Derrota totalment incomprensible

Un parcial 13-21 en el darrer període, ha fet encaixar al Barça la seva novena derrota de la temporada en l’ACB. davant un equip que és tercer per la cua i que està lluitant per no baixar a la LEB.

La desfeta ha vingut per un cúmul de circumstàncies. La més vistosa, l’error de càlcul del tècnic Roger Grimau, que ha fet descansar alhora a quatre dels seus millors jugadors. Tomas Satoransky i Jan Vesely, han vist el matx des del costat de la banqueta, no estaven convocats, mentre que Nico Laprovittola i Nikola Kalinic, que si s’han vestit de curt, no han saltat a la pista.

Però tot i aquestes decisions, que un cop finalitzat el partit es pot dir que han estat errònies, l’equip que presentava el tècnic barceloní tenia prou qualitat per endur-se la victòria. Però la mala defensa del tir exterior, els locals han permès 14 triples de 30 llançaments, i la poca esma en el joc col·lectiu han estat al cap i la fi determinants. I en aquest sentit cal dir que el missatge que ha enviat el tècnic local en la confecció del roster ha acabat per tornar-se en contra, perquè ha generat una certa condescendència generalitzada que finalment ha estat fatal. Ara l’equip blaugrana ja es pot oblidar de la lluita per les primeres places de la competició, perquè està més a prop de quedar fora del play-off que de la primera plaça.

Una fluixa defensa local permet als visitants guanyar el primer període

El matx començava bé. Una recuperació de Ricky Rubio permetia una cistella de Dario Brizuela, a la que seguia un triple de Joel Parra pel 5-0. Molt aviat s’ha vist que avui la defensa del tir exterior seria nul•la, perquè un primer triple del mallorquí Sergi Garcia, retallava el marge local. Després que Willy Hernangómez anotés, arribava un segon triple visitant, ara de Toni Nakic, per deixar en només un punt el marge local. Les cistelles de Brizuela i Oscar Da Silva feien tornar els cinc punts de renda pels blaugranes, però de nou un triple, un altre cop Garcia, disminuïa l’avantatge local als dos punts. Anotava en Willy, abans del quart triple foraster, ara de Stefan Momirov, davant la indiferència local, pel 13-12. Una cistella amb addicional de Da Silva manté als locals al davant, abans que arribi l’empat a 16 propiciat per una cistella de Juan Fernández.

Els gallecs continuarien avisant que calia que els locals se’ls prenguessin de forma seriosa. Perquè després d’una nova cistella d’en Willy, dos triples visitants, Nakic i Momirov, donen quatre punts de renda als homes de Zeljko Mrsic, 18-22. Quan el marge visitant arriba als sis punts, Grimau demana un temps mort. Els gallecs augmentaran encara més la seva renda, 18-26, abans que primer Jabari Parker i sobre la botzina un triple de Brizuela deixin el desavantatge en només tres punts, 23-26 al final del primer capítol.

Els blaugranes continuen sense jugar bé

Tot i aquest avís, Grimau continuarà amb el seu pla de partit. Les coses semblen millorar una mica a l’inici del segon quart. Una cistella de Parker, culminant un contraatac iniciat amb una recuperació defensiva d’Oriol Paulí, deixa en un sol punt el marge gallec. Marge que es mantindrà després de quatre punts d’Àlex Abrines, esmaixada i dos tirs lliures. Però cinc punts forasters, amb triple de Ben McLemore, tornen a augmentar la renda gallega fins als sis punts, 29-35. Grimau ha de demanar un temps mort.

Cinc punts més d’Abrines, triple i dos de tres tirs lliures, retallen el marge foraster, abans que anoti Rokas Jokubaitis per avançar als locals, 38-37. Ara qui demana temps mort és Mrsic. Un triple d’en Ricky fa arribar el marge català als quatre punts, però Fernández respon també amb tres punts, 41-40. El marge local és de tres punts, cistella d’en Willy, però un triple de Garcia empata a 43. Torna a anotar en Willy. Garcia insisteix amb el triple, acabaria el partit anotant-ne 5 de 6. Amb els de Lugo dominant d’un punt un alley-hoop entre Brizuela i en Willy deixa el 47-46 que hi ha al marcador quan els dos equips marxen als vestidors.

