Victòria in extremis

En un altre partit força irregular, el Barça s’ha emportat una important victòria en la seva visita a Santiago de Compostela. El sempre complicat equip gallec, i més si jugues com a visitant, no ho ha posat gens fàcil. Gràcies a l’encert dels seus homes, sobretot Thomas Scrubb, Jordan Howard i Janis Timma, han portat als blaugranes a una situació molt complicada, empat a 78, a manca de poc 3.31 pel final. Aleshores, l’encert d’Oscar Da Silva, de Nico Laprovittola i un triple d’Àlex Abrines, més la bona actitud defensiva, han permès endur-se’n del Fontes do Sar, un triomf que era necessari per mantenir la tercera plaça a la classificació.

Bona sortida blaugrana

Com hem dit, el matx començava bé pels forasters. Dominant la seva pintura, els punts que anotaven entre Tomas Satoransky i Laprovittola, quatre punts cadascú, més l’afegit d’una cistella de Joel Parra, donava un 0-10 que evidentment no seria gens premonitori. Estava clar que els locals acabarien per reaccionar. Qui primer ho feia seria Artem Pustovyi, un  exblaugrana, qui obria el foc per part local. Un parell d’errades en el triple dels forasters permet als locals continuar reduint el desavantatge fins al 6-10.

Una cistella després de rebot ofensiu de Jan Vesely és l’inici d’un parcial 2-11, amb cistella de Nikola Kalinic, un triple del base de Morón, una esmaixada de Parra i dos tirs lliures de Kalinic, que estiren el marge visitant fins als tretze punts, 8-21. Reaccionen els locals després d’un triple de Scrubb, però Laprovittola torna a anotar de tres refent el marge aconseguit. Ara el rebot defensiu culer comença a patir i això  permet que els gallecs retallin, tot i que lleugerament, distàncies, 15-24. Un tir lliure d’en Willy Hernangómez, tancarà el primer quart amb el Barça dominant de deu, 15-25.

Els gallecs es refan
 

El segon capítol comença amb els locals retallant el marge foraster en tres punts, retallada que un triple d’Àlex Abrines esborra. Una cistella de Rokas Jokubaitis torna a augmentar la renda catalana, tot just abans que una embranzida local els permeti fer un parcial 6-0, culminat amb una cistella de Rigoberto Mendoza que deixa el marge català en sis punts, 24-30, obligant Roger Grimau a demanar un temps mort. Entre Oscar Da Silva, qui falla un addicional, i Jokubaitis fan arribar l’avantatge als vuit punts, abans que el tretzè punt anotat per Scrubb i una cistella de Mendoza la deixen en tan sols quatre punts, 30-34.

Amb el Barça defensant en zona 2-3, primer Satoransky i posteriorment Vesely, després d’un altre rebot ofensiu la tornin a deixar en vuit punts, 30-38. Avantatge que mantindrà d’esmaixada Da Silva. Amb 32-40 al marcador és Moncho Fernández qui ara demana temps mort. A un triple de Timma el segueix una cistella de Da Silva després de rebot ofensiu, deixant el marge blaugrana en set punts. Marge que manté amb una esmaixada Vesely.

Ara és Obradoiro qui defensa en zona, en aquest cas 1-2-2. Això els permet retallar la renda catalana, abans que Vesely només anoti un tir lliure per deixar-la en sis punts, 39-45. Un altre error en el tir lliure, ara de Satoransky, fa arribar l’avantatge culer als cinc punts que un triple, sobre la botzina de final de primera part, transformat per Devon Datson retallarà fins als dos punts al descans, 44-46.

Els locals agafen avantatge

 

Les coses no milloren pels blaugranes a l’inici de la segona meitat. Un animós Obradoiro empata el matx després de cistella de Datson. Un triple de Kalinic és respost de la mateixa manera per Howard per l’empat a 49. Anota Laprovittola, però els gallecs estan desfermats. Un triple de Timma, capgirà el marcador. Pustovyi s’apunta a la festa, abans que un nou triple local, ara de l’inevitable Scrubb, porti el marge gallec als sis punts 57-51, quan al tercer període li queda poc més de cinc minuts.

Els visitants estan patint i força. Grimau demana temps mort per tallar la ratxa local. Esmaixa Vesely, però un nou triple local, Timma, porta el marge gallec als set punts, 60-53. Comencen a haver-hi urgències a l’equip blaugrana. Anota Da Silva abans que Dario Brizuela, qui ha aparegut al partit fa poc, converteixi un triple que dona aire als visitants, 62-58. Poc abans James Nnaji ha substituït a Vesely en lloc d’un Willy que no apareix en pista, de fet no hi tornarà des del seu canvi a 6.25 per la fi del segon període. Els forasters insisteixen en la defensa zonal 2-3, però Howard anota també de tres pel 65-58 a 2.20 de la fi d’aquest tercer capítol. Els visitants aconseguiran limitar els danys i gràcies a un tir lliure de Da Silva i a un triple d’Abrines deixaran el 68-62 que hi ha al marcador a manca de deu minuts.  

Recuperació visitant

Una cistella de Vesely obre el darrer període, però els visitants no aprofitaran una falta continuada que els donava una possessió extra. Els que si anoten són els locals, però Vesely, amb un afortunat cop de palmell primer i dos tirs lliures posteriors, redueix el marge local a tan sols dos punts, 70-68. Cinc punts consecutius de Laprovittola, cistella i triple, tornen a posar als forasters comandant el lluminós. 72-73. Immediatament el tècnic local demana temps mort. Tot i això, la defensa blaugrana treballa bé i aquest fet l’aprofita Vesely per anotar tres tirs lliures de quatre llançats per fer pujar la renda visitant fins als quatre punts, 72-76.

Entre Scrubb i Pustovyi  empaten el matx amb cistella i dos tirs lliures de l’ucraïnès a manca de 4.10. Empat que es mantindrà amb cistella de Laprovittola i una nova cistella de Pustovyi quan queden 3.31 i el més calent és a l’aigüera. Se succeeixen els errors en els dos equips. Falla un triple Laprovittola, no anota Pustovyi. Fins que una falta en atac de Vesely acaba en tècnica al d’Ostrava que l’envia a la banqueta per la cinquena falta. Grimau opta per fer entrar a Abrines pel pivot txec.

Els visitants aprofiten els errors locals per emportar-se el triomf

Els tirs lliures dels quals disposa l’Obradoiro seran fallats, un per Howard i dos per Pustovyi. Qui no falla és Da Silva que avança al Barça, 78-80. Moncho Fernández demana temps mort. Howard perd la pilota i Da Silva ho aprofita per anotar cistella i addicional pel 78-83 a 1.43. Una recuperació de Laprovittola acaba amb cistella del de Morón que falla l’addicional, 78-85 a 1.20.

Timma anota dos tirs lliures abans que Howard aprofiti un triple fallat per Abrines per deixar el marge foraster en només tres punts, 82-85. Un tap de Pustovyi a Laprovittola acaba amb possessió blaugrana. Després d’un temps mort, la jugada visitant finalitza amb triple d’Abrines que deixa el matx decidit, 82-88, a manca de 19 segons. Moncho Fernández demana temps mort. Scrubb anota, però a 5 segons per la fi, Abrines transforma un tir lliure pel definitiu 84-89, perquè només hi ha temps per un tir que falla Mendoza.

FCB

Estadística