Triomf molt patit

Després d’un partit molt disputat, el Barça ha aconseguit endur-se’n la victòria del sempre complicat Nou Congost. Per assolir el triomf, els blaugranes han hagut de treballar de valent, perquè tal com s’esperava, els manresans han venut cara la seva derrota. De res havia valgut dominar de setze punts en el segon quart, perquè els locals s’han recuperat al marcador a base d’esforç en defensa i perseverança en atac, no deixant-se anar en cap moment i tenint molt clar que podien capgirar la situació. Així ha estat a punt de passar.

Per la seva part, els homes de Roger Grimau han suportat estoicament els embats locals, arribant-se a uns darrers minuts amb molta incertesa. Aleshores han aparegut tres jugadors claus. Rokas Jokubaitis, Tomas Satoransky i sobretot Jabari Parker. El de Chicago molt irregular tot el matx, s’ha posat la capa de superheroi, fent un parell de cistelles quan més eren necessàries, que finalment han estat decisives per la victòria final.

Els forasters agafen avantatge

El matx ha començat fort. Després d’un tap de Martinas Geben a Parker, Juampi Vaulet feia la primera cistella de l’enfrontament. Responia Parker amb un triple per avançar al Barça, 2-3. Les cistelles de Nico Laprovittola i Tomas Satoransky mantenien el petit marge visitant fins que amb Dario Brizuela a pista, els forasters prenien un cert avantatge. Dos tirs lliures del de Donostia, seguits d’una cistella de Laprovittola i un triple del mateix Brizuela, obrien un petit forat al lluminós, 8-14.

El rebot defensiu culer estava sota control i això era un problema pels locals. Reaccionen els manresans gràcies a un triple de Broncou Badio, abans que Parker transformés un parell de tirs lliures. Malgrat que Travanté Williams anota un triple, els blaugranes anotaran cinc punts consecutius, Willy Hernangómez i triple de Brizuela, pel 14-23. Moment en el qual Pedro Martínez demana un temps mort. Jokubaitis anota abans que Marcis Steinbergs transformi el tercer triple local en el quart. Les cistelles de Joel Parra i Badio deixen el 19-27 que hi ha al marcador quan finalitza el primer capítol, perquè en Willy evita una més que segura cistella local al posar-li un tap a Musa Sagnia.

Embranzida blaugrana

El segon quart comença amb el mateix ritme que s’ha vist en el primer període. En Willy manté les distàncies abans que una nova cistella de Parra i dos tirs lliures de Brizuela, augmentin el marge blaugrana fins als tretze punts, 21-34. El que fan bé els forasters és acceptar el repte d’igualar la intensitat local, perquè els manresans no pensen afluixar. Després d’un triple de Vaulet, un error en forma de falta antiesportiva de Jokubaitis permet que els locals prenguin aire. Primer Vaulet anota un tir lliure i posteriorment és Geben qui en transforma els dos que llança. Ara mateix els visitants dominen només de set punts, 27-34.

La resposta blaugrana serà brutal. Tres triples seguits, Satoransky, Laprovittola i Parker sense que els manresans anotin res, fan arribar el marge blaugrana al seu màxim fins al moment, 27-43. Quan millor estan les coses pels forasters, torna a aparèixer la seva versió irregular. Els blaugranes acumularan un parell de pèrdues, Laprovittola i Parker, i això permet que els locals es refacin, 32-43. Ara és Grimau qui ha de demanar un temps mort. Un tir lliure d’en Willy fa arribar el marge visitant als deu punts, 34-44. Una espectacular esmaixada de Devin Robinson en un rebot ofensiu, serà resposta per un triple de Satoransky, tancant el primer temps amb els visitants dominant de nou punts, 38-47.

