Victòria balsàmica

No podia escollir ni millor moment, ni millor rival, el Barça per reivindicar-se. Després d’estar al bell mig de les crítiques per portar un balanç de 7 derrotes en els darrers deu partits, els homes de Roger Grimau han esvaït molts dubtes al superar, brillantment, al líder de la competició, el tot poderós R Madrid que arribava al Palau amb totes les apostes a favor de sortir, no ja amb una victòria del coliseu barceloní, sinó que la victòria seria aclaparadora.

A l’hora de la veritat, l’equip blaugrana ha ofert la seva millor versió. Sobretot en defensa i això sempre és una bona notícia. Solidaris, implicats, treballadors, és a dir amb la mateixa recepta que havien emprat en un inici de campanya que superava, clarament, les expectatives. Avui, liderats per un immens Jan Vesely, ben acompanyat per un motivadíssim Nikola Kalinic i amb un Nico Laprovittola amb un triple final decisiu, el joc dels blaugranes ha permès que l’afició blaugrana marxés a casa satisfeta amb els seus jugadors, que havien deixat clar que tot, encara, és possible. Ara només cal que el que s’ha vist avui a la pista tingui continuïtat.

Tot i que els blancs comencen forts, els locals reaccionen a temps

L’anècdota de la nit començava abans de la presentació. Una caiguda del sistema de megafonia feia que la presentació dels equips fos sense noms i amb tota la parafernàlia de forma improvisada. En un ambient old-fashion, el matx, com era d’esperar començava amb els blancs portant la iniciativa. Després de la cistella inicial del pivot d’Ostrava, un parell de triples de Dzanan Musa posaven als visitants al davant, 2-6. Els locals reaccionen de la mà de Kalinic que transformava cinc punts consecutius, triple i cistella, que tornaven a avançar als blaugranes, 7-6.

Amb els blaugranes defensant en zona 2-3, defensa que farien pràcticament tot el primer període, Vesely anotava per mantenir als seus al davant. Un triple d’Alberto Abalde capgirava el marcador, 9-11, abans que fos de nou el pal de paller d’avui per part blaugrana, Vesely, qui empatés a 11. Un tercer triple de Musa tornava a avançar als forasters, amb Jabari Parker empatant a 14 gràcies a un triple.

Els visitants s’emporten el primer quart

Però els blancs estaven implacables i un parcial 0-8, que incloïa el quart triple de Musa, els donava fins a vuit punts de renda, 14-22. Tallava la ratxa blanca Parker pel 16-22. La bona notícia que arribava per part local era que els pocs rebots defensius que hi havia a la seva pintura eren capturats per uns afamats jugadors locals. Bon símptoma.

Ja en el tram final del primer període, unes protestes del tècnic local són castigades amb falta tècnica que Sergio Llull aprofita per deixar el marge visitant en set punts, 16-23. Un primer triple de Laprovittola retalla el desavantatge, 19-23. Marge que es mantindrà després que el discutit Willy Hernangómez anotés després de rebot ofensiu, 21-25. Resultat que no es modificarà abans del final del primer capítol perquè Joel Parra no converteix cap dels dos tirs lliures amb els quals es castiga una falta antiesportiva de Llull.

Amb els blancs portant la iniciativa, els blaugranes mantenen les seves opcions

El segon quart comença amb cistella de Vincent Poirier, resposta a mitges per un tir lliure de Laprovittola. Un triple de Llull fa tornar els vuit punts de renda blanca, 22-30. Però els blaugranes responen, perquè en el seu pla de joc no es contempla que els rivals trenquin el partit. La millor prova, les cistelles que anoten primer en Willy i més tard Kalinic, al que no afecten en el seu joc les dues faltes que acumula, 26-30.

Jesús Mateo demana un temps mort. que Grimau aprofita per canviar la defensa que a partir d’ara serà individual amb els habituals canvis automàtics. Torna a anotar Llull, amb resposta de Rokas Jokubaitis, en un moment del matx en el qual els locals perden el control del seu rebot defensiu, sobretot del llarg. Tot i això, els blaugranes tenen esma per retallar encara més el marge blanc, gràcies al segon triple de Laprovittola, 31-33 que els forasters responen fent quatre punts consecutius que obliguen Grimau a tallar el joc.

