Triomf a la freda Kaunas

Després de dues desfetes consecutives, el Barça s’ha retrobat amb la victòria a l’Euroliga en la seva visita a Kaunas. Una pista on, en partit de lliga regular, no hi guanyava des del 4 de desembre de 2020, 62-73 en aquella ocasió. Per aconseguir el triomf d’avui, els homes de Roger Grimau han necessitat fer una gran defensa, sobretot en els darrers cinc minuts del tercer període i tot el darrer quart en el qual han curtcircuitat la producció lituana, com ho demostra els 7 punts aconseguits pels locals en el darrer capítol del matx. Els primers 20 minuts han estat completament diferents. Amb les dues defenses absents, la primera meitat ha estat un duel de canoners que s’han emportat els visitants pels pèls.

Nul·les defenses

Com dèiem, el matx començava de forma frenètica. Amb Jan Vesely marcant el camí, sense dubte el millor del partit, una esmaixada del d’Ostrava, seguida d’un triple de Nikola Kalinic avançaven als visitants, 0-5. A continuació, els dos equips alternaven pèrdues i recuperacions, fins que després de dos tirs lliures errats per Oscar Da Silva un triple de Keenan Evans culminava un parcial 7-0 que posava a l’equip lituà al davant al marcador. Amb l’atac blaugrana absent per uns moments, el marge local creixeria fins a l’11-5 després d’una cistella d’Edgaras Ulanovas, obligant Grimau a demanar un temps mort.

De tornada a pista, els forasters mostren més determinació, Tomas Satoransky dibuixa un alley-hoop que culmina Vesely, abans que l’exblaugrana Rolands Smits converteixi el seu únic triple de la nit. La resposta, també en forma de triple, arriba de les mans de Nico Laprovittola. Un nou triple, ara de Kalinic, redueix el marge local a un sol punt, 14-13. Renda local que es manté després de dos tirs lliures transformats per Vesely. Dos triples consecutius, Kalinic i Satoransky, posen al Barça al davant al lluminós, 16-21. Ara qui ha de demanar un temps mort és Kazys Maksvyiis. Willy Hernangómez anota, partit discret del madrileny, abans que un triple de Dario Brizuela faci arribar el marge culer als sis punts, 20-26. Anoten els locals amb resposta des de la línia de Jabari Parker pel 22-28 amb el qual acaba el primer capítol.

Continua el festival ofensiu

A l’inici del segon acte, els locals reaccionen gràcies a Laurynas Birutis, qui està fent els seus punts a base d’esmaixades, i Evans qui transforma un triple amb addicional per empatar el matx a 28. Tot i una cistella de Parker, un nou triple ara de Tomas Dimsa avança de nou a l’equip lituà, 31-30. Els visitants no anoten i un altre tir addicional de l’inefable Birutis i un triple d’Austin Hollins eleven a set punts la renda bàltica, 37-30. Grimau es veu obligat a demanar un temps mort.

El pas per la banqueta funciona i els barcelonistes aconseguiran un parcial 0-7, cistelles de Rokas Jokubaitis, Vesely i triple de Kalinic que podria haver estat 0-9 si el lituà i el txec haguessin transformat els respectius tirs addicionals. Sigui com sigui, el matx està empat a 37. Ulanovas transforma, ell sí, l’addicional amb resposta de Vesely i Laprovittola, triple en el cas del de Morón, que tornen a posar als visitants al davant, 40-42.

Després d’un temps mort demanat per Maksvytis, la connexió txeca li donarà quatre punts d’avantatge als blaugranes, 42-46, amb Satoransky fallant un altre tir addicional. Per part local, Birutis i les seves esmaixades són el principal problema de la defensa blaugrana, la cinquena del matx li permet deixar un marcador molt ajustat, 44-46. Vesely des de la línia fa tornar els quatre de marge, abans que un triple de Laprovittola elevi als cinc punts la renda culer, 46-51. Després que un alley-hoop dibuixat per Satoransky i culminat per James Nnaji, mantingui l’avantatge blaugrana, els triples transformats primer per Ulanovas i a continuació per Laprovittola tancaran la primera part amb el Barça dominant de cinc, 51-56.

La defensa visitant millora en el tram final del tercer quart

L’inici del segon temps és molt similar al començament del segon període. Entre una cistella de Keenan i un triple de Dovydas Giedratis, el matx s’empata a 56. Zalgiris està fent una defensa zonal 1-2-2 que li planteja força problemes als visitants. Tot i això, entre dues cistelles d’en Willy i una de Laprovittola, tornen a avançar al Barça, 60-62. Els lituans reaccionaran gràcies a un triple de Giedratis i al quinzè punt de Birutis, 65-62. Serà a partir del moment que el marge local arribi als cinc punts, 67-62, altre cop Birutis, fallant, això sí, l’addicional, quan el ritme de l’atac local canviarà.

Els blaugranes augmenten la intensitat defensiva i això provocarà el curtcircuit al qual abans ens referíem. Anota Parker, amb Ulanovas transformant el tir lliure per una falta tècnica de Kalinic. Però ara als locals els costa superar la defensa d’uns visitants que flirtegen entre la defensa individual i la zona 2-3. Anota Laprovittola, fent el mateix Edmond Sumner des de la línia fallant el tercer tir del qual disposa, 70-66. Ara qui anota pels visitants és Jokubaitis, mentre que per part local torna a ser Sumner qui només anota un tir lliure, i posteriorment anota una cistella Danielius Lavrinovicius. L’anotació del quart la tancarà Jokubaitis des de la línia pel 73-70 que hi ha al marcador quan s’arriba a l’últim període reglamentari.

A l’últim quart, l’equip blaugrana frega l’excel·lència al darrere

Tot i que tant Parker com Jokubaitis fallen els triples que proven, la defensa catalana continua funcionant bé. Vesely culmina un alley-hoop a passi de Jokubaitis, 73-72. Zalgiris torna a defensar en individual tancada la seva etapa zonal. Els blaugranes tanquen bé el rebot defensiu i això els permet que gràcies a un triple de Brizuela manin de nou a l’electrònic, 73-75. Pels locals Birutis no troba posicions interiors per anotar i això els provoca als locals un bon mal de cap. El mateix escorta donostiarra manté els dos amunt, 75-77.

Brizuela comet una falta antiesportiva que Biruits aprofita a mitges, només anotarà un tir lliure i en la mateixa jugada Smits, després de rebot ofensiu, anota el 80-77 quan queden quatre minuts de partit. Quatre minuts en els quals la defensa blaugrana deixarà mut l’atac local. Vesely anota un tir lliure i després d’un atac malbaratat pels lituans arriba un triple de Satoransky que capgirarà de forma definitiva el marcador, 80-81, quan al partit li queden tres minuts. Ara el rebot defensiu blaugrana és dominat amb solvència. En atac es fallen fins a tres triples, però els lituans continuen sense anotar. A 1.10 per la fi, Maksvytis demana temps mort. Smits falla un triple, mentre que Laprovittola transforma dos tirs lliures, 80-83 a 37 segons. Ara qui falla el seu tir és Evans, mentre que Satoransky no falla des de la línia pel definitiu 80-85. Un triple final d’Ulanovas acaba a les mans de Parker i la victòria és blaugrana.