Pels pèls

En un partit força treballat, el Barça s’ha classificat per a les semifinals de la copa en derrotar al Manresa. La victòria blaugrana s’ha produït gràcies a dues virtuts que han mostrat avui els homes de Roger Grimau. La primera, ser capaços durant els quaranta minuts de seguir el ritme infernal que imposen els manresans, un equip que no deixa mai d’anar a tota velocitat. La segona, mostrar les seves millors qualitats defensives en el tram decisiu de l’enfrontament. A part d’aquestes dues virtuts col·lectives, en l’aspecte individual, cal destacar el paper de Nico Laprovittola, Jabari Parker i Willy Hernangómez que han estat sense dubte la referència de l’equip.

Bon començament manresà

Anem a pams. El Manresa de Pedro Martínez, sortia, com era previsible, a tota màquina. Però una primera recuperació de Jan Vesely permet al de Morón anotar la primera cistella del matx. Cap problema devien pensar els del Nou Congost, perquè ràpidament han posat fil a l’agulla fent un parcial 0-5, amb triple de Brandon Taylor per capgirar el marcador. Responia Vesely amb una esmaixada després de rebot ofensiu, però els rivals anotaven en el seu torn. Insistia Parker anotant en un contraatac, tot i que eren els rivals els que manaven al lluminós, 6-7. Un triple del de Chicago empata a 9, abans que els manresans anotin dos triples consecutius, Devin Robinson i Dani Pérez, per fer arribar l’avantatge dels avui visitants als sis punts, 9-15.

Roger Grimau demana un temps mort. Les coses no milloren pels blaugranes que veuen com el marge dels del Bages creix després de cistella i addicional de Selom Mawugbe. Tot i que la situació s’ha complicat força, els homes de Grimau no tarden a reaccionar. Un triple de Parker i dues cistelles de Rokas Jokubaitis, qui ha entrat per un inoperant Tomas Satoransky, redueixen el marge manresà als dos punts, 16-18. Desavantatge que manté Parker. Un rebot ofensiu capturat pels del Bages, permet a Dani Pérez anotar un triple. Gràcies als tirs lliures sense errades, transformats per en Willy i Jokubaitis, es tanca el primer capítol amb el Barça un per sota al marcador, 22-23.

Reacció blaugrana

A l’inici del segon quart, torna a anotar el Manresa amb resposta d’en Willy 24-25. El matx que continua anant a tota velocitat és trepidant. Un triple d’Oscar Da Silva empata a 27 i això permet que en Willy torni a posar al Barça al davant, 29-27, fet que no passava des del 2-0 inicial. L’alegria pels culers dura poc perquè els manresans no tarden a respondre amb un triple de Juampi Vaulet, 29-30. Anota en Willy, amb nova resposta manresana.

Després que Laprovittola transformi un tir lliure per falta tècnica a Pedro Martínez, comença una petita escapada blaugrana. Una cistella de Satoransky i un triple del de Morón, fan arribar l’avantatge culer als cinc punts 37-32, moment en el qual el tècnic dels avui visitants demana un temps mort. Després de dos tirs lliures anotats per Dani Pérez, els homes de Grimau ampliaran la ferida manresana. Primer Vesely i a continuació cinc punts amb triple de Da Silva, fan arribar l’avantatge blaugrana als vuit punts, 44-36. Marge que manté Joel Parra des de la línia. Vesely només pot anotar un tri lliure, abans que Parker transformi un triple pel 50-40. Un triple final de Taylor deixa el 50-43 amb el qual els dos equips marxen als vestidors.

Ningú es rendeix

Només començar la segona meitat, Vesely amb dues cistelles consolida el marge blaugrana, ara en els nou punts, 54-45. Però aquest començament de segona part serà un miratge, perquè els homes de Grimau entren en crisi anotadora, i això permet que dos triples seguits, Martinas Geben i Brancou Badio, empatin el matx a 54. Òbviament, Grimau demana un temps mort, que li servirà de ben poc perquè Badio torna a anotar, ara de dos, per posar als seus al davant, 54-56.

La situació de l’equip blaugrana s’apropa a l’emergència. És el moment dels mags. Laprovittola anotarà un parell de cistelles per tornar a avançar als avui locals, 58-56. Després d’una barreja d’errors per part dels dos equips, els manresans s’han avançat altre cop, però Parker refà el marge favorable als blaugranes, 60-59. El matx està sent el que vol el Manresa, un frec a frec sense aturador.

Un triple de Marcis Steinbergs dona dos punts de marge als seus, desavantatge que en Willy l’eixuga després de rebot ofensiu, 62-62. El mateix Willy ho torna a fer poc després. Un triple de Parra dona tres punts de marge als blaugranes, però la resposta manresana és un nou triple de Taylor, qui acabarà el matx amb 5 triples de 10 intents, 67-67. Aquí començarà una nova esgarrapada blaugrana. Triple de Laprovittola, cistella de Jokubaitis i nova cistella del de Morón fan agafar set punts de renda als de Grimau, 74-67. Dos tirs lliures de Robinson i una cistella de Geben tanquen el tercer capítol amb els blaugranes dominant de tres, 74-71.

El matx en un puny

La renda de tres punts es redueix a l’inici del darrer període, perquè la resposta a una cistella manresana és tan sols un tir lliure de Laprovittola. Això permet que un nou triple de Dani Pérez, el quart que anota avui, torni a avançar als avui visitants. Desfà la situació en Willy. Amb el Barça un punt amunt, Dario Brizuela manté la renda des de la línia. Anoten els manresans, cap dels dos equips vol fer concessions, pel Barça anota Vesely pel 81-80.

Un tir fallat pel Manresa permet que Brizuela faci el 83-80. Steinbergs transforma un triple per empatar el matx a 83-83. I com aquí ningú regala res, ara és Jokubaitis qui transforma un triple, 86-83. Com es pot comprovar el partit és una prova de resistència. Vesely anota un tir lliure per augmentar la renda als quatre punts, 87-83. Després que Taylor anoti, el d’Ostrava falla dos tirs lliures que permeten al mateix Taylor, amb un triple, posar al Manresa al davant 87-88. Parker després de rebot ofensiu avança de nou als seus, 89-88.

Finalment, la defensa blaugrana fa acte de presència

A partir d’aquí, els blaugranes s’apliquen en defensa no deixant gaires forats als rivals. Parker torna a anotar i en el següent atac manresà li posa un tap espectacular a Robinson. En l’atac blaugrana, Laprovittola anota sense fallar des de la línia, 93-88 a 1.55 per la fi. Pedro Martínez demana temps mort. L’atac manresà no pot amb la defensa culer i ara és Vesely qui amb assistència de Laprovittola anota el 95-88.

Un triple de Robinson sembla donar oxigen als seus, però primer una cistella de Laprovittola i a continuació dos tirs lliures de Vesely deixen el matx decidit a 24 segons, 99-91. Nou temps mort de Pedro Martínez per cobrir l’expedient, perquè l’atac dels manresans serà inoperant. A catorze segons Satoransky només anota un tir lliure. Una recuperació defensiva del mateix Satoransky acaba amb esmaixada pel definitiu 102-91, perquè l’inútil darrer triple de Mawugbe acaba a les mans de Da Silva segellant una brillant victòria d’un Barça sacrificat, solidari i encertat.

FCB

Estadística