Els locals s’acaben emportant el segon període

Amb la megafonia del pavelló recuperada, una esmaixada de Vesely, la respon Mario Hezonja convertint un triple pel 33-40. Torna a ser Vesely, infal·lible en el seu rang de tir, qui deixa el marge blanc en cinc punts. Desavantatge que ell mateix manté, tots abans que un triple de Parker la deixi en 4 punts, 40-44. Els locals recuperen, per fi, el control del seu rebot defensiu, però malgrat això Facundo Campazzo, transforma el seu únic triple de la nit pel 40-47.

Reaccionen els locals de la mà de Jokubaitis, després de capturar un rebot ofensiu pel 42-47. A 20 segons del descans, Mateo demana temps mort per preparar el darrer atac de la primera meitat dels seus. La jugada blanca acaba amb rebot pels blaugranes i en el contraatac, mentre sona la botzina, el triple que ha provat Dario Brizuela deixa al marcador un ajustat 45-47.

Frec a frec, a l’inici de la segona meitat

La segona part comença amb els locals tornant a defensar en zona 2-3. Una recuperació de Tomas Satoransky permet que un triple de Kalinic torni a avançar als locals per primer cop des del 9-8 del primer quart. Un triple d’Hezonja desfà el moment local. Oscar Da Silva després de rebot ofensiu empata a 50. El matx està sent un frec a frec que els blancs no s’esperaven. Tot i que els locals ara no estan gaire encertats en el triple, torna a aparèixer Vesely per capturar un rebot ofensiu que el permet fer el 52-50.

El marge blaugrana arribarà al màxim fins al moment després d’una nova cistella d’un Vesely, que està assumint perfectament el seu paper de pal de paller. Moment en el qual Musa converteix el seu darrer triple de la nit, 54-53. Anota Willy i a continuació fa el mateix Satoransky per mantenir els tres de marge, 58-55. Els visitants, després d’un temps mort, aprofiten per capgirar el marcador amb un parcial 0-7 culminat per triple i cistella de Sergio Rodríguez, una altra de les velles glòries blanques, pel 58-62 que curiosament serà el punt d’inflexió del matx. Una cistella de Parra deixa en dos punts la renda blanca a manca de deu minuts de joc, 60-62.

Arriben els millors minuts dels blaugranes en el partit

L’inici del darrer capítol serà espectacular pels locals. Demostrant que ho poden fer, els homes de Grimau fan un pas endavant en la seva defensa que ara és individual, agressiva, molt agressiva i alhora tanquen perfectament el rebot defensiu. Anota Laprovittola que rebrà un cop de colze de Rodríguez en la mateixa jugada. El frec a frec acabarà salomònicament amb falta antiesportiva dels dos jugadors decretades per l’àrbitre principal Emin Mogulkoc. Salomó, òbviament, no tenia raó, però sí una capacitat innata de treure’s del damunt les puces.

Sigui com sigui, aquest cop els locals no perden el fil, tot i la clara provocació del canari. I el que menys perd la concentració és Vesely. El d’Ostrava, indetectable per la defensa blanca, aconsegueix el control de la pintura blanca. Seus seran els següents set punts locals, tres cistelles i un tir addicional que sumades als errors en el llançament dels forasters configuren un parcial 9-0, que és d’11-0 si comptem la darrera cistella de Parra en el quart anterior. Mateo es veu obligat a demanar un temps mort. La pausa no li solucionarà res. La defensa blaugrana continua treballant de valent i el parcial local s’enfila fins al 16-0 després cinc punts, triple i cistella, de Kalinic, 74-62.

Els intents dels forasters queden en no res

A 5.23 pel final Mogulkoc, en una nova decisió controvertida, dona com a bona una cistella amb addicional inclòs de Campazzo. Un triple posterior d’Hezonja, 74-68, obliga Grimau a ser ell qui talli el matx. Tot i que els locals malbaraten l’atac, en defensa fan la feina i això permet a Air Parker aparèixer per esvair dubtes. Anoten els blancs, però els blaugranes respondran amb tirs lliures, Laprovittola i Vesely, per fer arribar el marge local altre cop als deu punts, 80-70 a 3.03 per la fi.

Un nou triple d’Hezonja inquieta la parròquia local, però a 1.24 de la fi, Laprovittola transforma un triple cabdal que sembla decisiu, 83-75. Nou temps de Mateo. A la desesperada, Rodríguez falla un tir lliure, però els blancs tenen esma de reduir el marge local gràcies a una cistella de Campazzo. Queden 50 segons. Grimau demana temps mort. L’atac local no se’n surt, però Hezonja falla un triple. El rebot el captura Parker qui perd la pilota en atac, però ell mateix la recupera mentre el temps s’esgota. La victòria, finalment, s’ha quedat a casa!

@PBBMeritxell