Miracle al Palau.

De nou, el Barça ha necessitat l’èpica per remuntar un partit que se li havia posat d’esquenes després d’un mal tercer període. Aquest cop ha estat l’Obradoiro de Moncho Fernández el que ha portat als blaugranes als seus límits, quan un triple de Fernando Zurbriggen feia arribar l’avantatge visitant als tretze punts, 61-74 a poc més de 6.30 per la fi del matx. L’equip local, fins aleshores desconcertat, ha hagut de prémer les dents, i posar sobre la pista el millor de si mateix, sobretot al darrere i a partir de tocar fons començar a retallar punt a punt, per finalment empatar al final del temps reglamentari.

Ja a la pròrroga, la victòria s’ha resolt en un cara o creu que ha caigut del costat blaugrana en un final inversemblant, gràcies a una genialitat de Joel Parra qui ha agafat un rebot ofensiu que li ha permès fer la cistella guanyadora. Al final de la primera volta a l’ACB, l’equip blaugrana ha acabat en tercera posició a cinc victòries del líder.

A un bon inici blaugrana, els gallecs responen amb solvència

El partit no començava gaire bé pels interessos locals, Tomas Satoransky perdia la possessió en els dos primers atacs locals i això permetia que els gallecs portessin la iniciativa, 0-2. Responien els locals amb cistella de Willy Hernangómez, qui avui tindria un dia molt dolent pel que fa al tir lliure, acabaria amb 7 de 13. Una esmaixada amb addicional de Jabari Parker posava als locals al davant, 5-4. Avantatge que mantindria Satoransky anotant de contraatac.

Una cistella amb addicional d’en Willy semblava ser el punt de partida d’una escapada local, que mig es confirmava quan Parra anotava el 12-6. Però un temps mort demanat per Moncho Fernández canviaria les coses, tot i que en Willy posava el 14-8 al lluminós a manca de poc més de 3 minuts per la fi del primer capítol. Dos triples forasters, Oleksandr Kovliar i Thomas Scrubb, el segon després de dos tirs lliures fallats per en Willy, empataven el matx a 14. L’empat es mantindria després d’una esmaixada de Oscar Da Silva i una cistella de Rubén Guerrero que empatava a 16. Una cistella d’en Willy sobre la botzina dona el primer període als locals, 18-16.

Comencen els problemes pels locals

Malgrat anar guanyant, els blaugranes han deixat males sensacions pel seu joc. Sensacions que es confirmen a l’inici del segon capítol. Dues pèrdues més, permeten als forasters capgirar el marcador. Anota Rokas Jokubaitis per empatar a 20, però la defensa local no està prou bé i d’això se n’aprofiten els gallecs. Entre Kovliar, qui falla un addicional, i un triple d’Alvaro Muñoz fan arribar la renda gallega als cinc punts, 20-25. Els blaugranes reaccionen gràcies a una cistella de James Nnaji després que capturés un rebot ofensiu. Un tir lliure de Jokubaitis i una cistella del mateix lituà empaten a 25. Moncho Fernández aprofita l’avinentesa per demanar un temps mort.

 

Els forasters anotaran un parell de cistelles per tornar a posar-se al davant. Per part blaugrana la resposta arriba de Nikola Kalinic i un punt de tir lliure de Parker, però les pèrdues tornen a castigar a l’equip local. Amb els gallecs manant de cinc, anota Willy abans que Satoransky transformi un addicional per deixar en només dos punts la renda gallega, 33-35. Dues pèrdues més dels barcelonistes no les acaben d’aprofitar els rivals que només anoten un punt de tir lliure. El mateix fa en Willy per mantenir els dos punts per sota, 34-36. Un triple de Jordan Howard fa arribar l’avantatge foraster altre cop als cinc punts, 34-39. Resultat amb el qual acaba la primera part perquè després del temps mort demanat per Roger Grimau, Parker falla el triple que prova.

