Victòria patida

Els blaugranes s’han salvat pels pèls d’una dolorosa derrota quan amb el rellotge a 0, el tir de Nico Laprovittola, el millor dels visitants, enviava in extremis el matx a la pròrroga. En el temps afegit, els homes de Roger Grimau han sabut negociar el lleuger avantatge aconseguit, un sol punt. Primer amb un encertat Tomas Satoransky amb dos triples fonamentals i finalment de nou amb Laprovittola de protagonista, aconseguint així una victòria que, com ha reconegut el de Morón, ha estat una mica afortunada.

Per arribar a aquest ajustat final, han passat moltes coses, no totes elles favorables a uns visitants que han fet una primera meitat acceptable, però que en la segona, entre errades en el llançament de tirs lliures i una defensa ineficaç, han permès que els locals, nous a la categoria, arribessin a creure en la victòria. De fet, dominaven de set punts, 65-58 a poc més de 3 minuts per la fi. Al final entre el vertigen dels locals i l’experiència dels blaugranes, la lògica s’ha acabat imposant.

Tot i el bon inici blaugrana, els locals reaccionen

Els forasters entraven bé al partit. Entre un triple del base de Morón, lliçó magistral de l’argentí, i una esmaixada de Willy Hernangómez, els visitants manaven 0-5. Marge que mantindria el mateix Willy, 2-7. Després que els locals s’apropessin al lluminós, es repetia la seqüència inicial, triple de l’argentí, esmaixada del madrileny, 6-12 a l’electrònic. El primer dels quatre triples que anotaria avui Yannick Franke, retallava a la meitat el marge blaugrana, 9-12. Malgrat dues errades en el tir lliure de Willy, avui acabaria tenint un dia nefast des de la línia, 3 d’11, Nikola Kalinic que si anotava des de la línia, deixava en cinc punts el marge català.

Un nou triple, del de Morón, el tercer del seu compte, posava al Barça al davant de vuit punts, 9-17. Marge que, tot i un temps mort demanat per Marco Justo, el tècnic dels locals, mantindria Willy per l’11-19. A partir d’aquí, els visitants es queden secs en atac i en els 3.02 que li queden al primer període no anoten res. Willy torna a fallar dos tirs lliures i entre els errors en el tir i la pèrdua del control en el rebot defensiu, els locals poden fer un parcial 7-0, culminat amb un nou triple de Franke, pel 18-19 amb el qual s’acaba el primer període.

Els visitants dominen amb certa claredat el segon període

El segon quart comença amb cistella de Rokas Jokubaitis, però els locals empataran gràcies a un triple convertit per Mathieu Kamba, 21-21. La resposta blaugrana serà força contundent. Joel Parra anotarà cistella i triple amb l’afegitó d’un tir addicional que fan que els forasters dominin de sis punts, 21-27. El rebot defensiu blaugrana torna a funcionar i això minimitza les pèrdues de possessió i els tirs fallats. Jabari Parker manté el marge abans que una cistella amb tir addicional d’Àlex Abrines l’augmenti fins als nou punts, 23-32, nou màxim fins al moment. Un nou temps mort dels locals, talla la ratxa blaugrana. Per sort, els locals només anotaran una cistella de Matt Haarms, mentre que per part blaugrana, serà Kalinic qui des de la línia deixi el 25-34 que hi ha al lluminós quan el matx arriba al descans.

Els locals no es donen per vençuts

Quan comença la segona part, Willy anotarà un tir lliure per fer arribar el marge visitant als deu punts, 25-35. Però això durarà poc, perquè Brandon Brown converteix els tres tirs lliures, anotant posteriorment un triple, que arriba després de dos punts des de la línia convertits per Jokubaitis, 33-37. Una esmaixada d’en WIlly fa arribar la renda visitant als sis punts, 33-39. Els locals reaccionen amb un parcial 4-0 que respon Laprovittola pel 37-41.

Un triple de Vitor Benite deixa el matx en un puny, 40-41, moment en el qual Grimau demana un temps mort. Pausa que aprofiten millor els locals, ja que els blaugranes tenen força problemes per superar l’enganxosa defensa local. Entre una cistella d’Ousmane Ndaye i un tir lliure d’Haarms els locals s’avancen per primer cop en el matx, 43-41. Una cistella de Satoransky després de rebot ofensiu i un triple de Parker, tornen a posar al Barça al davant, 43-46. Un tir lliure de Parra augmenta lleugerament el marge, abans que un tir lliure de Parker, deixi la renda blaugrana en tres punts, 45-48. El mateix Parker, també des de la línia, ara transformant els dos tirs, augmenta l’avantatge fins als cinc punts, 45-50, però un triple afortunat d’Haarms la retalla sobre la botzina de final de quart, pel 48-50.

