El Barça ensopega a la primera meitat

Una primera part desencisadora, amb una defensa molt feble i un atac imprecís, ha condemnat al Barça en la seva visita a Assago. Els evidents problemes per mantenir el to en atac dels visitants, Jan Vesely s’ha trobat massa sol en la lluita a la pintura rival, han permès que els italians, sense fer res de l’altre món, agafessin un avantatge de dinou punts al final dels primers vint minuts, que al cap i la fi han estat decisius. L’evident millora de la segona part no ha estat suficient i els blaugranes, que han hagut de remar a contracorrent tota la segona meitat, no han pogut capgirar el marcador, perjudicats pel baix percentatge en el tir de tres, tan sols un 25%. Una pena.

Un primer quart amb alts i baixos

Els visitants començaven bé. Amb Vesely de referència, seves serien les dues primeres cistelles del matx, 0-4. Després que els locals empatessin, era Nikola Kalinic qui posava altre cop als forasters al davant. El matx estava sent una mica espès, amb poca velocitat i molt de control. Jabari Parker anotava fallant el tir addicional per mantenir als seus al davant, 7-8. I el mateix passava amb una cistella de Dario Brizuela pel 9-10. L’empat arribava després d’una estranya falta tècnica a la banqueta forastera, avui el tema arbitral ha estat força controvertit. Shavon Shields aprofitava el tir lliure per empatar el matx a 10.

A 3.54 per la fi del primer capítol era Vesely qui anotava dos tirs lliures per empatar, ara a 12. A partir d’aquí, l’atac blaugrana ha entrat en un túnel fosc. En aquesta fase del partit, als problemes en atac, cal afegir els que es cometien en defensa. La pèrdua del control del rebot defensiu es convertia en un petit drama, ja que permetia que els locals liderats per Shields, anessin fent, mentre que els catalans fallaven un tir rere l’altre, fins a completar un parcial 11-0 que deixava un preocupant 23-12 al marcador quan s’ha acabat el quart.

Els blaugranes no se’n surten en el segon període

Tot i que a l’inici del segon període, sembla que les coses milloren una mica, Willy Hernangómez transforma cistella més addicional i posteriorment anota un altre tir lliure, serà un miratge. Triple de Johannes Voigtmann per fer arribar el marge italià als deu punts, 26-16. Marge que es mantindrà després de cistelles de Rokas Jokubaitis, Willy, aquesta d’alley-hoop i Vesely pel 32-22. Després de dues cistelles locals, Shields i Alex Poythress, el pivot d’Ostrava anotarà tres tirs lliures, fallant-ne un, pel 38-25.

Els forasters milloren pel que fa al rebot defensiu, però els locals aprofiten una segona polèmica decisió arbitral, falta antiesportiva de Tomas Satoransky, per obrir un forat de divuit punts, després dels dos tirs lliures i un triple de Shabazz Napier, 43-25. Una pilota perduda per Brizuela permet que el mateix Napier faci arribar el marge italià als vint punts, 45-25. Després d’un temps mort demanat per Roger Grimau, Parker transforma el primer triple blaugrana en el matx, només ho havien provat tres cops en aquests vint minuts. Una cistella final de Napier deixa el 47-28 a l’electrònic quan els dos equips marxen als vestidors.

Per fi arriba la reacció visitant

Tot i el marcador, els blaugranes surten amb una altra mentalitat a la segona meitat. Un alley-hoop de Vesely a passi de Jokubaitis, seguit de cistella més addicional de Satoransky, comencen a espantar a Ettore Messina. Quan a continuació el mateix Satoransky converteix el segon triple del partit dels blaugranes, el de Catània no espera més i demana temps mort, 49-36.

Amb el Barça defensant en zona 2-3, quatre cistelles consecutives de Vesely, un autèntic far avui, redueixen el marge local fins als set punts, 51-44 a manca de 5 minuts per la fi del capítol. Un triple de Rodney McGruder dona aire als locals. Anota Kalinic abans que sigui Shields qui també anoti de tres pel 57-46. Un tir lliure de Vesely seguit de cistella de Jokubaitis retallen el marge local fins als vuit punts que hi ha al marcador quan s’arriba al darrer quart, 57-49.

Imprecís inici del darrer quart

L’últim capítol comença amb el Barça defensant encara en zona 2-3. Willy des de la línia manté la diferència en els vuit punts, 59-51. A partir d’aquí l’atac blaugrana es torna a encallar i això beneficia als locals que trauran profit augmentant el seu marge fins als tretze punts, 64-51. En Willy torna a anotar des de la línia, però Shields afegirà al seu compte cistella i addicional, fent arribar el marge italià als catorze punts, 67-53.

Quan només queden per jugar-se 4.07 arriba la primera cistella en joc dels visitants en aquest darrer període, Vesely, qui sinó. A continuació, un triple de Satoransky deixa el marge local per sota dels deu punts, 67-58. Messina, que s’ha tornat a espantar, demana temps mort a 3.26. Els àrbitres tornen a fer de les seves. En una nova decisió controvertida, assenyalaran en una jugada de camp enrere favorable als forasters, dues tècniques consecutives a Brizuela enviant-lo desqualificat als vestidors. Napier transforma els dos tirs lliures per fer arribar el marge local altre cop als onze punts, 69-58.

Malgrat tot, els blaugranes no abaixen els braços

Els blaugranes reaccionaran amb contundència. Cistella i addicional de Vesely i triple de Parker pel 69-64 a 2.17 per la fi. Una protesta de Grimau acaba amb falta tècnica, la quarta contra l’equip blaugrana, que Shields no transforma. Dos tirs lliures del mateix Shields fan arribar el marge local als set punts quan queden 27 segons. Temps mort demanat per Grimau.

A 21 segons, Vesely anota un tir lliure, 71-65, fallant el segon. El rebot és per Kalinic qui anota el 71-67. Messina demana temps mort. Voigtmann falla un tir lliure i a 8 segons Kalinic anota de tres pel 72-70. Shields no falla des de la línia deixant el matx decidit quan queden 5 segons. Satoransky prova un triple que d’entrar no hagués servit de res perquè els locals dominaven de quatre punts. El 74-70 final deixa als de Grimau en la segona posició de la taula classificatòria superant a la Virtus bolonyesa que serà el pròxim rival a l’Eurolliga dimecres que ve.

FCB