Dura desfeta

Un Barça apàtic, erràtic i desencertat ha concedit 26 punts d’avantatge al Baskònia, en una primera part horrorosa, que ha servit als locals per endur-se’n un matx mal plantejat i mal jugat per uns blaugranes desconeguts. Els homes de Roger Grimau han fet el pitjor paper de l’auca, en un partit ben planificat pels locals, que amb joc brillant i molt encertat han sabut treure profit de les mancances defensives d’uns jugadors que semblaven fora del partit des del salt inicial.

L’únic blaugrana que se sortia del guió era Oscar Da Silva, autor de deu dels primers dotze punts visitants. Un cop segellada aquesta via de producció dels visitants, tot ha estat bufar i fer ampolles per uns baskonistes que trituraven l’anella blaugrana davant la indiferència generalitzada dels forasters. Ja a la segona meitat, arribaria la reacció visitant. Per uns moments el Buesa Arena ha contingut la respiració, però superat el mal tràngol, els locals tornarien a eixamplar la seva renda, fent valer l’avantatge aconseguit en uns primers minuts, que haurien de fer reflexionar als responsables del Barça de bàsquet.

Tot i començar bé, el Barça s’acaba diluint

Com hem dit, el matx començava amb els locals molt endollats, aprofitant una pilota perduda per Da Silva, assolien el primer avantatge, 4-0. L’alemany es rescabalava convertint un triple i una cistella posterior, que donava als visitants el seu primer avantatge, 4-5. Renda que mantindria, primer Jan Vesely i més tard el mateix jugador alemany, 8-9. Un segon triple de Da Silva augmentava el marge fins als 2 punts, 10-12, però la situació no era bona perquè ningú més s’apuntava a la festa anotadora i en defensa es permetien tirs oberts que els locals no erraven.

Un triple de Matthew Costello empatava a 12, cistella que seria l’inici de l’escapada local. Vuit punts més, amb triple de Codi Miller-Mcintyre donen un avantatge local de nou punts que obliguen el tècnic barcelonista a demanar un temps mort. Un triple de Nikola Kalinic sembla demostrar que els visitants s’han despertat, però un triple ara de Dani Díez deixa la reacció visitant en dubte, 24-15. Willy Hernangómez anotarà un tir lliure, abans que els locals tornin a anotar. Una cistella final del mateix Willy tanca el primer capítol amb els blaugranes sagnant, 26-18.

Els blaugranes continuen sense reaccionar

La poca esmà emprada pels visitants en el primer període, tindrà la seva continuació a l’inici del segon quart. Després de sis punts locals, un triple d’Àlex Abrines deixen el marge local en onze punts, 32-21. Un nou triple de McIntyre desfarà l’intent visitant de refer-se. En Willy ho torna a provar, tot just abans que el provocador Chim Moneke s’apunti a la festassa dels triples locals, 38-23. Anota Rokas Jokubaitis, però cistella i addicional de Markus Howard, fan arribar el marge local als setze punts, 41-25.

Amb la defensa visitant inexistent, un nou triple local, ara de Chris Chiozza, augmenta l’avantatge local fins als dinou punts, 44-25. El temps mort demanat per Roger Grimau resultarà totalment inútil, perquè l’equip no millorarà ni en actitud, ni en encert. Després d’una cistella amb rebot ofensiu de Da Silva, l’alemany continua sent l’actiu més important avui dels blaugranes, arriba un parcial 8-0, amb triples de Tadas Sedekerskis i Howard que farà arribar el marge baskonista a uns inquietants 25 punts, 52-27. Anota Nico Laprovittola, abans que els àrbitres li assenyalin una desconcertant falta tècnica a Grimau. Entre el tir lliure i una darrera cistella local, la primera part acaba amb el Barça contra les cordes, 55-29.

Els visitants aixequen lleugerament el cap

Quan comença la segona part, es veu un canvi d’actitud en els jugadors blaugranes. Això suposa una millora de rendiment, que tampoc és una gran notícia, perquè difícilment es pot jugar pitjor de com ho han fet en els primers vint minuts. Sigui com sigui, amb els locals empantanats. Cinc punts de Laprovittola, cistella i triple i una cistella d’Abrines refan la moral de l’escassa parròquia blaugrana present en el Buesa Arena. Un triple de Howard vol acabar amb la reacció, però els visitants insisteixen. Una cistella de Laprovittola i dos triples, Tomas Satoransky i Abrines, canvien el panorama. El pavelló passa de la glòria al silenci sepulcral en un tres i no res.

Dusko Ivanovic, demana un temps mort que acabarà la ratxa visitant perquè els blaugranes tornen a cometre errors d’aleví. Pilota perduda, falta en atac, que permeten quatre punts, que aquest cop si, deixen als forasters molt tocats. Els dos tirs lliures anotats per en Willy només serveixen per deixar el desavantatge en divuit punts, 64-46. Satoransky rep una falta tècnica que Chiozza transforma. Dos tirs lliures i un triple de Laprovittola volen fer revifar les poques esperances que li queden a l’equip blaugrana, però un triple de Moneke fa posar els peus a terra als castigats jugadors visitants. El tercer capítol s’acaba amb cistella de Jokubaitis pel 70-53 a manca de deu minuts.

Els blaugranes tornen a enfonsar-se

A l’inici del darrer quart, els locals aprofiten una pilota perduda per Jokubaitis per ampliar la seva renda al lluminós, 74-53. Després d’un nou temps mort blaugrana, hi ha un triple d’Abrines, que Howard respon també anotant de tres. Tornen a encistellar els locals, abans que Kalinic anoti de tres. Triple que quedarà conjurat quan McIntyre també anota des de més enllà del 6,75. Queden 6.10 per la fi quan una esmaixada d’en Willy sembla totalment inútil. El retorn de Da Silva a pista, després de passar-se tot el tercer període i el que portem d’aquest a la banqueta, sembla una broma de mal gust.

Un nou triple de McIntyre, 89-61, dona 28 punts de renda als bascos, avantatge que ja és totalment inaccessible per un Barça que torna a patir certa apatia en el seu joc. Un triple de Satoransky vol mantenir la flama encesa, flama que a hores d’ara està totalment esmorteïda, perquè després que Nnaji falli dos tirs lliures, una cistella amb addicional de Moneke, fa arribar la renda local als 30 punts, 94-64.

A partir d’aquí, els forasters aprofitaran que els locals estan més per celebrar el triomf amb el seu públic que per anotar, aconseguint un parcial 0-7, triple i cistella de Jokubaitis i dos tirs lliures de Dario Brizuela, els seus dos primers punts del matx, per maquillar lleugerament el resultat i de retruc emportar-se la segona meitat (39-45). Fet que no serveix per res més que per penedir-se dels lamentables primers vint minuts jugats pels forasters.

Com hem dit, qui tingui la responsabilitat per fer-ho, que tregui les conseqüències d’aquesta dura i desagradable derrota.

@PBBMeritxell