Contundent reacció manresana

La segona meitat comença amb un Barça molt intens. A una cistella de Robinson, li respon la connexió txeca. Esmaixada de Satoransky i cistella i addicional de Jan Vesely, 40-52. Però aquesta embranzida forastera durarà poc. Els locals fan un pas endavant en defensa i els visitats es quedaran bloquejats. Això permet que els manresans puguin fer un parcial 9-0, culminat per un triple de Badio, que deixa en tan sols tres punts, el marge blaugrana, 49-52. Immediatament Grimau demana un obligat temps mort.

Un triple de Parra vol revifar l’ànim culer, però un triple de Brandon Taylor i una cistella de Dani Pérez deixen el marge visitant en la mínima expressió, 54-55. Els forasters reaccionen a base de tirs lliures, Parra i en Willy, 54-59. Els locals tornen a apropar-se al lluminós abans que en Willy anoti una cistella i un posterior tri lliure, per posar el marge blaugrana en quatre punts 58-62. Una cistella amb addicional de Geben torna a deixar el marge visitant en la mínima expressió abans que, de nou en Willy tanqui el tercer període amb 61-64 a l’electrònic.

Marcador molt ajustat a manca de poc més de cinc minuts

Amb aquest lleuger avantatge de tres punts al marcador favorable als blaugranes, òbviament, el partit està completament obert. I la cistella de Robinson i l’esmaixada de Badio ho ratifiquen, 65-64. En plena crisi blaugrana i en una situació ambiental molt complicada, Jokubaitis es carrega l’equip a l’esquena. Seus seran els següents cinc punts blaugranes en transformar primer una cistella i l’addicional i una inversemblant cistella posterior pel 65-69. El de Mazeikiai ha salvat un matx-ball. A més, el rebot defensiu culer torna a estar controlat i això sempre és una bona notícia.

Pedro Martínez, veient que els seus jugadors han perdut l’oportunitat, demana un temps mort per redreçar la situació. De moment no serveix de gaire perquè Nikola Kalinic anota un triple que fa arribar el marge visitant als set punts, sense dubte tot un botí. Williams anota també de tres per donar esperances als seus. Esperances que es ratifiquen gràcies a un tir lliure de Williams per falta tècnica de Vesely, que no deixa treure de fons als locals, i a un nou triple del mateix Wiliams per empatar el matx a 72 quan queden 5.26 per la fi.

Entre Jokubaitis, Satoransky i Parker desfan el nus gordià

Amb el partit en un puny, un triple fallat per Jokubaitis permet que Parker capturi el rebot i anoti el 72-74 . La jugada local acabarà amb diverses oportunitats pels locals gràcies a un parell de rebots ofensius, però que no acaben de concretar. Qui si ho fa és Satoransky transformant un triple que val el seu pes en or, 72-77 a 4.06. El tècnic local esgota el seu darrer temps mort perquè la situació és d’emergència total. Els manresans aprofiten uns dobles de Vesely per retallar de nou el marge visitant. Per part visitant, qui torna a anotar, ara des de la línia, és Satoransky per mantenir els cinc punts de renda, 74-79.

A 2.56 per la fi, Vesely comet la seva cinquena falta personal. Els manresans anoten 2 tirs lliures, després d’un intercanvi de pèrdues, 76-79. L’atac blaugrana serà un petit embolic. Pèrdua de Parker, ell mateix recupera la possessió per finalment fer una cistella que semblava impossible, 76-81 a 2.07. El de Chicago, amb la capa posada, recupera una pilota davant Badio per fer el 76-83 a 1.57. Parker acaba la jugada fent un crit que els àrbitres sancionen com a falta tècnica. Robinson transforma el tir lliure. La jugada local acaba en una pluja de rebots ofensius que els manresans tampoc concreten i al final el rebot és blaugrana. L’atac foraster acabarà amb cistella de Jokubaitis que a 59 segons per la fi, pràcticament, decideix el triomf visitant, 77-85. Els locals tornen a fallar en atac i Parker segella la victòria des de la línia a 25 segons, 77-87. La darrera jugada local acaba amb un tir de Robinson que acaba a les mans de Kalinic. Divendres que ve, a la copa, els dos equips es tornaran a veure’s les cares.

FCB

Estadística