El Barça s’emporta el frec a frec amb els macabeus.

El Barça ha aconseguit la seva vuitena victòria en deu partits a l’Eurolliga, en superar al Maccabi en una Pionir, Aleksandar Nikolic Hall, menys a porta tancada del que s’havia dit en la prèvia. El matx ha estat un frec a frec que ha durat pràcticament els quaranta minuts de joc. Els dos equips han estat capaços en una ocasió cadascú d’obrir una petita bretxa al marcador, però els petits forats han estat ràpidament esvaïts. Tot i la manifesta igualtat, els blaugranes, que no han fet un joc brillant, han mostrat un caràcter i una determinació que al cap i la fi han estat claus per endur-se el triomf final.

Els locals superen amb massa comoditat la defensa blaugrana

Com hem dit, tot i que el matx començava amb domini local, 4-0 després de cistella i addicional anotat per Josh Nebo i una posterior falta antiesportiva de Willy Hernangómez, un triple de Nico Laprovittola desfeia l’avantatge local abans que una cistella d’en Willy empatés a 5. Els visitants s’avançarien gràcies a un triple del de Morón, 7-8. El marge català arribaria als dos punts després de cistella i addicional del pivot madrileny, 9-11. El matx es tornaria a empatar després d’un ganxo d’Oscar Da Silva i un tir lliure de Laprovittola per la primera falta tècnica a Wade Baldwin IV, 14-14.

A partir d’aquí els locals aconseguirien cinc punts de renda gràcies a un triple transformat per Jake Cohen, 19-14. Tot i una cistella de Laprovittola, Baldwin anotava cistella i addicional per fer arribar la renda d’uns locals vestits estranyament de negre, als sis punts, 22-16. Nikola Kalinic no transforma un addicional i això permet que la renda macabea arribi als set punts, 25-18 després de l’únic triple anotat avui per Brown. Entre James Nnaji i Jabari Parker redueixen el marge local, fins a deixar-lo en un sol punt, 27-26, després de cinc punts del nigerià i cistella i un tir lliure del de Chicago. Una nova cistella de Brown i dos tirs lliures de Roman Sorkin deixen el 31-26 amb el qual acaba el primer capítol.

Els visitants reaccionen

Una esmaixada d’Air Parker redueix el marge macabeu, abans que una cistella de Joel Parra la deixi en tan sols un punt, 31-30. Els problemes amb les faltes personals dels homes alts blaugranes s’aguditzen, ja que amb la baixa de Jan Vesely, Roger Grimau només disposa de James Nnaji i en Willy per jugar dins la pintura, i els dos a hores d’ara tenen dues faltes. Willy fallarà un tir addicional pel 35-32. Els macabeus, durant bona part del matx tindran problemes amb el tir lliure, fet que al cap la fi serà determinant pel resultat final. El mateix Willy anota pel 36-34. Una cistella d’Àlex Abrines empata el matx a 36, abans que Baldwin IV transformi un triple. Una cistella de Brizuela deixa en un punt el desavantatge blaugrana, 39-38, abans que Baldwin IV anoti cistella i addicional, 42-38.

Els blaugranes no acaben de tancar el seu rebot defensiu i això sempre és un niu de problemes. Un triple d’Abrines i una cistella d’en Willy tornen a avançar als visitants a 2.54 per la mitja part, 42-43. Quatre punts locals sense resposta blaugrana obliguen Grimau a demanar temps mort. Dos tirs lliures de Laprovittola i el segon triple en el partit d’Abrines empaten el matx a 48. Empat que es mantindrà després dels triples anotats per Antonius Cleveland i altre cop Abrines. Els primers vint minuts de joc es tanquen amb empat al lluminós, 51-51.

Els forasters tot i malbaratar un avantatge de deu punts, tenen possibilitats de guanyar

A l’inici de la segona meitat arriben els millors minuts dels blaugranes en el partit. Tot i certs problemes amb el rebot defensiu i les errades en el triple, una cistella de Nnaji, molt bon partit el seu, tres punts de Parker, tir lliure i cistella, triple convertit per Kalinic i una esmaixada culminant un contraatac de Nnaji fan arribar la renda blaugrana als deu punts, 51-61. Els locals reaccionen amb un parcial 6-0, cistelles de Brown, Jasiel Rivero, amb errada en l’addicional, i Baldwin IV.

Un triple de Tomas Satoransky dona fe de vida de l’atac blaugrana. Parker anota per fer arribar la renda catalana als nou punts, avantatge que mantindrà Satoransky, 59-68. A 1.57 per la fi del tercer quart li cau la tercera falta a en Willy. Un triple de Cleveland culmina un parcial 7-0, que deixa en només dos punts el marge visitant, 66-68. A 1.01 el problema de les faltes s’aguditza en el moment que en Willy fa la seva quarta. El mateix fa Nnaji quan al quart li queden 46 segons. Brown empata el matx tot fallant un tir addicional, abans que Laprovittola tanqui el tercer capítol transformant dos tirs lliures pel 68-70.

A l’inici del darrer quart, continua el frec a frec

El darrer període comença amb els blaugranes millorant pel que fa al rebot defensiu. Tot i això, un triple de Bonzie Colson posa als macabeus altre cop al davant, 71-70. Abrines respon. Els triples que anoten Laprovittola i Baldwin IV serveixen per mantenir als forasters manant d’un punt, 74-75. Però ja hem dit que el matx ha estat un frec a frec constant. Anota Abrines abans que un nou triple de Cleveland empati a 77. Anota Laprovittola i torna a respondre Colson, empatant a 79.

Grimau quan queden 6.14 demana un temps mort. Després que Rivero avanci als macabeus arriba una jugada un pèl enrevessada. En Willy rep falta. Transforma el primer tir lliure i abans de llançar el segon, Baldwin IV rep una falta tècnica, que per cert li suposa la desqualificació perquè és la segona. Abrines transforma el tir lliure per la tècnica i en Willy, ara sí, llança i transforma el segon tir lliure, 81-82 favorable als visitants. En ple desconcert local, Kalinic transforma un triple llunyà pel 81-85.

L’encert de Laprovittola clau per la victòria

Avantatge de quatre punts que mantindrà Nnaji des de la línia. El nigerià comet la seva cinquena falta a 3.15 per la fi. Una falta tècnica contra la banqueta blaugrana dona l’oportunitat a Brown de transformar un primer tir lliure. Ell mateix anota a continuació dos tirs lliures per deixar el marge visitant en tan sols un punt, 86-87. A 3.07 per la fi, el Barça es queda sense homes alts per la cinquena falta d’en Willy. Da Silva és l’encarregat de suplir-lo.

Les cistelles de Rivero i Laprovittola mantenen el marge d’un punt favorable als barcelonistes, 88-89 a 2.21. Clevelans i Rivero fallen un tir lliure cadascú deixant als macabeus al davant d’un sol punt, 90-89 a 1.26. Laprovittola anota la cistella que torna a avançar als blaugranes, 90-91, quan queden 1.10 per jugar-se. Curiosament, sense homes alts, els blaugranes controlaran el rebot en les dues pintures. I això permet que Laprovittola rebi falta en un intent de triple. Queden 12 segons. El de Morón tan sols n’anotarà un per al 90-92 final, perquè en la darrera possessió del matx, el triple que ha llançat Lorenzo Brown i que podria haver estat decisiu, ha trobat el ferro en lloc de la xarxa.

FCB