Per fi, una victòria contundent

Després d’un partit amb de dents de serra, alts i baixos, pics i valls, el Barça s’ha imposat al Zalgiris perquè al cap i la fi ha mostrat més consistència sobretot en la segona meitat. Liderats per uns immensos Jabari Parker i Dario Brizuela, els dos acomiadats com herois per un Palau que es posava dempeus en honor seu quan han estat substituïts, els blaugranes semblen haver superat la davallada de finals del 2023 encadenant fins a cinc victòries consecutives a casa en aquest espectacular inici de 2024.

Els lituans dirigits des de la banda per Andrea Trinchieri, substitut de Kazys Maksvytis des del passat 30 de desembre, ha presentat batalla tot i el seu mal inici de partit. Fins i tot ha arribat a posar-se al davant al marcador al final del segon període, però finalment ha hagut d’admetre la superioritat blaugrana en un final de partit espectacular dels locals.

Un inici de somni

Com hem dit el matx començava de manera perfecta pels locals. Intensos en la captura del rebot defensiu i defensant a gran nivell els locals aconseguirien un parcial inicial de 13-0 que deixava als lituans amb un pam de nas. Per cert un gran nombre de seguidors forasters s’havien distribuït per tota la grada, alguns entrant al pavelló amb una sospitosa bufanda blaugrana que els delatava. Les cistelles de Jan Vesely, Tomas Satoransky, aquest un triple, Parker, Brizuela per dos cops i de nou Vesely, destrossaven a un equip lituà superat pels esdeveniments. De res havia valgut el temps mort demanat per Trinchieri amb 9-0 al lluminós.

Minsa reacció lituana

Un rebot ofensiu capturat per Laurynas Birutis permet que Edmond Sumner inauguri el marcador lituà amb un triple. Després d’una nova cistella visitant anotava de nou Satoransky, abans d’un segon triple foraster, Brady Manek, que responia també amb un triple Parker per mantenir els deu punts de renda, 18-8. Avantatge que creixeria després d’una recuperació defensiva de Rokas Jokubaitis, avui jugant contra el seu ex-equip, amb dos tirs lliures convertits per Parker.

Un intent triple d’Austin Hollins toca el ferro, abans que Willy Hernangómez amb un toc de palmell la introdueixi a la cistella local. D’entrada es dona com a triple, però després que els àrbitres s’ho rumiessin la donen de dos. El mateix Willy, primer des de la línia i una posterior cistella, augmentaria el marge fins als 14 punts, 24-10. Avantatge amb la qual acabaria el primer capítol, ja que a una cistella amb addicional fallat per Rolands Smits, la respondria Jokubaitis pel 26-12, al final del quart.

Els visitants, ara sí, reaccionen

En un ambient d’eufòria, possiblement s’havien vist els millors deu minuts dels locals de la temporada, comença un segon quart que serà l’antítesi del que s’havia vist. El que dèiem al començament, pics i valls, alts i baixos. De cop i volta la situació es capgira com un mitjó. L’atac local deixa de produir, per sort li passa el mateix a l’equip lituà que no se n’aprofita dels errors locals, fins al punt que el tècnic italià ha de demanar un temps mort.

Finalment, és altre cop Sumner qui transformi un triple que és el tret de sortida d’un primer parcial visitant de 0-7, amb un triple de Manek i un dos més un transformat per Edgaras Ulanovas, 28-22. Tampoc de res li ha valgut a Grimau demanar un temps mort. Quan a la primera part li queden 5.07 anota en Willy, però la cistella serà només una anècdota perquè l’atac local continuarà empantanat mentre els lituans han trobat el filó.

Finalment, els locals recuperen l’alè

Triple de Sumner per deixar només en tres punts el marge culer. Segon temps mort de Grimau que tampoc soluciona gran cosa perquè ara és Keenan Evans qui anota un triple per l’empat a 30. Amb uns blaugranes que continuen cometent errors, una falta antiesportiva de Nikola Kalinic permet que Ulanovas des de la línia posi per primer cop als forasters al davant al marcador culminant un parcial de 2-20, 30-32.

