Triomf clau

Un triple de Nico Laprovittola, a cinc segons del final, ha acabat per decidir un matx que ha estat una veritable muntanya russa durant els quaranta minuts de joc. Fins a arribar a aquest inversemblant final, han succeït un bon grapat de coses. Un matx marcat per la tensió provocada pel govern de la Generalitat, impedint de forma categòrica qualsevol acte no ja de protesta, sinó de tan sol suport al poble palestí, víctima d’un veritable genocidi com ha denunciat la relatora independent nomenada per l’ONU.

Els blaugranes s’han abstret de tot el soroll al voltant del matx, per fer un partit, que com ja ens té acostumat durant aquesta temporada. Ha barrejat moments força brillants amb altres no tan encertats, que donaven vida a un equip israelià, que arribava al Palau després de 16 victòries consecutives a la competició, no perdia des del 21 de desembre de 2023 davant el Crvena Zvezda i està lluitant per entrar com a mínim al play-in.

Com acostuma a passar en la majoria dels partits d’alt nivell, els petits detalls són els que acostumen a decantar-los. En aquest cas, ha estat un triple inversemblant en una jugada que pot semblar agosarada, però hi havia una certa xarxa de seguretat per l’equip blaugrana, perquè es tractava de fer el tir pocs segons abans de la fi de l’enfrontament, per deixar el menys temps possible als macabeus per acabar portant, en el pitjor dels casos, el matx a una pròrroga que hagués estat d’infart.

El bon inici blaugrana és respost pels israelians

Com hem dit, l’enfrontament ha estat força igualat i la millor mostra la tenim en l’inici del matx, quan tot i que els locals eren els primers a anotar, Oscar Da Silva, i un triple posterior de Laprovittola, augmentava el marge blaugrana als tres punts, 5-2. Els israelians responien de pressa amb quatre punts que els posaven al davant, 5-6. Se succeïen els errors en l’atac català fins que Da Silva, bon partit de l’alemany, i una cistella de contraatac de Nikola Kalinic, feien tornar els tres de marge pels locals, 9-6. Poc després era en Willy qui feia l’11-6 ja en els darrers quatre minuts del primer capítol.

El marge de cinc punts creixeria una mica més, amb cistelles de Kalinic i altre cop Da Silva pel 15-8. L’avantatge local es mantindria gràcies a una nova cistella d’en Willy abans que una cistella amb addicional transformat per Wade Baldwin IV i un triple de Tamir Blatt la deixessin en només un punt, 17-16. Una esmaixada després de rebot ofensiu d’en Willy fa tornar els tres punts de renda pels locals. Avantatge que un triple de John Dibartolomeo esborrarà pel 19-19 amb el qual s’acaba el primer quart.

Domini macabeu amb revifada blaugrana abans del descans

L’inici del segon capítol serà força decebedor pels locals. Incapaços de tancar el seu rebot defensiu veuran, com un cop i un altre, els de groc superen la defensa catalana sense passar massa angúnies. Els forasters anotaran un parell de cops i encara sort que Jasiel Rivero falla un addicional, 19-23. Els locals sobreviuen gràcies als tirs lliures, departament en el qual avui han estat força encertats, 21 de 24. Malgrat que primer Ricky Rubio i més tard Àlex Abrines no fallen des de la línia, els visitants faran un parcial 4-11 des del començament del segon període per manar de set punts, 23-30, a 6.18 pel descans.

Roger Grimau demana un obligat temps mort. Una esmaixada de Jan Vesely dona una mica d’oxigen als locals, però Dibartolomeo torna a encertar des de més enllà del 6,75, 25-33. Quan més ho necessiten, els locals reaccionen. Entre una cistella del de Morón, un triple d’Abrines, bon partit del mallorquí, dos tirs lliures de Vesely i altres dos de Laprovittola, redueixen el marge foraster a tes punts, 34-37. Desavantatge que manté Da Silva abans que un triple d’Abrines la deixi en dos punts, 39-41.

En aquesta fase del matx, la defensa local funciona prou bé, sobretot en el control del rebot i això els permet capgirar el marcador. Da Silva empata després de rebot ofensiu abans que un triple d’Abrines doni tres punts de renda als locals, 44-41. Encara hi ha temps perquè Josh Nebo, per dos cops, falli un tir lliure, deixant el 44-43 amb el qual finalitza la primera part.