Els locals milloren lleugerament

Quan comença la segona part, les coses no canvien gens. Els locals continuen jugant com si la victòria estigués assegurada. I el cert és que els locals aconseguiran augmentar la seva renda després de dos tirs lliures d’en Willy, per cert, del tema dels tirs lliures en parlarem més endavant. Una recuperació d’en Willy permet a Da Silva culminar el contraatac. A això cal afegir un triple de Brizuela que fan arribar el marge culer als sis punts, 54-48. Un triple de McLemore posa aigua al vi, però una cistella després de rebot ofensiu de Da Silva deixa el 58-54.

Com es pot comprovar, el matx ara està sota control local, però sense arribar a fer que la ferida gallega fos gaire ample. Quan anota Da Silva, bon partit de l’alemany, McLemore torna a convertir un triple per deixar el marge local en dos punts, 58-56. Entre una esmaixada d’en Willy i un triple de Jokubaitis, la renda local no ultrapassa els cinc punts, 65-60. Els homes de Mrsic treuen profit de la fluixa defensa local i empaten a 65. Dos tirs lliures d’en Ricky i un triple de Parker fan tornar els cinc amunt pels locals, 70-65. Avantatge que es mantindrà al final del quart perquè després de dos punts visitants, Parker anota pel 72-67.

Els blaugranes deixen la iniciativa als visitants

El darrer període comença amb una esmaixada de Paulí que fa arribar l’avantatge dels locals als set punts, el màxim avui. Però serà un miratge perquè els gallecs no estan disposats a cedir fàcilment. Entre Jordan Sakho i el malson anomenat Garcia, deixen l’avantatge local en tres punts, 74-71. Anota després de rebot ofensiu Parker, però els gallecs continuen avisant. Dos tirs lliures de Garcia, i quatre punts de McLemore, un tir lliure i un triple, capgiren el marcador, 76-77.

Ara mateix, l’atac local és poc consistent. Grimau que ja comença a ser conscient de la gravetat de la situació, demana temps mort. L’atac local acaba amb triple fallat per Parker. En canvi, qui si anota sota la cistella és Nakic, 76-79. Parker retalla a un punt el marge gallec, mentre que Jokubaitis, ja dintre dels darrers cinc minuts de partit, empata a 80. Un triple de Garcia dona tres punts de renda als visitants, 80-83. I arribem als tirs lliures, Primer serà en Willy qui falli els dos que prova. I això permet que una cistella de Fernández ampliï el marge foraster als cinc punts, 80-85.

Els errors propis són la causa de la derrota

 

En Willy anota després de rebot ofensiu. Una recuperació defensiva d’Abrines acaba amb triple de Brizuela per empatar a 85 quan al matx li queden 2.31 per jugar-se. Mrsic demana temps mort. Tot i que el rebot defensiu local no s’acaba de controlar, els gallecs no anoten. A 1.14 és Jokubatis qui disposa de tirs lliures. Malauradament, el lituà com abans havia fet en Willy, falla els dos llançaments. Qui no falla és McLemore qui anota cistella i addicional pel 85-88.

A 51 segons pel final, Grimau demana un temps mort. La jugada acabarà amb pèrdua de Parker, davant la defensa en zona 2-3 plantejada per Mrsic. Els gallecs fallen el seu atac, però ara és Brizuela qui perd la possessió i amb ella arriba la tercera derrota al Palau, després de les patides davant el Manresa i el València. Aquesta, però, no hi ha cap dubte que ha estat la més dolorosa de les tres.

@PBBMeritxell

Estadística