Els blaugranes arriben a perdre per set punts

El darrer període comença amb el Barça defensant en zona 2-3. De moment els serveix per recuperar la possessió. Estranyament, qui puja la bola és Parra que òbviament té força problemes per superar la pressió que li fa José Francisco Ortega. La jugada no podia acabar sinó que amb pèrdua de Parra i cistella d’Ortega, 50-50. Els locals es tornen a avançar, sent el mateix Parra qui empati a 52.

Ara mateix, amb els locals crescuts perquè el seu esforç defensiu està tenint premi, els visitants van de corcoll. Willy empata a 54, abans que al fallar un tir lliure només pot retallar la renda local, 56-55. Els homes de Justo tenen esma per fer arribar el seu avantatge fins als sis punts, 61-55, moment en el qual un triple d’Abrines és rebut com l’aigua del mes de maig, 61-58.

Però les coses es continuen complicant. Entre Franke i Brown fan arribar la renda local al seu màxim de set punts, al qual ens referíem al començament, 65-58. Dos tirs lliures transformats per Laprovittola donen una mica d’oxigen. Quan Grimau demana un temps mort , un pèl tard perquè només queden per jugar-se 1.57, els visitants tornen a perdre de set, 67-60.

El Barça força la pròrroga en un final trepidant

Una esmaixada amb tir lliure transformat de Willy, torna a la vida al Barça. Laprovittola des de la línia manté els quatre punts per sota a manca de 1.10, 69-65. Un rebot defensiu capturat per Kalinic permet que el triple que transforma Abrines a 41 segons deixi les coses molt ajustades, 69-68. Després de temps mort local, Benite només transforma un tir lliure, 70-68. Satoransky per la seva part fa el mateix, tornant a deixar en un punt el marge local, 70-69.

Queden 5 segons. Nou temps mort local. L’única opció que té el Barça és fer falta sense que el rellotge corri massa. Abrines la comet sobre Keye Van der Vuurst. El de Rijswijk transforma els dos tirs lliures a 4 segons una dècima. Temps mort de Grimau.

Quan el joc es reprèn, el mateix Van der Vuurst és qui fa falta a Laprovittola quan queden 2.5 segons. Grimau fa un canvi transcendental. James Nnaji entra per Satoransky. Els visitants posen als seus dos homes alts per la lluita pel rebot. El de Morón fa el més important, anotar el primer tir lliure. El segon el tira al tauler. La lluita per la bola és aferrissada. Finalment, qui arriba més amunt és Nnaji qui pot fer arribar la pilota a les mans de Laprovittola qui no s’ha mogut d’on era. Amb calma, s’aixeca per convertir el tir amb seguretat. El llançament és dintre de temps com ho ratifiquen els àrbitres a l’instant replay.

L’encert de Satoransky i Laprovittola clau pel triomf

Ja en el temps afegit un tap de Ndaye sobre Willy permet que Brown transformi un triple, 75-72. Ara és Willy qui anota, 75-74. Tot i els evidents problemes en el rebot defensiu dels blaugranes, els locals no poden anotar. Però Willy no ho aprofita perquè fallarà dos tirs lliures per tercer cop en el matx. El rebot se l’emporta Kalinic i això permet que Willy anoti el 75-76 a 2.14 per la fi del temps afegit.

Els dos equips intercanvien triples fallats, fins que un triple de Franke, avança als locals, 78-76. Satoransky respon també de tres per avançar als forasters. Torna a convertir un triple Franke i Satoransky repeteix l’encert en el triple per avançar de nou als blaugranes a manca de 26 segons, 81-82. Dos tirs lliures de Franke posen al davant als locals, 83-82 a manca de tretze segons. Quan queden 4 segons per la fi, és Laprovittola qui ha de passar per la línia. El de Morón no fallarà deixant el definitiu 83-84, que un triple impossible de Franke no varia, certificant d’aquesta manera la patida victòria blaugrana.

FCB

Estadística