Reafirmació blaugrana

Una excel·lent segona part ha permès al Barça superar al Bidasoa Irún que li ha plantejat força problemes en una primera meitat molt ajustada. El matx era una mena de gran final de l’Asobal. En la prèvia del matx poc importava que al cap i la fi fos la primera jornada de la segona volta. El més important era que s’enfrontaven el primer contra el segon, amb dos punts de diferència tan sols a la classificació. A més en la primera jornada els blaugranes només van poder empatar en la seva visita a Artaleku.

Per tant, avui tot era possible. Era el moment del gran assalt de l’esperança blanca per treure-li el títol al vell i fatigat campió. Doncs bé, en els primers vuit minuts, l’aspirant, a base de molta intensitat defensiva, de molt esforç i de lluitar el que no està escrit, demostrava que les seves possibilitats eren reals. Així ha pogut empatar a 14 en el darrer sospir del primer temps. Però davant els catastrofistes habituals, la segona part ha estat una altra cosa. Els locals han apostat per no fer gaires invents i les actuacions dels clàssics han acabat per determinar, que el que separa els dos equips encara és molt.

Inici igualat

Els blaugranes s’avançaven gràcies a la bona feina de Luis Frade en el filferro dels sis metres. Empataven els irundarras, que es posarien al davant tot seguit, després d’una falta en atac de Dika Mem. A partir d’aquí, sense que cap dels dos porters, Gonzalo Pérez de Vargas i Jakub Skrzyniarz, aturés cap llançament, s’anaven alternant els gols dels dos equips amb iniciativa visitant fins al 4-4. Per part local havien anotat Jonathan Carlsbogard, Melvyn Richardson i de nou Frade. Una pilota perduda pels homes de Jacobo Cuètara permet que Dika Mem faci el 5-4 agafant la iniciativa l’equip blaugrana.

Carlsbogard mantenia l’avantatge abans que Gonzalo fes la seva primera aturada. De moment, els blaugranes no ho aprofiten, Richardson no pot amb Skrzyniarz. De fet, els locals en els dos minuts en els quals disposen d’un jugador més en atac per exclusió d’Esteban Salinas, no anotaran, però un cop el Bidasoa recupera el jugador exclòs, la segona aturada de Gonzalo permet que ara sí els locals augmentin la seva renda amb gol de Dika Mem, 7-5. Dos gols més del mateix Dika Mem fan pujar el marge local als tres gols, 9-6. Marge que manté Richardson. L’atac local de moment se’n surt, però té un problema de concepció, ja que s’oblida de jugar amb els extrems. Perquè de moment, tant Aitor Ariño com Aleix Gómez han estat només dos espectadors privilegiats.

Els visitants responen amb encert les embranzides locals

Una pilota perduda per Timothey N’Guessan, avui el de Massy no tindrà el seu dia en atac, és el precedent al 10-9 que anota Iñaki Cavero al transformar un set metres. Per fi arriba un gol dels extrems, en un fly fabricat per l’Aleix i finalitzat per Ariño, 11-9. Aquest gol és un toc d’atenció. El mateix Aleix transforma el 12-10. Cuétara opta per canviar de porter. Harbaoui Mehdi substitueix a Skrzyniarz. Dika Mem anota el 13-10 a poc més de cinc minuts pel descans. Tot i un temps mort demanat per Cuétara, el marge català creix fins al màxim fins al moment amb un gol de Dika Mem, després de la setena aturada de Gonzalo.

Queden 4 minuts 40 segons. El mateix Dika pateix una exclusió que farà molt de mal als locals. Els atacs blaugranes es dispersen, mentre que els bascos van aprofitant les seves oportunitats. Un parell de pèrdues de Richardson, avui jugant de central tot el matx, amb Pol Valera mirant-s’ho des de la banqueta, el de La Garriga no sortirà a pista en els seixanta minuts, permet que els forasters retallin fins als 14-13. En el darrer atac local, Dika no pot amb Medhi i en el contraatac, Tito Díaz, anota el 14-14 que hi ha al marcador al descans.

Els forasters ho intenten, però els locals mantenen les coses sota control

La segona meitat comença amb possessió irundarra. Julen Mújica anota fent volar els coloms. L’alegria els durarà poc als forasters perquè Melvyn Richardson anotarà dos gols consecutius que fan tornar l’ordre, 16-15. Tot i una aturada de Gonzalo, que segueix sota els pals, com Mehdi, no ho aprofiten els seus companys. En canvi, qui si anota és Cavero, altre cop des dels set metres, ara superant a Emil Nielsen que només sortirà a pista per aquest llançament.

Els atacs locals són més consistents i això fa que els àrbitres castiguin amb set metres els següents tres atacs locals. El primer llançament d’Aleix és aturat per Mehdi i això permet que els forasters s’avancin de dos gols per primer i últim cop en el matx, 16-18. El de Sabadell a més de recuperar una pilota en defensa, demostrarà la seva sang freda anotant els dos següents set metres per empatar a 18.

Mújica manté als seus al davant, però Hampus Wanne, que en aquesta segona meitat ha entrat per Ariño, empata el matx a 19. Aquest empat serà el punt d’inflexió. Dues aturades de Gonzalo minimitzen un nou error de N’Guessan, falta en atac, abans que Dika faci el 20-19. Empata Díaz, però els locals ja fa estona que han olorat sang. Javi Rodríguez, ara el pivot blaugrana, es mou bé pel filferro dels sis metres i seus seran els dos següents gols que donen, per primer cop a la segona meitat, un marge de dos gols favorable al Barça, 22-20.

Superioritat blaugrana en el tram final del matx

Després d’un set metres transformat per Cavero, arriba una dura falta de Jakob Sladkowski, qui veurà una merescuda targeta vermella. Aleix transforma el set metres, 23-21. Fa el mateix poc després, ja en els darrers deu minuts de partit, per fer arribar el marge català als tres gols, 24-21. Ara als jugadors irundarras se’ls barreja la pressió del temps, el desgast físic i la importància del partit. Aleix torna a recuperar una pilota en defensa i Haniel Langaro anota el 25-21.

Cuétara veient com estan anant les coses demana un temps mort. Per desgràcia seva, les coses no milloraran pels forasters. Tot i que Langaro no pot amb Mehdi, Gonzalo no permet res i Dika transforma el 26-21. Una nova aturada de Gonzalo serveix perquè el gol anotat altre cop per Dika, faci pujar al lluminós el 27-21. Finalment, anoten els visitants, Gorka Nieto, però és una anècdota. Cuétara ordena als seus homes defensar amb 5-1 amb Mikel Zabala d’avançat. Mehdi li atura un tir a Langaro, però Gonzalo també atura un llançament. Un xut d’Aleix va al pal abans que anoti Matheus Da Silva, 27-23.

La pena pels visitants és que estem en el minut 27 de la segona part. El gol que anota Langaro deixa el 28-23 al lluminós. Una recuperació de Thiagus Petrus serveix perquè Wanne faci el 29-23 en l’únic contraatac de tot el partit pels locals. El matx acaba amb una recuperació de Dika que després d’un córner, acabarà en set metres que anotarà Aleix pel definitiu 30-23 amb el qual acaba el partit. El sol continua sortint per l’est.

@PBBMeritxell

Estadística