Lamentable desfeta

Un partit més, el Barça ha ofert les seves dues cares, una d’intensa, alegre i fins i tot brillant, mentre que a l’altra se li veuen tots els defectes, sobretot en defensa, que pateixen els homes de Roger Grimau i que els fan irreconeixibles. Apàtics, desentesos, insolidaris. I aquesta cara fosca l’han sabuda aprofitar els alemanys, el pitjor equip, fins avui, a la competició, que només ha necessitat guanyar un quart, el tercer, per derrotar a un Barça que fins aleshores estava dominant, si no amb claredat, si almenys amb la fermesa suficient per a que la victòria fes la sensació que no es podia escapar.

Però el vergonyós inici del tercer període, 9-0 pels berlinesos, ha capgirat les coses fins al punt que els visitants ja no han estat a temps de revertir la situació. Aquesta tercera derrota en els darrers quatre partits condemna al Barça a baixar una posició en la classificació, ara és tercer, superat per la Virtus bolonyesa.

Bon inici blaugrana

Com hem dit les coses començaven força bé pels interessos culers. Els blaugranes oferien la seva millor versió i marxaven al marcador, 0-8, després d’una esmaixada de Jan Vesely i dos triples, Nico Laprovittola i Nikola Kalinic. Un triple de Johannes Thiemann, redueix la renda blaugrana, abans que una esmaixada de Jabari Parker, la deixi en sis punts, 4-10. Un triple local, ara de Sterling Brown, comença a indicar que avui tampoc es defensarà prou bé el tir exterior. Però de moment els blaugranes continuen manant.

Dos tirs lliures de Kalinic seguits de dos més de Willy Hernangómez, més una cistella amb addicional transformat de Dario Brizuela fan arribar la renda catalana al seu màxim fins al moment, 7-19. Quan tot sembla anar sobre rodes, comencen els problemes. Es perd el control de rebot defensiu i en Willy falla un tir lliure, 9-20, amb els alemanys aprofitant els errors blaugranes per retallar el seu desavantatge amb un parcial 7-0, que culmina un triple de Gabriele Procida, 16-20. Oriol Paulí des de la línia fa arribar el marge culer als sis punts abans que un triple de Matt Thomas deixi el 19-22 amb el qual s’acaba el període.

El dolent final de segon quart serà premonitori

Com havia passat a l’inici del matx, la versió blaugrana al començament del segon capítol és la bona. Dues cistelles de Brizuela, un cop de palmell d’Oscar Da Silva i una cistella de Vesely, fan elevar la renda visitant fins als nou punts, 21-30. Les bones sensacions continuaran en els següents minuts en els quals hi haurà un intercanvi de cistelles. Da Silva esmaixarà per dos cops i Rokas Jokubaitis farà la seva única cistella del matx, 27-36.

Amb els blaugranes fent un defensa zonal 2-3, un parell de cistelles locals obliguen Grimau a demanar un temps mort. Entre un tir lliure de Joel Parra i una cistella d’en Willy deixen en vuit punts la renda visitant, 31-39. Cinc punts consecutius de Brown rebaixen l’eufòria catalana, 36-39, amb Grimau demanant un altre temps mort. Anota Laprovittola, però una cistella de Thomas deixarà el 38-41 que un triple impossible de Kalinic no canviarà abans del descans.

Desconnexió

Arribem al moment clau de l’enfrontament. Els blaugranes com ja han fet altres partits, surten dels vestidors totalment desconnectats. Fluixos en defensa, i això és dir poc, i gens encertats en atac, encaixaran un parcial 9-0, que culmina un triple de Thomas per capgirar el marcador de manera definitiva, perquè tots els intents visitants per redreçar la situació no fructificaran. Kalinic converteix un triple, 47-44, el primer des d’aquells anotats al començament del matx, però li seguiran un parell de jugades en les quals Laprovittola perd la pilota.

Una recuperació de Vesely, acaba amb triple fallat pel de Morón, però el rebot és per Parker qui esmaixa pel 49-46. El gran problema dels forasters és que ara la seva defensa és nul·la. Un tir lliure de Laprovittola només serveix per deixar en quatre punts la renda alemanya. Grimau que ha tornat a ordenar defensa zonal 2-3, no troba cap solució per millorar les prestacions dels seus homes al darrere. En Willy anotant dos tirs lliures deixarà el 56-52 que hi ha al marcador quan arriba la fi d’aquest lamentable tercer període.

Els visitants continuen sense reaccionar

L’inici del darrer capítol serà molt dolent pels interessos d’uns visitants que només ofereixen pèrdues de possessió i tirs fallats en els primers 2 minuts 14 segons del quart. Mentre els locals anoten i sort que Thiemann ha fallat un addicional. Un triple de Tomas Satoransky, inèdit fins al moment, dona oxigen als blaugranes, 60-55.

Malgrat aquest triple, les sensacions són horroroses. Per fer-ho evident, Thomas anota un tir lliure per falta tècnica al de Praga, tot just abans que una cistella de Matteo Spagnolo faci arribar la renda alemanya als deu punts, 65-55 quan queden 6.19 per la fi. Anota Parra abans que Satoransky falli, lamentablement, dos tirs lliures. Qui no falla és Thiemann qui converteix un triple pel 70-57. Una cistella de Laprovittola a la que seguirà un triple de Parker, semblen revifar als forasters, però un triple de Malte Delow fa tornar als blaugranes a la crua realitat, 73-62.

Quan ho fan, ja no hi són a temps

Quan el matx entra en el tram final, els visitants fan un pas endavant que arriba, òbviament, massa tard. Anota Satoransky, Laprovittola recupera una pilota que Vesely aprofita per anotar d’esmaixada, 73-66. Queden 2.50. Tot i que es perd el control de rebot defensiu, els alemanys no ho aprofiten. De nou esmaixa Vesely a 2.12, 73-68. A 1.34 el pivot d’Ostrava fallarà dissortadament dos tirs lliures que acabaran condemnant als blaugranes.

A 1.06 anota Laprovittola, 73-70, moment en el qual Israel González, el tècnic local, demana un temps mort. Una nova recuperació en defensa de Vesely no serveix de res perquè Laprovittola falla un triple. Satoransky rep una tècnica per falta en la sacada que el desqualifica. Thomas falla el tir lliure abans que Yanni Wetzell anoti un sol punt des de la línia pel definitiu 74-70 que un triple final de Laprovittola no modificarà. Tot molt lamentable.

FCB