Parker es vesteix d’heroi

A l’inici de la segona meitat, les coses continuen sent favorables pels blaugranes. Gràcies a un rebot ofensiu de Vesely, s’augmenta la renda fins als tres punts, 46-43. Renda que un tir lliure fallat pel mateix Vesely es reduirà. El d’Ostrava torna a anotar pel 49-47, però un triple de Bonzie Colson capgira el marcador, 49-50. El domini foraster serà momentani perquè dos tirs lliures de Laprovittola, seran l’inici d’un parcial 11-2, propiciat per tres triples consecutius de Jabari Parker, que arriben mentre a la grada se senten crits de “Maccabi, Maccabi” que desfermen la tensió acumulada amb la grada cantant a favor de Palestina i en contra del genocidi. Crits que arriben en un temps mort demanat per Oded Kattash, el tècnic israelià. Es desplega una bandera palestina a la grada nord superior. L’arribada de la seguretat privada del club per obligar la retirada del símbol palestí, desferma crits de protesta mentre a la pista el joc continua.

Reaccionen els macabeus amb quatre punts consecutius, però entre Vesely i dos tirs lliures de Parker deixen el marge català, altre cop, en vuit punts, 64-56. Però recordem que estem en una muntanya russa. Un triple de Blatt retalla el marge català fins als cinc punts, 64-59. Una cistella d’en Willy i un triple de Laprovittola la tornen a augmentar fins als deu punts d’avantatge, 69-59. Willy només anota un tir lliure i una cistella de Baldwin IV la redueix a set punts, 70-63, quan només queda un quart per jugar-se.

Els grocs no es rendeixen

Els macabeus són conscients que han de prémer l’accelerador si no volen perdre el partit. Aprofitant una pilota perduda per Ricky deixaran el marge local en només tres punts, 70-67. Ara és Grimau qui ha de tallar el partit. Dos tirs lliures d’en Ricky donen cinc punts de renda, però una cistella amb addicional de Baldwin IV qui ara mateix és l’home orquestra, la redueix fins als dos punts, 72-70. Un triple d’Abrines torna a donar oxigen als locals, però els dos triples que anota Dibartolomeo de forma consecutiva, tallen de soca-rel l’eufòria que havia generat l’encert del mallorquí, 75-76.

Els macabeus ara defensen en zona 2-3 agafant desprevinguts als locals que no troben la manera de superar-la. De nou, amb el Maccabi dominant al marcador, 75-78, els locals sobreviuen des de la línia, Vesely anota dos tirs lliures i Parker només un, per empatar el matx a 78, quan queden 5.33. Amb Baldwin IV d’estilet, porta anotats 20 punts fins al moment, els de groc dominen de quatre punts, 78-82. Anota Satoransky, abans que respongui Blatt amb un triple, 80-85.

Els blaugranes es refan a temps

Una esmaixada de Vesely i una cistella de Parker refan les coses pels locals, 84-85, a menys de tres minuts per la fi. Vesely recupera una pilota en la sacada de fons macabea i això permet que Abrines anoti un triple, el cinquè de la nit, que posa al Barça al davant al marcador a manca de 2.38, 87-85. Temps mort de Kattash. Tot i el pas per la banqueta, els visitants fallen en l’atac mentre que Vesely torna a anotar des de la línia sense errades, 89-85 a 1.46. Lorenzo Brown anota abans que una pilota perduda per Satoransky permeti que Baldwin IV anoti els seus darrers dos punts en el matx per empatar a 89.

Queden 27 segons per la fi. Grimau demana temps mort. La jugada és per en Laprovittola. El de Morón puja la bola tot sol. Es tracta d’esgotar el màxim de segons possibles. Amb tots els companys oberts, l’argentí, bota i bota la pilota. Fins que arriba a on desitja. El seu triple llunyà, des de gairebé nou metres, per això no el pressionen en una errada clamorosa, s’eleva força fins a caure, quasi ple de neu, dins l’anella. Queden poc més de cinc segons. Kattash demana temps mort. La jugada efectuada acaba amb un triple fallat de Baldwin IV que acaba a les mans de Laprovittola.

@PBBMeritxell