Un cop han tocat fons, els locals reaccionen. Anota Satoransky després de capturar un rebot ofensiu abans que Brizuela, gran partit del donostiarra, converteixi l’addicional pel 35-32. Un triple de Lukas Lekavicius empata el matx, però és una anècdota, perquè primer Brizuela, a continuació Willy, aquest des de la línia, i Parker amb un cop de palmell fan arribar l’avantatge local als sis punts, 41-35. Després de dos punts de tir lliure de Birutis, un triple de Kalinic deixa el 44-37 que hi ha al marcador quan s’arriba al descans.

Els blaugranes augmenten la seva renda

La segona part comença bé pels locals. Els lituans anoten, però la resposta local és un triple de Satoransky amb falta acumulada d’Ulanovas. Vesely aporta un tir lliure per fer arribar el marge local als nou punts, 48-39. Ell mateix anota cistella i addicional en el següent atac local per assolir els deu punts de renda, 51-41. De nou es controla el rebot defensiu i això sempre és una garantia. Un triple de Parker augmenta el marge fins als onze punts, 54-43, abans que els locals entrin en una altra davallada, de nou els pics i els valls, aquest cop no tan pronunciada com en el capítol anterior. De fet, Grimau ha de demanar un temps mort amb l’equip guanyant tan sols de tres, 54-51.

Un nou triple de Parker refà la moral local i ara és Trinchieri qui ha de tallar el partit. Amb l’atac foraster mut, Kalinic falla un tir lliure per una falta tècnica a Sumner, però un triple de Brizuela seguit de cistella i addicional de Kalinic fan arribar el marge local als dotze punts, 63-51. Tot i la bona defensa feta pels de casa, arriba un triple d’Hollins. La resposta local són dos tirs lliures de Kalinic i un triple de Brizuela pel 68-54. Un triple final de Smits redueix als onze punts el marge local quan al matx li queden deu minuts, 68-57.

Els locals no afluixen

El darrer quart comença amb un triple fallat per Brizuela i un sol punt de tir lliure de Jokubaitis. La darrerament habitual falta tècnica de Grimau l’aprofita Evans per convertir el tir lliure, però el matx està sota control. Brizuela assumint la responsabilitat en atac converteix cistella i triple per fer arribar el marge local als setze punts, 74-58. El marge local es redueix perquè els lituans anoten quatre punts seguits. De nou anota Brizuela pel 76-62 quan queden 6.20. Un cop de palmell de Oscar Da Silva manté les coses iguals fins que els forasters anoten. Trinchieri a 4.37 per la fi demana un temps mort perquè veu que el seu equip no té prou continuïtat en atac.

Espectacular fi de festa

Una falta antiesportiva de Smits serà el principi de la fi pels lituans. Satoransky anota els dos tirs lliures i la jugada posterior acaba amb triple de Parker, 83-66 a 3.36. Una recuperació defensiva del mateix Parker acaba amb cistella de Brizuela qui serà substituït poc després per Oriol Paulí amb tot el Palau dempeus acomiadant al donostiarra agraint-li el magnífic partit que avui ha fet. El que primer fa Paulí és llançar un triple que falla, però el rebot és capturat Satoransky abans que el gironí anoti el 87-66 a 2.27.

Quan queden 1.47 el substituït és Parker que com el cas de Brizuela veu com el Palau l’acomiada amb una gran ovació i amb la grada dempeus, excepte com era d’esperar. d’uns decebuts seguidors lituans que han anat perdent l’alegria a mesura que el matx avançava. Grimau aprofita l’avinentesa per fer jugar a Kasparas Jakucionis i a Dame Sarr. El lituà anota el 89-69. Sarr falla un parell de triples mentre que serà Paulí qui posi la cirereta deixant el definitiu 91-73 amb el qual acaba el matx. Amb la victòria els blaugranes tornen a ser segons de la classificació en solitari després de la desfeta patida avui per la Virtus bolonyesa.

@PBBMeritxell