Simfonia blaugrana

Un segon quart de somni ha permès al Barça aconseguir el passi a la final de la Copa després de desfer-se d’un Tenerife superat pel desplegament blaugrana. Un parcial 40-8, destarotava el bon primer quart dels illencs, que amb il·lusió havien plantat cara, convençuts de les seves possibilitats. Però aquestes bones sensacions dels grocs han anat desapareixent a mesura que, els homes de Roger Grimau, construïen una simfonia basquetbolística.

Bé al darrere, amb bones i enganxoses defenses i sobretot excel·lents al davant. Fent un atac inversemblantment encertat que minava la moral dels homes d’un Txus Vidorreta que anava canviant, imperceptiblement, el seu rictus. Sense que els grocs poguessin trobar solucions per superar la defensa blaugrana, el marge barcelonista anava creixent fins a deixar-lo en 30 punts al final de la primera meitat. Vidorreta sabia, mentre anava en direcció al seu vestidor, que el partit ja el tenia perdut. Com així ha estat.

La il·lusió illenca respon al bon inici barcelonista

Però comencem pel principi. La posada en escena dels homes de Grimau era prou bona. Tancant bé el rebot defensiu, una cistella de Jan Vesely, un triple de Jabari Parker i una posterior cistella del de Chicago donaven el primer avantatge als avui locals, 7-0. Estava clar que la resposta illenca no tardaria. Kyle Guy, curiosament anotava un triple, l’únic de la nit en vuit intents, sent Nikola Kalinic qui anotava pels blaugranes pel 9-3.

A partir d’aquí les coses canvien. Els avui locals comencen a equivocar-se en el tir i a perdre innocentment possessions. De tot plegat se n’aprofiten els rivals que fan un parcial 0-10, culminat pel sisè punt de Marcelinho Huertas que capgiren el signe del marcador, 9-13. Grimau no té més remei que demanar un obligat temps mort. Una millora defensiva dels culers permet tornar a manar en el marcador, després de les cistelles que anoten Dario Brizuela i Rokas Jokubaitis. Willy Hernangómez anota tan sols un tir lliure pel 14-13. Però el triple sobre la botzina anotat per Tim Abromaitis tanca el primer capítol amb el Tenerife manant de dos, 14-16.

Festival blaugrana, primera part

L’inici del segon període serà un avís del que acabarà passant. Els dos primers atacs blaugranes acaben amb cistella i addicional. El primer anotat pel Joel Parra, el segon fallat per en Willy. Al darrere els blaugranes estan força bé i a més tanquen amb solvència el rebot defensiu. Sense permetre que els illencs trobin alguna escletxa en la seva línia defensiva, els homes de Grimau treuen a escena el seu millor arsenal ofensiu. En Willy anota al pal baix, 21-16 quan queden 8.11 per la mitja part.

Vidorreta, encara amb intenció d’arribar a la final, demana un temps mort. Guy comet falta antiesportiva sobre Brizuela que el donostiarra transforma des de la línia. En Willy torna a anotar per arrodonir un parcial 11-0, que deixa al lluminós un marge de nou punts pels blaugranes, 25-16. Arriba la primera cistella dels illencs en el quart, Giorgi Shermadini, la resposta és un triple de Brizuela. Insisteixen els avui visitants, ara de la mà de Huertas. De nou la resposta catalana és un triple, Tomas Satoransky.

Festival blaugrana, segona part

El de Praga insistirà amb dues cistelles més, la segona en un contraatac iniciat per ell mateix que fan arribar el marge blaugrana als quinze punts, 35-20. Amb la defensa blaugrana convertida en un mur insuperable arriben dos triples més, Oscar Da Silva i Àlex Abrines, abans que Jaime Fernández anoti un tir lliure. Ara mateix el marge blaugrana és ja de vint punts, 41-21. Els avui locals sumaran un parell de triples més, Laprovittola i Abrines, abans que Shermadini anoti, també, un sol tir lliure, 47-22.

Jokubaitis tanca la ratxa de cinc triples seguits abans que anoti de dos Parra. Laprovittola des de la línia posa el 54-22 al lluminós. Guy tindrà l’honor de tancar l’anotació del quart deixant el 54-24 al final de la primera part. El Barça acaba de signar el millor quart de la història de la Copa, amb un 100% en el triple, 7 de 7, i un 70% en tirs de dos, 7 de 10. Com dèiem abans, Vidorreta, capcot mentre marxa als vestidors, és conscient que el matx se li ha escapat.

Sense relaxació

Quan comença la segona part, en l’ambient hi ha dos dubtes. Si els blaugranes afluixaran. I el segon, si el Tenerife serà capaç d’emportar-se la segona meitat, encara que sigui d’un punt. La cistella inicial de Guy reforça la intenció illenca, però la cistella en contraatac d’en Willy diu moltes coses de l’actitud que es veurà per part dels barcelonistes. Ara la defensa catalana, òbviament, no és la del segon quart, però en atac les coses es continuen fent bé. Torna a anotar en Willy després de rebot ofensiu, 60-32. Després que els illencs anotin, torna a ser en Willy qui suma dos punts, 62-54.

Que els blaugranes no es relaxaran ho demostra Jokubaitis anotant cistella i addicional per fer arribar el marge als 31 punts, 65-54. Un nou triple de Brizuela ho allarga fins als 32, 68-36. Els grocs aprofiten que la defensa blaugrana no és intensa per fer quatre punts seguits, ratxa que talla Vesley, 70-40. Arriba un triple d’Elgin Cook, amb Vesely anotant tan sols un tir lliure. Un nou triple illenc, Bruno Fitipaldo serà respost per Satoransky des de la línia i una cistella posterior de Laprovittola, 75-46. Anota Ilimane Diop, abans que un triple de Da Silva posi el punt final al tercer acte, amb el marge blaugrana que no ha minvat. Continuen els trenta punts d’avantatge que hi havia al descans, 78-48.

El Barça s’acaba emportant també la segona meitat

El darrer capítol comença amb dues pèrdues blaugranes, Da Silva i Vesely, i amb Abromaitis anotant de dos, per donar fe de les intencions dels homes de Vidorreta. Anota Da Silva abans que Huertas transformi un triple que, curiosament serà respost també des de més enllà dels 6.75, per Vesely, 83-53. Després de cistella de Shermadini, Parra converteix cistella i addicional per augmentar la renda als 31 punts, 86-55. Avantatge que manté Satoransky amb una esmaixada. Un triple d’Abromaitis, 88-62, obliga Grimau a demanar temps mort.

El tècnic blaugrana que està pensant ja en la final fa entrar a James Nnaji. El nigerià anotarà un parell de cistelles, la primera després de rebot ofensiu i la segona amb un cop de palmell, 92-65. Anota Parra abans que Abromaitis transformi el seu tercer triple, 94-69. Un triple de Brizuela i dos de tres tirs lliures per part d’Abrines fan arribar el marge blaugrana, altre cop, als trenta punts, 99-69.

Estem en el tram final del matx i els blaugranes continuen sense afluixar. Un tir lliure de Nnaji fa arribar els 100 punts a la casella blaugrana, però no en té prou i amb passi de Jokubaitis culmina un alley-hoop pel 102-73. El marge creix gràcies a dos tirs lliures de Jokubaitis, 104-73. L’únic triple en el matx de Sasu Salin és respost per Abrines i la darrera esmaixada de Nnaji pel 108-74 final. La resposta als dubtes que hi havia a la mitja part, és que ni el Barça s’ha relaxat ni el Tenerife s’ha emportat la segona meitat.

FCB – Sara Gordon

Estadística