Els blaugranes fan un altre mal tercer quart

La segona meitat comença amb un triple de Nico Laprovittola, els seus tres primers punts en el matx, que sembla indicar una millora per part local. Molt aviat es veurà que d’això res de res. Una falta antiesportiva de Kalinic és l’inici d’un parcial visitant de 0-6 que obliga Grimau a demanar un temps mort molt aviat, 37-45. Kalinic anota un triple, però les pèrdues continuen castigant als locals. Un segon triple de Laprovittola retalla el marge foraster, abans que una falta antiesportiva del de Morón permeti que els visitants tornin a augmentar el seu avantatge, 45-52.

Sis punts d’en Willy, dues cistelles i dos tirs lliures, i dos punts més de Parra, redueixen el desavantatge blaugrana a un sol punt, 53-54. Un triple de Kalinic empata el matx, però la resposta de Howard, també en forma de triple, manté als gallecs al davant, 56-59. En ple desconcert local, arriba un nou triple de Howard, després d’una nova pèrdua local, al que seguirà un altre triple, ara de Scrubb, fan arribar la renda gallega als nou punts, 56-65. A sis segons per la fi del tercer capítol anota dos tirs lliures Jokubaitis, abans que una cistella del mateix Scrubb deixi el 58-67 amb el qual s’arriba als darrers deu minuts reglamentaris.

La defensa local desperta a temps

L’inici de darrer quart és patètic pels interessos locals. Es fallen un parell de triples, es perd una nova possessió i encara sort que els gallecs no treuen més suc al mal joc local i tan sols anoten dues cistelles, Scrubb I Zurbrigen, per manar de tretze punts, el seu màxim avantatge, 58-71, quan queden 7.57 per jugar-se. Grimau ha de demanar temps mort. Un dels àrbitres, Raúl Zamorano, qui s’ha fet una lesió muscular, ha d’abandonar la pista. Parra anota un triple, però Scrubb fa el mateix. Kalinic amb un cop de palmell anota, mentre que en Willy transformarà dos tirs lliures i una cistella pel 65-76. El tècnic foraster demana un temps mort.

A partir d’aquí, l’equip local fa un pas endavant en defensa. Parra falla un tir lliure, però Kalinic transforma un triple en el següent atac. Artem Pustovyi falla dos tirs lliures abans que anoti Kalinic. Moncho Fernández demana un altre temps mort que tampoc soluciona res. Laprovittola anotarà dos triples sense resposta gallega. El primer empata el matx i el segon posa per primer cop a la segona meitat al Barça al davant, 79-76, queden 36 segons. Howard anota abans que Satoransky només transformi un tir lliure. Amb els locals al davant, 80-78, Laprovittola fallarà dos tirs lliures a 13 segons. En l’atac gallec, Howard anotarà tres tirs des de la línia per capgirar el resultat, 80-81, queden 6 segons 6 dècimes. Grimau demana temps mort. La jugada local acaba amb tirs lliures per Laprovittola quan queda tan sols 1 segons. El de Morón només anota el primer i el partit s’acaba amb empat a 81.

Carambola final

El temps afegit comença malament per uns blaugranes que després de veure com Muñoz fallava un triple, en atac Laprovittola perd una pilota que permet a Pustovyi fer un contraatac que acaba amb esmaixada, 81-83. En Willy falla el segon tir lliure, però el rebot és capturat per Parker que assisteix a Kalinic pel 84-83 a 3.47. Els forasters fallen, mentre Parker anota dos tirs lliures pel 86-83 a 3.22. Quatre punts de Zurbriggen, cistella i dos tirs lliures, avancen als forasters altre cop, 86-87, queden 2.24. A 2.09 Laprovittola tan sols anota un tir lliure, 87-87.

Un triple de Howard a 1.58 sembla definitiu, i més quan Parra falla un tir lliure, 88-90. Però en el següent atac, els gallecs no se’n surten, mentre Kalinic no falla, 90-90 a 59 segons. El tècnic visitant demana temps mort. Tres Tinkle falla un triple i el rebot és per Parra. La jugada local acaba amb pèrdua de Laprovittola. Els locals recuperen la possessió quan queden 12 segons. Grimau demana temps mort. La jugada acaba amb triple fallat per Laprovittola, però el rebot ofensiu és capturat per Parra qui dins de temps llança i la pilota després de tocar el tauler entra mentre sona la botzina de final. La revisió arbitral confirmarà la victòria miraculosa del Barça.

@PBBMeritxell

Estadística