seus perseguidors. Per arribar a aquest triomf, els blaugranes han necessitat la millor versió de dos homes claus, Nico Laprovittola i Jan Vesely. Un liderant l’equip en atac, impressionant el matx del de Morón, l’altre, el pivot txec, sent peça clau en defensa i també anotant en situacions compromeses.

Grandiós primer període dels blaugranes

El matx no començava gaire bé per uns locals que no estaven bé en atac. Les cistelles de Walter Tavares i Gabriel Deck els donaven 4 punts de renda als blancs, abans que un triple de Tomas Satoransky, els seus únics punts en el partit, rebaixés el desavantatge a un sol punt. Insistien els visitants, amb un triple de Guerschon Yabusele.

La resposta en forma de triple de Laprovittola ha estat un punt d’inflexió. Molt a veure en la recuperació local l’ha tingut l’entrada a pista de Ricky Rubio substituint Satoransky. Amb el del Masnou a pista, ha millorat la defensa local i a més ha provocat que els forasters entressin en una dinàmica de precipitació. Minimitzant les accions de Tavares provocaven un cert caos en l’atac blanc. Entre això i la millora de l’encert ofensiu dels locals, tot i que Jabari Parker fallava dos tirs lliures consecutius, es produiria un parcial 19-9 que canviaria les coses. Cinc punts seguits d’en Ricky, triple i cistella, obrien la llauna, 13-7.

Amb els rivals desconcertats, arribava un nou triple de Laprovittola, 16-7. Després que anotés Tavares, una cistella amb addicional de Ricky deixava el marge local en deu punts, 19-9. Chus Mateo assistia atònit al que estava passant. Nou triple, el tercer fins al moment del de Morón, qui a continuació tornava a anotar, ara de dos, abans que Àlex Abrines s’apuntés a la festa amb un altre triple, el setè dels locals en aquest primer període, pel 27-9. Vincent Poirier posa el punt final al primer capítol amb una esmaixada pel 27-11.

Els locals sobreviuen davant la reacció blanca

Els locals continuen encertats a l’inici del segon període. Una esmaixada de Willy Hernangómez i un tir lliure posterior del madrileny fan arribar la renda local als dinou punts. Apareix Mario Hezonja per convertir un triple pel 30-14. Oscar Da Silva tan sols anota un tir lliure. El mateix alemany anotarà a continuació després de rebot ofensiu per tornar als dinou de renda, abans que un triple de Rodolfo Fernández, la redueixi. Un nou triple d’Abrines finalitzant un contraatac, porta la renda altre cop als dinou punts, obligant Mateo a demanar un temps mort. Una esmaixada de Vesely augmenta la renda local al seu màxim, 38-17. Avantatge de vint-i-un punts que el d’Ostrava manté en el següent atac local.

Finalment arribarà la reacció blanca. Un triple de Sergio Rodríguez és el punt de sortida. Esmaixa Air Parker, però ara és Sergio Llull qui converteix un triple pel 42-25. Després d’una nova cistella blanca, Dzanan Musa, és Roger Grimau qui demana temps mort. Però continuen sent els blancs els que porten ara la iniciativa. Deck anota sis punts consecutius, triple més cistella i addicional pel 42-33. Tres tirs lliures convertits per en Ricky tanquen la primera part amb el Barça dominant de dotze 45-33.

Els blancs volen, però no poden

La bona ratxa blanca continuarà a l’inici de la segona meitat. Tot i un triple de Parker, els forasters reduiran el marge local gràcies als triples que transformen primer Musa i més tard Facundo Campazzo, 47-41, obligant Grimau a demanar un necessari temps mort. Al rescat apareix Laprovittola qui anotarà dues cistelles. Una jugada coast to coast d’Air Parker acaba en esmaixada per recuperar la moral,54-43. Ara els blancs han augmentat la seva intensitat defensiva i això porta a la línia al de Morón qui anota els dos tirs lliures i a en Willy, qui només n’anota un, 57-47. Dos triples blancs més, Campazzo i Llull deixen en quatre punts la renda local, que havia estat, recordem-ho, de 21 punts.

Ja en tel tram final d’aquest tercer capítol, Abrines transforma cistella i addicional pel 60-54. Els blaugranes defensen en zona 2-3, però curiosament no controlen el rebot defensiu. Una espectacular jugada de Da Silva al pal baix li permet mantenir els sis de renda, 62-56. Rokas Jokubaitis augmenta el marge als vuit punts, 64-56, abans que Mateo demani un temps mort. La jugada acabarà amb tirs lliures d’Hezonja pel 64-58 amb el qual acaba el tercer període.

Els blaugranes resisteixen

Un triple de Musa, els blancs acabaran el matx anotant més i millor de tres que els locals, deixa un inquietant 64-61 al lluminós. Vesely només pot anotar un tir lliure. L’atac blanc no pot amb la defensa local i en Willy anota la primera de tres cistelles que seran molt importants. Laprovittola fa tornar la renda local als sis punts, 69-63.

Després d’un temps mort demanat per Mateo, en Willly fa la seva segona cistella en el quart pel 71-65. Després d’una cistella de Musa, a 4.41 per la fi, Tavares rep la seva cinquena falta que òbviament protesta i molt. En Willy prova de transformar un triple, però falla. El madrileny no fallarà l’esmaixada que manté els sis punts de renda pels locals, 73-67.

Victòria final totalment merescuda

Una cistella amb addicional de Musa posa un tel d’inquietud al Palau, 73-70, però un espectacular rebot ofensiu de Vesely acaba amb una esmaixada que calma la situació, 75-70. Poirier rep una falta tècnica que Laprovittola transforma pel 76-71. A continuació serà Vesely qui anoti el 78-71 ja dins dels darrers tres minuts de partit.

Mateo demana un temps mort. Deck esmaixarà. En el següent atac blanc, Poirier rep la cinquena falta que obliga a Mateo a jugar sense pivots de referència. Vesely des de la línia anota el 80-73 a 2.06. Llull anota abans que Laprovittola converteixi el seu quart triple del partit per gairebé deixar el matx decidit a manca d’1.30, 83-75. Anota Yabusele, abans que Laprovittola faci el mateix pel 85-77. Campazzo falla un triple, com també el falla Laprovittola. Ja en la darrera jugada Yabusele fa el definitiu 85-79 després de rebot ofensiu.

@PBBMeritxell

Estadística