El Barça no se’n surt.

En el darrer partit del 2023, al Barça li ha tocat el pitjor paper de l’auca. El d’aquell que sense saber-ho ha estat convidat per acabar sent la riota de la resta de convidats i dels amfitrions. Un Barça trist i sense capacitat per revertir la situació, ha estat la víctima propiciatòria d’una festa organitzada en la sala Gaston Medecin en un dels cantons de l’estadi Lluís II del principat monegasc. Des del triple inicial de Donatas Motiejunas s’ha vist que avui tampoc seria un bon dia per l’equip blaugrana. I així ha estat fins a la fi d’un matx que hauria d’haver estat el de la recuperació anímica i que ha acabat sent tot el contrari. Ara mateix l’equip blaugrana està dins d’un pou negre i sense cap llum que indiqui el camí de sortida.

Les coses no comencen bé

Com hem dit, el primer atac local acabava en triple del pivot lituà. Els blaugranes ho han intentat, però amb tan poca esma que permetien jugades còmodes als rivals que marxaven al marcador 7-0 quan ha arribat el primer triple visitant, Nikola Kalinic pel 7-3. La resposta local ha estat immediata, triple de Jaron Blossomgame. Amb els forasters inoperatius en atac, el marge local ha crescut fins al 14-3, moment en el qual Roger Grimau demana un temps mort, perquè els seus homes ni defensen ni ataquen.

Per uns instants hi ha reacció blaugrana. Dos tirs lliures de Jan Vesely seguits per un triple de Jabari Parker, semblen indicar que hi ha la possibilitat d’una recuperació anímica. En defensa els blaugranes proposen una defensa zonal 1-2-2. Parker torna a anotar de tres, 16-11. Però els locals van a una altra velocitat. Amb els del principat guanyant de nou, arriba una cistella amb addicional fallat per part de Nico Laprovittola, però la tímida zona plantejada pels visitants té massa forats. Joel Parra anota dos tirs lliures abans que un triple d’Elije Okobo finalitzi el primer parcial amb dotze amunt pels monegascos, 27-15.

Reacció insuficient

No milloren les coses a l’inici del segon capítol. Mentre Parra falla el seu intent de tres, Kemba Walker transforma el seu primer triple per fer arribar el marge local als quinze punts, 30-15. Willy Hernangómez qui no s’havia mogut de la banqueta en el primer quart, entra substituint a James Nnaji. Després de rebot ofensiu anota el madrileny. El mal està en defensa on ja no es controla el rebot defensiu. Anota Dario Brizuela, però un nou triple d’Okobo fa arribar el marge local als tretze punts, 35-22. Després d’una falta en atac de Parker, arriba el segon i darrer triple de la nit per part de Walker que augmenta el marge local, 38-22.

Grimau veient les orelles al llop demana un nou temps mort. Anota Willy abans que el matx entri en una fase de desencert, que per sort és dels dos equips. Els locals només anoten un tir lliure, Alpha Diallo, mentre que Laprovittola anota culminant un contraatac, 39-26. Tot i que els blaugranes milloren en el control del seu rebot defensiu, un triple de Matthew Strazel els castiga fent arribar l’avantatge dels homes de Sasa Obradovic als setze punts, 42-26. Una cistella després de rebot ofensiu d’Oriol Paulí i un triple de Kalinic obliguen Obradovic a tallar el partit, 44-31. Tot i això, els homes de Grimau fan la sensació de millorar, dos tirs lliures de Laprovittola deixen el marge monegasc en onze punts, tot just abans del primer triple de la nit de Mike James, 47-33. El darrer triple de la primera part, anotat pel de Morón, deixarà un bon regust de boca pels visitants, 47-36, quan arriba el descans.

Millora l’actitud en defensa, però no n’hi ha prou

Conscients que encara hi són a temps, els blaugranes milloren la intensitat defensiva a l’inici de la segona meitat. Tot i això, els perjudica força la manca d’encert en el triple. Parker des de la línia redueix el marge local, 47-38. Els visitants estan fent una defensa zonal 2-3, que James destrossa amb un triple, 50-38. Però els blaugranes insisteixen, això sí, sense encert en el triple. Un rebot ofensiu permet a Vesely anotar pel 50-40. Els locals amplien el seu marge amb una cistella de John Brown i un tir lliure de Motiejunas abans que Grimau rebi una tècnica que James transforma des de la línia, 54-40. Anota Parker, el millor blaugrana avui, abans que Nnaji transformi dos tirs lliures pel 54-44.

Ara els homes de Grimau fan una defensa zonal 3-2 que no canviaran en la resta del període. Alternativa defensiva que els funciona de moment. Kalinic després de rebot ofensiu anota per baixar de deu punts el desavantatge, 54-46. Obradovic que no vol sorpreses demana un temps mort. Cinc punts seguits dels locals, un tir lliure d’Okobo, i les cistelles de Blossomgame i el mateix Okobo, obliguen que ara sigui Grimau qui demani un temps mort. Anota Kalinic i després serà Rokas Jokubaitis qui ho faci culminant un contraatac, 61-50, tot just abans que arribi un nou triple local, Diallo, que desfà les il·lusions forasteres. Anota Vesely i el mateix Diallo sobre la botzina tanca el quart amb un triple que deixa la remuntada catalana en el limbe, 67-52.

Impotència blaugrana

El darrer període comença amb els blaugranes mantenint la defensa 3-2. Tot i que Vesely falla dos tirs lliures, un triple de Jokubaitis vol ser l’inici de la recuperació. Tot quedarà en no res, perquè els locals desactivaran la defensa proposada pels forasters. Un parcial 5-0, amb triple de Peter Cornelie, fa arribar el marge local als 17 punts, 72-55. Grimau desesperat demana un temps mort. Ara qui falla des de la línia és Nnaji. Els que no fallen són els locals que tenen muntada la seva pròpia festa. Un nou parcial, ara 7-0, culminat per un nou triple de Diallo fa arribar la renda local als 24 punts, 79-55.

Després de cistella de James, Grimau torna a demanar temps mort. El tècnic de Sants canvia la defensa que ara és individual. Malgrat el canvi les coses no acaben de rutllar. Un nou triple de Diallo eleva el marge local fins als 29 punts, 84-55. Anoten Parker i Satoransky, el txec des de la línia, però un triple de James fa arribar la renda monegasca als trenta punts, 89-59.

Per sort i per fer menys humiliant la desfeta, el ritme anotador dels locals baixarà. Parker des de la línia i Jokubaitis anoten pel 89-63. A poc més de dos minuts per la fi, anota Blossomgame, la que serà darrera cistella local. James rep una falta tècnica, tant merescuda com innecessària, que transforma Parker. Una esmaixada de Nnaji, una safata culminant un contraatac del de Chicago i una darrera cistella de Jokubaitis deixen en 20 punts el marge local, 91-71, per cert el mateix resultat que a Màlaga, dimecres passat, i el matx, com aquell, acabarà amb una pilota perduda pels blaugranes, la quinzena del matx.

FCB