El Barça està a punt de malbaratar la bona feina feta en els primers trenta minuts del partit.

Després de fer tres quarts boníssims, l’equip blaugrana ha sofert una de les seves desconnexions, darrerament massa habituals, que han estat a punt de costar-li una victòria que a 8.11 pel final semblava totalment assegurada, ja que hi havia vint-i-vuit punts d’avantatge i tan sols s’havien rebut 47 punts. Un parcial 0-14 ha tornat a la vida a uns homes d’Ergin Ataman que, de cop i volta, s’han trobat amb possibilitats de lluitar per un triomf que poc abans semblava senzillament una quimera.

Aquest inversemblant final de partit ha deixat un regust amarg a la boca, perquè els locals, com hem dit, havien fet uns magnífics tres primers períodes, en els quals havien esborrat de la pista als grecs. Fins al punt que, la nombrosa representació de l’afecció grega, situada en la part alta del Palau, estaven muts veient el desori pel qual estava passant el seu equip. Finalment, la lògica s’ha imposat i gràcies a l’encert final de James Nnaji i Jabari Parker, s’ha arribat al final del matx amb la victòria local, que tot i el molt dolent últim quart, ha estat absolutament merescuda.

Igualat primer quart

El matx començava amb un Barça atent en defensa i efectiu en atac. Amb Àlex Abrines ocupant-se de la marca del canoner Kyle Guy, un cop de palmell d’Oscar Da Silva, al que seguien les cistelles de Jan Vesely i Tomas Satoransky, contrarestaven el triple anotat per Jerian Grant, 6-3. Amb Guy substituït, els grecs igualen el matx després d’un tir lliure transformat per Vesely. El pivot d’Ostrava tornaria a anotar pel 9-7. Satoransky anota un tir lliure abans que Nikola Kalinic, amb un triple, ampliés la renda local fins als sis punts, 13-7. Marge que mantindria Dario Brizuela, bon partit del donostiarra.

L’únic triple avui de Guy redueix l’avantatge local a la mínima expressió,15-14. Una cistella de Satoransky i dos tirs lliures de Willy Hernangómez, que avui s’enfrontava al seu germà, tornen a ampliar la renda local, abans que un triple de Marius Grigonis la deixi en dos punts, 19-17. Amb Oriol Paulí exercint de base, per les baixes de Nico Laprovittola i Rokas Jokubaitis, el mateix jugador gironí anota. La resposta arriba de la mà de Grant qui anota cistella i addicional pel 21-20 que hi ha al marcador al final del primer capítol.

Gràcies a una bona defensa i a un atac productiu, els locals agafen avantatge

Després que Mathias Lessort empati a 21, anota en Willy tornant a avançar als barcelonistes. Una esmaixada després de rebot ofensiu d’Abrines fa arribar la renda catalana als tres punts. La defensa local comença a fer una bona feina i això permet que un triple de Paulí faci arribar l’avantatge local als sis punts, 28-22, obligant Ataman a tallar el partit. El control absolut en el rebot defensiu dels locals fa molt de mal als grecs, que només poden fer alguna cosa gràcies al seu encert en el triple, com és en el cas de Panagiotis Kalaitzakis qui redueix la renda local als sis punts, 31-25.

Paulí, qui ara fa d’home orquestra, anota després de rebot ofensiu, abans que arribi un altre triple grec, Grigonis, pel 33-28. Una jugada coast to coast de Parker, serà l’inici de l’escapada, gairebé, definitiva dels locals. La feina al darrere dels locals millora i a això cal afegir sis punts del de Chicago més dos tirs lliures de Vesely, pel 43-30 a 1.13 pel descans. Els àrbitres assenyalen una incomprensible falta tècnica a Roger Grimau que Grigonis transforma, 43-31. Després de temps mort local, anota Satoransky, sent Lessort qui deixarà al marcador el 45-33 quan els dos equips marxen als vestidors.

Un Barça excels deixa el matx, gairebé, decidit

El bon joc local tindrà continuïtat en la represa. Abrines recupera una pilota en defensa convertint el contraatac pel 47-33. Kalinic transforma un triple per continuar augmentant la renda local, que ara és de quinze punts, 50-35. En ple desconcert grec, Vesely i Brizuela la fan arribar als dinou punts, 54-35. D’Ataman no hi ha notícies. De l’afecció grega tampoc. Parker manté l’avantatge. Els forasters responen amb dos tirs lliures de Lessort i una cistella de Grigonis.

Una cistella de Kalinic i un triple de Satorasnky esvaeix la remuntada visitant, 61-41. Renda que mantindrà Paulí en una jugada amb el món al revés, Parker assisteix perquè el de Girona anoti el 63-43. En ple embolic grec, Air Parker reapareix amb una esmaixada per fer arribar la renda local als vint-i-dos punts, 65-43. El de Chicago falla dos de tres tirs lliures, però el rebot serà per Kalinic qui fa el 68-45. Un tir lliure d’en Willy i una cistella de Brizuela posen el punt final al tercer període, amb els locals dominant de vint-i-quatre punts, 71-47.

Els locals arriben al seu màxim avantatge abans de desfer-se

Tot i que els darrers deu minuts no comencen gens bé, a Joel Parra li assenyalen passes, la recuperació de Da Silva permet al badaloní anotar. Fa el mateix Brizuela en un altre coast to coast. Queden 8.11 pel final. El Barça domina de vint-i-vuit. Estem a 7102 quilòmetres de Chicago. Ningú al Palau porta ulleres de sol. Tot i això, de cop i volta la foscor. Com ja ha passat en altres partits, recordem sense anar més lluny el segon quart a la Fonteta, o el final del primer quart i inici del segon a Madrid, l’equip comença a deixar-se anar, primer en defensa i més tard en atac.

Es cometen multitud d’errades i es proven d’anotar tirs impossibles. Grimau demana un temps mort quan la ferida encara no és important, 75-53. Però no hi res a fer. Les coses es continuen fent malament. Ara fins i tot es perd el control del rebot defensiu i els grecs van fent. Desperta l’afecció forastera. Desperta Ataman. Qui no es desperta és l’equip local que encadena errada rere errada.

Els punts anotats per Nnaji i Parker tornen a la realitat als grecs

Amb la renda local rebaixada fins als catorze punts, els àrbitres assenyalen una falta antiesportiva a Konstantinos Mitoglou que encén a Ataman. Nnaji només transforma un dels tirs lliures, però per sort els grecs no ho aprofitaran. El mateix Nnaji farà el tercer coast to coast de la nit per tranquil•litzar una mica la situació, 78-61, però un triple de Grant i un altre de Dimitris Moraitis, deixen les coses més ajustades,78-67, a 42 segons per la fi.

Una falta en atac assenyalada a Paulí enfurisma a Ataman que la demana antiesportiva. Un triple d’Alexandros Samontourov,a 24 segons, rebaixa per sota dels deu punts el desavantatge grec, 78-70. Ataman està a punt d’esclatar quan els àrbitres assenyalen com antiesportiva una falta de Grant, però el tècnic turc, estranyament és capaç de contenir-se. Parker anota els dos tirs lliures que deixen sense cap opció a l’equip d’Atenes. Serà Aleksander Balcerowski qui anoti el definitiu 80-72, amb el qual es tanca l’esperpent que ha estat aquest darrer quart del matx.

@PBBMeritxell