S’acaba la ratxa

Lluny del Palau, el Barça ha tornat on érem. Amb una defensa carrinclona i deslluïda, els blaugranes han perdut el seu primer partit del 2024, trencant una ratxa de sis victòries consecutives, quatre a l’Eurolliga i dues a l’ACB. Sobre el paper, el Barça tenia possibilitats reals d’endur-se’n la victòria. Recordem que l’equip turc estava classificat en dotzena posició. Però aquesta aparent superioritat blaugrana, a l’hora de la veritat, quedava en no res, perquè els locals aprofitaven la poca consistència de la defensa blaugrana per anar anotant sense gaires problemes.

Els visitants han aguantat en la primera part, però a la segona part, els errors defensius i la poca consistència de l’atac foraster ha permès que els locals acabessin muntant la seva particular festa, perquè els blaugranes han multiplicat els seus errors mentre els turcs jugaven a plaer.

A l’inici del matx, els blaugranes donen la cara

Les coses no començaven gaire bé pels interessos barcelonistes. Mentre Pleiss feia i desfeia superant qualsevol obstacle a la pintura blaugrana, seus serien els primers vuit punts del seu equip, Nikola Kalinic i Dario Brizuela fallaven en el triple. Kalinic insistia i per fi anotava de tres pel 6-3. Jan Vesely afegia una cistella per deixar en només un punt el marge otomà, 6-5, abans que Pleiss anotés el seu vuitè punt. Un triple de Jabari Parker deixava l’avantatge local en dos punts, 10-8, mentre que Brizuela també de triple la situava en un sol punt. Diferència que mantindria Rokas Jokubaitis, 14-13. Les cistelles de Will Clyburn i Dan Oturu tancaven el quart amb els locals dominant de cinc, 18-13.

Arriben els millors minuts dels visitants

Tot i que el segon capítol començava amb Kalinic fallant un triple, Mike Daum anotant de tres, 21-13 i després d’una cistella d’en Willy Hernangómez, Oturu transformava un addicional per fer arribar el marge turc als nou punts, 24-15, els blaugranes milloraven. Un parcial 0-7, amb cistelles d’Oscar Da Silva, després de rebot ofensiu, Tomas Satoransky, amb addicional anotat, i Jokubaitis ajustaven el marcador, 24-22. La bona ratxa tenia continuïtat gràcies al fet que en Willy anotava dues cistelles més, la segona amb addicional per empatar el matx a 27. Els forasters no en tenien prou i aprofitaven els errors en el tir dels locals per arribar a posar-se al davant, gràcies a una nova cistella de Jokubaitis i dos punts d’en Willy, 29-31. El pivot madrileny fallaria dos tirs lliures, però ell mateix corregiria el seu error anotant pel 31-33.

Els locals exterminarien de soca-rel els millors minuts blaugranes en el matx anotant un parell de cistelles, Tyrique Jones i Oturu, obligant Grimau a demanar temps mort, 35-33. Kalinic transforma un sol tir lliure, dramàtic el malbaratament avui dels tirs lliures pels visitants, els forasters acabarien el matx amb un deplorable 57% d’encert, 8 de 14, abans que Shane Larkin, molt motivat com sempre que juga contra l’equip blaugrana, transformi el seu primer triple del partit pel 40-34.

De nou, Grimau ha de demanar un temps mort. Parker anota dos tirs lliures abans que Kalinic amb rebot ofensiu inclòs faci el 42-38. Queden 18 segons a la primera part. Erdem Can, el tècnic local demana temps mort. A 3 segons pel descans Can torna a demanar un temps mort. La jugada turca queda en no res, però els àrbitres li assenyalen una falta tècnica a Can, que Parker aprofita per anotar el tir lliure pel 42-39 amb el qual acaba la primera meitat.

En defensa les coses no es fan bé

Amb tot obert comença el segon temps. Dos tirs lliures fallats per Parker són un mal senyal. El joc de pick’n’roll dels turcs, Larkin i Pleiss, fa mal. Kalinic anota cistella i addicional pel 44-42. Amb el rebot defensiu blaugrana començant a fer aigua, Derek Willis anota un triple, 47-42. Entre Parker i Brizuela resisteixen l’embranzida local, abans que Darius Thompson transformi un triple, pel 52-46. Els blaugranes resisteixen amb cistelles de Brizuela, Vesely i Willy, 56-52.

Un triple de Rodrigue Beaubois fa arribar el marge local als set punts 59-52. La resposta visitant és un tir lliure i una cistella posterior d’en Willy. Una cistella amb addicional transformat per Oturu amb resposta de Kalinic en forma de triple serà la darrera ocasió dels visitants per mantenir-se amb opcions a la victòria, perquè després d’una pèrdua de Parker, arribarà un triple de Beaubois, al qual seguirà un altre triple, aquest de Larkin que disparen l’avantatge turc als deu punts, 68-58. Queden 1.30 per la fi i Grimau ha de demanar un obligat temps mort. Kalinic manté els deu per sota abans que Oturu deixi el 72-60 amb el qual s’arriba al darrer capítol.

Festa turca

L’inici de l’últim quart confirmarà les pitjors premonicions pels forasters. Triple i cistella més addicional de Beaubois pel 78-60. Un triple de Jokubaitis és només un gra de sorra davant l’allau turc. La defensa blaugrana que no ha estat gaire brillant fins ara, passa a ser de joguina. Brizuela i Vesely anoten, però el marge local és massa ample, 80-67, tot i que queden per jugar-se gairebé vuit minuts. Les sensacions, però, són molt dolentes. Anota Jokubaitis, però Larkin transforma un triple, 86-69. Quan Willis anota el seu segon triple del partit, el marge turc és ja de 22 punts, 91-69.

Queden 4.45 i Grimau demana un temps mort que sembla innecessari. Qui anota i de tres és Beaubois pel 94-69. Òbviament, els blaugranes ja no tenen cap opció i els darrers minuts de partit són una cursa contra el rellotge dels locals per arribar als cent punts. Anota Willy el 94-71 abans que Jokubaitis deixi el marge local en 20 punts, 94-74, després d’anotar cistella i addicional. Beaubois i Pleiss fan una cistella cadascun, però l’alemany fallarà tot sol sota l’anella, deixant com a definitiu el 98-74 que hi ha al lluminós.

FCB