Victòria convincent

Bon debut del Barça a l’Eurolliga davant l’Anadolu Efes d’Istanbul. L’equip turc que, com els blaugranes, estan en fase de reconstrucció, nou entrenador, nous jugadors, nova manera de fer les coses, ha fet el matx que s’esperava. Ha plantat cara fins que ja en el darrer període, els locals han desenvolupat els seus millors minuts en defensa de tot el partit. Mentre que en atac, liderats per un Jabari Parker que fins al moment havia estat inèdit, superaven la defensa turca, aconseguint a més un botí important que pot ser decisiu, arribat el cas.

Els blaugranes responen al bon inici turc

El matx començava sota el comandament visitant al lluminós gràcies a un primer triple, de Derek Willis. Els locals responien amb cistella de Jan Vesely. Tot i que Tomas Satoransky anotava per avançar als culers, el joc desplegat pels homes de Roger Grimau era força imprecís. Els forasters no tardarien a recuperar el control al marcador, 4-9, marge que tallava de soca-rel Nico Laprovittola, amb un triple. Departament aquest, els dels triples, que avui els blaugranes no han utilitzat com acostumen.

Empatava a nou Nikola Kalinic abans que el segon triple turc, Erkan Yilmaz, tornés a avançar als otomans. La renda turca tornava als quatre punts després d’un tir lliure d’Ante Zizic, amb Vesely reduint el desavantatge per l’11-13. Els locals que continuaven amb problemes en la creació de joc, eren capaços de contenir als rivals. Entre Kalinic i Laprovittola empaten a 15, abans que els forasters tornin a obrir l’escletxa de quatre punts amb dues cistelles consecutives, Willis i Zizic. Satoransky converteix el segon triple blaugrana per deixar les coses en un punt de marge pels turcs. Els locals acabaran per capgirar el resultat gràcies a Kalinic i Oscar Da Silva pel 22-19 amb el qual s’acaba el primer període.

Frec a frec en el segon període

L’inici blaugrana en el segon quart es prou interessant. Amb les quatre noves incorporacions a pista, els locals obren forat. Una cistella de Willy Hernangómez amb addicional i una cistella de Dario Brizuela, fan arribar el marge local als vuit punts, 27-19. Renda que primer Rokas Jokubaitis i més tard Brizuela mantindran, 32-23, abans que Erdem Can, el nou tècnic otomà, demani temps mort. Els forasters retallen un pèl la diferència al lluminós gràcies a cistella i addicional de Shane Larkin.

Després d’una cistella d’en Willy, bon partit del madrileny, un parell de triples, Willis i Larkin, redueixen el marge local fins deixar-lo en només dos punts, 34-32. Vesely que havia tornat a pista, serà l’encarregat de solucionar la papereta en atac. Una primera cistella seva fa arribar la renda local als quatre punts, marge que després d’un temps mort demanat per Grimau, el d’Ostrava mantindrà, 38-34. El mateix pivot txec farà una esmaixada pel 40-34 que un nou temps mort de Can no soluciona. Acabant-se la primera part amb un marge de sis punts favorable als blaugranes al lluminós, 40-34.

Els locals aguanten l’embranzida turca

A l’inici de la segona part, un triple de Tibor Pleiss vol ser una declaració d’intencions. Els locals responen amb cistelles de Laprovittola i Willy, abans que un nou triple turc, ara de Will Clyburn, faci caure sobre el Blaugrana un tel d’inquietud. Inquietud que s’acaba de confirmar quan, després d’un tir lliure transformat per Willy, una cistella al pal baix de Tyrique Jones avanci de nou als visitants, 45-46. El frec a frec durarà un parell d’atacs, amb Willy de protagonista per part blaugrana. Fins i tot el madrileny transforma dos tirs lliures de forma consecutiva pel 49-48.

A partir d’aquí, els blaugranes aprofiten uns atacs mal resolts pels turcs per tornar a obrir forat gràcies a cinc punts, cistella al pal baix i triple del de Morón, 54-48. Un triple d’Elijah Bryant redueix a la meitat el marge culer. Per part local esmaixada amb addicional fallat per part de Willy. Ell mateix serà l’encarregat de fer arribar altre cop la renda local als sis punts, 58-52. Renda que mantindrà Àlex Abrines després de rebot ofensiu, 60-54.

Els turcs es refan, cistella de Clyburn i triple de Bryant, 60-59. Un triple d’Abrines, respost també de tres per Rodrigue Beaubois, deixa les coses iguals, 63-62. Una recuperació defensiva de Vesely precedeix a dos tirs lliures de Jokubaitis i a una cistella de Brizuela pel 67-62. El marge de cinc punts el mantindrà Vesely anotant a manca d’1 segon per la fi del tercer període. El tercer període finalitza amb els locals manant de cinc punts, 69-64.

Jabari Parker lidera l’atac local

Malgrat que les coses no comencen gaire bé pels locals a l’inici del darrer quart, falta en atac de Parker, pèrdua de Vesely, els turcs no ho aprofiten. En canvi, per part local, anoten el pivot d’Ostrava i a continuació Parker qui fa els seus primers punts en el matx, pel 73-64. Immediatament Can demana temps mort. El que està passant a pista és que la defensa blaugrana ha millorat i força. Tant és així que torna a anotar Vesely enlairant la renda local fins als onze punts, 75-64. Renda que Parker, amb sis punts consecutius, els dos primers des de la línia i els dos últims d’esmaixada, fa arribar als tretze punts, 81-68.

Can ha de tallar de nou el joc perquè la victòria cada cop està més difícil. De fet, ara els turcs depenen de Larkin, que és el jugador que assumeix tots els atacs del seu equip. Qui anota al pal baix és en Willy per fer arribar el marge als quinze punts, 83-68. Marge que després de cistella de Larkin, manté Parker, 85-70. Els otomans anoten quatre punts seguits, l’inevitable Larkin i Bryant, 85-74.

Ara qui demana temps mort és Grimau. Queden 1.53 per la fi. Primer anota Abrines amb rebot ofensiu inclòs. Fallen els turcs en atac, tot i capturar un rebot ofensiu, mentre que qui no falla és Satoransky amb un triple pel 90-74. L’últim i desesperat atac turc acaba amb falta sobre Laprovittola que en fallar el segon tir lliure deixa el definitiu 91-74 al marcador.

@PBBMeritxell