Una primera part molt dolenta, condemna al Barça

Després d’una horrorosa primera part, només 25 punts anotats en 20 minuts, els blaugranes han estat a punt de capgirar el partit en una bona segona part, en la qual l’equip ha jugat força bé, fer-ho millor que en la primera part era molt fàcil, aconseguint provocar una desconnexió en l’equip turc que ha estat molt a prop del desastre.

Amb el marcador molt ajustat, els turcs guanyaven tan sols de tres punts, havien arribat a dominar de 25, una bajanada de Nikola Kalinic, qui ha fet una inexplicable falta antiesportiva, ha tornat a la vida a un Fenerbahce que ho estava passant molt malament. Scottie Wilbekin ha aprofitat el regal per anotar cinc punts consecutius, dos tirs lliures i un triple posterior que al cap i la fi han calmat als locals. Tot el contrari que als homes de Roger Grimau que a partir d’aquesta circumstància han tornat a fallar tirs i cometre els mateixos errors que ja havien fet en els primers 20 minuts de partit. Amb aquesta derrota, el Barça continua segon a la classificació, però amb només una victòria més que els seus perseguidors.

Mal inici

Com hem dit, les coses començaven força malament pels forasters. En un ambient molt hostil, els locals superaven amb facilitat la defensa catalana, amb cistella de Tyler Dorsey i triple de Dishawn Pierre pel 5-0. En canvi, els blaugranes fallaven tant de tres com de dos. Tomas Satoransky anotava només un tir lliure i això propiciava que els locals marxessin de sis, 7-1. Un triple afortunat de Kalinic retalla el marge, però això només és circumstancial, perquè en un tres i no res, els turcs obren forat, 11-4, gràcies entre altres coses als problemes en el rebot defensiu dels culers.

Ricky Rubio anota, però fallant l’addicional, abans que un triple de Marko Guduric faci arribar la renda local als deu punts, 16-6. Després d’un temps mort demanat per Grimau, Rokas Jokubaitis falla un triple. Qui no falla és un vell conegut, Nigel Hayes-Davis qui anota un triple pel 19-6. Willy Hernangómez respon amb dues cistelles i un addicional, però això no els hi fa ni pessigolles. Els turcs acaben el primer capítol dominant de dotze punts després de dos tirs lliures transformats per Guduric.

Tot segueix igual

 

La mala dinàmica blaugrana continua a l’inici del segon quart. L’equip s’encaparra a llançar de tres i fallar, mentre els locals hi posen seny. El rebot defensiu ara mateix és un drama i Grimau es veu obligat a demanar temps mort amb l’equip perdent de divuit, 29-11. El temps mort no soluciona res. Wilbekin anota un triple per fer arribar el marge local als 21 punts, 32-11. El Barça està fregant el ridícul. Una esmaixada amb ràbia de Jan Vesely vol despertar als visitants, però ara és Tarik Biberovic qui anota de tres. Cistella de Kalinic amb resposta del mateix Biberovic pel 37-15. Un nou triple local, ara de Nick Calathes, un altre vell conegut, fa arribar el marge turc a la seva màxima expressió, 25 punts, 40-15.

Una cistella de Jabari Parker, redueix lleugerament el desavantatge, abans que Satoransky, aprofitant que Jonathan Motley falla un tir lliure, el deixi en “només” 22 punts, 41-19 A 2.04 apareix a pista Dario Brizuela. Millora el rebot defensiu blaugrana i els locals passen per un mal moment en atac. A 1.31 per la mitja part, Grimau demana un temps mort. Els forasters porten en aquest moment 1 triple de 12 intents. Brizuela converteix el segon triple visitant que respon Motley anotant cistella i addicional, però la “mamba” basca torna a anotar de tres per deixar el 46-25 amb el qual s’arriba a la mitja part. Vist el que s’ha vist amb els triples finals de Brizuela, ell sol ha millorat el percentatge d’encert deixant-lo en 3 de 14, la pregunta que et ve al cap és, què feia tanta estona assegut a la banqueta?

Per fi arriba la reacció blaugrana

La segona part comença amb quatre canvis respecte al cinc titular. Només repeteix Kalinic, la resta són diferents. I sembla que Grimau encerta. Almenys l’actitud és completament diferent. Anota Brizuela per dos cops obligant Sarunas Jasikevicius a demanar un temps mort molt aviat. Un triple de Calathes vol solucionar les coses pels turcs, però Brizuela insisteix amb un nou triple, 49-32. En Willy, fidel als seus problemes amb el tir lliure, en falla dos de seguits, però això no és un problema, perquè ara l’equip ha millorat en defensa i controla millor el rebot defensiu. Oscar da Silva, bons minuts de l’alemany, esmaixa després de rebot ofensiu, 51-34. Wilbekin amb un triple acudeix al rescat dels seus, però els blaugranes ara estan amb confiança. Dos tirs lliures d’en Ricky, dues cistelles d’Àlex Abrines i una d’en Willy deixen el marge turc en onze punts, 55-44.

Amb el Salonu emmudint, Jasikevicius demana temps mort. Anota Calathes, ara de dos, però els blaugranes no s’immuten. Una cistella de Satoransky i triple de Nico Laprovittola, deixen el marge local en només vuit punts, 59-51. Una inexplicable decisió arbitral acaba amb tècnica a Grimau que Guduric transforma pel 62-51. Després de dos punts més dels locals, arribaran dos triples seguits de Laprovittola que deixen amb un ai al cor a l’afecció local, 62-57 a 4 segons per la fi del tercer capítol. Els locals no poden moure el marcador abans que s’acabi el quart.

En una jugada, tota la feina feta se’n va en orris

El darrer període comença amb cistella de Vesely, 62-59. El següent atac local acaba a les mans de Laprovittola. I aquí començarà el drama. L’atac blaugrana finalitza amb pèrdua del de Morón quan intenta fer arribar la pilota a Kalinic. El de Subotica ensopega amb Wilbekin i quan l’americà es vol aixecar, Kalinic el toca. Fet que aprofita el jugador local per posar més pa que formatge. I la jugada acaba amb falta antiesportiva de Kalinic, que no es pot dir que sigui una decisió errònia. Wilbekin anota els dos tirs lliures i en la jugada posterior transforma el triple que dona als locals 8 punts de renda, 67-59. És la jugada clau del matx, perquè ha capgirat el sentit en el qual anava el joc, permetent una reacció turca. Grimau demana un temps mort per calmar les coses, però no ho aconseguirà.

Els visitants no poden tornar a redreçar la situació

Kalinic, capficat, perd una altra possessió i els locals marxen de deu, 69-59. Un altre cop, els visitants han de nedar a contracorrent. Anota Satoransky, però Wilbekin ho fa de tres, 72-61. Anoten Ricky i Satoransky, aquest des de la línia, però només es rebaixa en un punt l’avantatge turc, 74-65. Una esmaixada espectacular d’Air Parker, queda resposta per un triple de Hayes-Davis per tornar als deu amunt pels locals, 77-67.

Amb el Barça desconcertat en atac, un altre triple, Biberovic, fa arribar la renda local als quinze punts, 82-67. Grimau demana un temps mort intentant que els seus homes salvin el bàsquet-average, el Barça va guanyar al Palau de vuit, 89-81, però a l’equip no li queda esma. Laprovittola anota i fa el mateix en Ricky,  però només per deixar el marge turc en catorze punts, 85-71. Un nou triple, el tercer avui, de Calathes posa el 88-71 al marcador a manca d’1.25 per la fi. Grimau demana un darrer temps mort que només serveix perquè a 4 segons del final, Brizuela anoti un triple pel definitiu 88-74.

FCB