El rebot, una de les causes de la derrota.

El Barça s’ha quedat a les portes d’un nou títol de Copa perquè no ha pogut contrarestar el poderós joc interior de l’equip blanc. Eliminat de l’equació Walter Tavares, aquest cop ha estat Vincent Poirier l’encarregat de personificar el malson, per uns blaugranes massa tous per guanyar els duels dins la pintura. L’equip dirigit per Roger Grimau necessita per poder competir amb els de Chus Mateo un equilibri entre el joc interior i l’exterior. Avui això no s’ha produït perquè no arribaven llançaments correctes des de fora la pintura, permetent que la defensa blanca se centrés en l’interior, on era clarament superior. Entre això i la diferència en quantitat i qualitat del tir lliure, 21 de 24 pels madrilenys, 7 de 13 pels catalans, tenim les raons de la derrota.

Igualtat en el primer quart

El matx començava molt igualat. Amb un cinc inicial força estrany per part blaugrana, jugaven alhora Jabari Parker i Oscar Da Silva, el de Chicago es mostrava molt ficat en el joc. Una recuperació seva que acaba amb una esmaixada donaria el primer avantatge del matx per l’equip català, 0-2. La resposta blanca vol marcar terreny. Un triple de Dzanan Musa comença un parcial 9-0 que deixa als blaugranes astorats fins que Tomas Satoransky decideix prendre responsabilitats en atac. Cinc punts del de Praga seguits d’una nova cistella de Parker deixen el matx ajustat, 11-9.

L’avantatge blanc creix per errors propis, però Rokas Jobubaitis ajusta altre cop el marcador, 14-11. Malgrat que un triple de Facundo Campazo vol insistir a marcar terreny, l’aparició màgica de Nico Laprovittola anotant dos triples seguits, als quals acompanyarà un cop de palmell de Willy Hernangómez en el darrer segon del primer capítol, deixen l’empat a 19 amb el qual s’acaba el primer període.

Després d’un frec a frec, els blaugranes dominen al descans

A l’inici del segon capítol, en Willy controla el rebot defensiu i això permet que una cistella de Parker i un triple de Jokubaitis donin al Barça el seu màxim avantatge en el matx, 19-24. El bon moment dels avui visitants és tallat de soca-rel per Campazzo en anotar un triple, però Jokubaitis respon amb quatre punts, 22-26 al marcador. A partir d’aquí, les errades en el triple dels homes de Grimau ajuden que els blancs facin un parcial 6-0 que capgira les coses. Un triple amb addicional fallat per Joel Para tornarà a posar al Barça al davant d’un punt.

Després d’una bona defensa, serà Satoransky qui augmenti la renda fins als tres punts, 28-31. Renda que desapareix amb un triple de Mario Hezonja. Vesely, assistit per Parker, manté l’empat, abans que el base de Praga anoti tan sols un tir lliure per avançar altre cop als blaugranes, 33-34. Un segon triple d’Hezonja, no n’anotarà cap més, avança als seus, amb Dario Brizuela empatant a 36.

El matx s’està disputant en petits i subtils detalls. Cistella i addicional de Poirier donen tres punts de marge als blancs que Brizuela redueix, 39-38. Fa el mateix Àlex Abrines, 41-40, abans que una recuperació en defensa permeti l’aparició d’Air Parker per esmaixar el 41-42. Amb aquest avantatge mínim al marcador, Mateo a 6 segons del descans demana un temps mort. La jugada li surt prou bé, Poirier anota per posar als seus al davant, a poc més de quatre segons del descans. Ara qui demana temps mort és Grimau. A ell també li funcionarà la pissarra. Nikola Kalinic amb un triple mentre sona la botzina, tanca la primera part amb els blaugranes dominant de dos punts, 43-45.

Els blancs posen fil a l’agulla

Quan comença la segona part, una cistella de Vesely augmenta a quatre punts la renda blaugrana. Avantatge que els blancs eixuguen immediatament. Per culpa entre altres coses del problema que és a hores d’ara el rebot defensiu. Vesely torna a avançar als blaugranes, 47-49. Marge que es reduirà quan Parker tan sols anoti un tir lliure, 51-52. Vesely augmentarà la renda als tres punts després de dues cistelles, la segona una esmaixada, pel 53-56.

I el que diem dels detalls subtils, una cistella amb addicional de Tavares empata el matx a 56. Parker també d’esmaixada manté l’empat fallant l’addicional. Ara mateix el rebot defensiu blaugrana és un drama. Brizuela falla un tir lliure, amb en Willy mantenint el punt per sota per dos cops, 64-63. Dos tirs lliures transformats per Poirier tanquen el tercer capítol, amb els blancs dominant de tres, 66-63.

Els blaugranes no es recuperen de la següent embranzida blanca

Tot i que el darrer quart comença amb una esmaixada de Poirier, un triple de Brizuela retalla a dos punts el marge blanc, 68-66. Serà el millor moment dels blaugranes en el darrer període, perquè dos triples blancs, Gabriel Deck i Gerschon Yabusele, fan arribar la renda blanca als cinc punts, 73-68. Grimau demana un temps mort, que no li servirà de res perquè els blancs xino-xano marxen de nou, 77-68. Anota Satoransky, però els blancs insisteixen. Vesely captura un rebot ofensiu per fer el 79-72.

Ara en defensa no s’aturen les jugades blanques provocant un intercanvi de cistelles que perjudica, òbviament, als blaugranes que són els que van per sota al lluminós. De tir lliure, primer Parker, anotant-ne un, i a continuació Vesely deixen en sis punts la renda blanca a 4.12 per la fi, 81-75. Satoransky la rebaixa encara més, però els rivals, aprofitant el garbuix que hi ha a la pintura blaugrana, fan tornar els nou de renda, 86-77 quan queden 2.55 per jugar-se.

Malgrat que no hi ha gaire marge per fer res, Grimau demana temps mort. Anota Parker abans que els blancs anotin cinc tirs lliures, 3 Campazzo i 2 Musa, sempre els subtils detalls, i una cistella de Yabusele per acabar de decidir el vencedor, 93-79. Amb el matx totalment perdut, Parker anota només un tir lliure. Un triple de Satoransky deixa el marge blanc en 10 punts, 93-83, abans que Campazzo anoti també de tres. Parker serà qui posi el punt final amb una esmaixada, marca de la casa, pel definitiu 96-85.

FCB – Sara Gordon

Estadística