Victòria blaugrana davant un complicat Sporting CP.

El Barça ha aconseguit el passi a la final de la Supertaça Iberica després de vèncer, no sense dificultats, a l’Sporting CP. El matx ha estat força igualat, sobretot en la primera meitat, però en els darrers trenta minuts de joc, un immens Gonzalo Pérez de Vargas a la porteria i el lideratge de Dika Mem, han estat claus per la victòria final.

Els catalans comencen el matx força bé

El partit començava amb avantatge blaugrana aprofitant una aturada d’Emil Niesen per arribar a manar de dos gols, 2-0, després dels anotats per Hampus Wanne i Melvyn Richardson, qui gaudia de molta llibertat de moviments en ocupar la posició de central. Una posició que ara mateix té un sol ocupant, Pol Varela, fet que obliga a una certa cautela a l’hora de posar-lo a pista. Tot i que Kiko Costa anotava, el marge blaugrana ha crescut gràcies als gols que anotaven altre cop Wanne i posteriorment Aleix Gómez, culminant una contra, 4-1.

Ricardo Costa, el tècnic portuguès remugava inquiet a la banqueta, buscant solucions. Paradoxalment, li arribava l’ajuda per part del rival quan Dika Mem comet dues errades consecutives. Pèrdua de pilota i obstrucció en la sacada que l’envien a la banqueta exclòs per dos minuts. Això ho aprofiten els portuguesos per anotar un parell de gols, 4-3. L’avantatge blaugrana es consolida en els dos gols quan s’intercanvien anotacions, Richardson i Aleix, per part culer, 6-5. Un set metres anotat per Richardson serà un punt d’inflexió. Una nova aturada de Nielsen permet que els barcelonistes ampliïn el forat al lluminós. Els gols de Dika Mem i Timothey N’Guessan fan que el marge arribi als quatre gols, 9-5.

La reacció portuguesa és tallada per un immens Dika Mem

Immediatament reacciona Costa demanant un obligat temps mort. La renda blaugrana quedarà consolidada per una estona en els tres gols, gràcies als anotats per Richardson, altre cop des dels set metres, i Wanne, 11-8. Els portuguesos, altra vegada es beneficien d’una pèrdua de Mem, per reduir de nou el seu desavantatge amb un gol de Mamadou Cissokho, però els anotats per Luis Frade i Haniel Langaro, permeten tornar als 3 de marge, 14-11. Ara qui juga de central per part blaugrana és l’eslovè Blaz Janc, un veritable home orquestra.

A partir d’aquí, els homes de Carlos Ortega patiran pel desencert des de la línia de sis metres de Javi Rodríguez. Això facilita que els de Costa puguin capgirar momentàniament el signe del matx gràcies a un parcial 0-5, que els posa pel davant de dos gols, 14-16. De res ha valgut el temps mort que ha demanat el tècnic malagueny. Els seus jugadors tenen ara veritables problemes per anotar.

Serà Janc l’encarregat de trencar la mala ratxa, 15-16, a menys de cinc minuts pel descans. Langaro manté el gol per sota, abans que Natan Suarez la torni a deixar en dos gols, 16-18. Serà Dika Mem qui assumeixi la responsabilitat en atac. Els seus tres gols, més una aturada de Nielsen fan que els barcelonistes capgirin el marcador amb un parcial 3-0 que deixa en el lluminós el 19-18 quan s’arriba al descans.

Els homes d’Ortega no poden desempallegar-se, de moment, dels rivals

Els últims trenta minuts de joc comencen amb un canvi a la porteria blaugrana, Gonzalo entra per Nielsen, mentre que a la portuguesa segueix Leo Maciel. Recordem que l’argentí va ser a les files blaugranes la temporada 2021/22. També hi ha canvi en la direcció de joc blaugrana, sent Pol Valera qui ocupi en bona part dels trenta minuts la posició de central.

El matx continua força igualat. Anoten Edney Silva pels portuguesos i N’Guessan pels blaugranes, 20-19. Ara als lisboetes els costa més anotar perquè el porter de Toledo els intimida prou perquè tractin d’ajustar més les seves rematades. Un nou set metres convertit per Richardson fa arribar el marge culer als dos gols, 21-19, amb el noruec Andre Kristensen substituint per aquest llançament a Maciel. Els gols anotats per Silva i Joao Gomes possibiliten que els homes de Costa, amb un parcial 0-2, tornin a empatar el matx ara a 21.

Quan sembla que les coses s’han complicat, el Barça dona un cop de puny sobre la taula. Es millora en defensa i entre Janc, N’Guessan i Ian Barrufet, que en aquesta segona part està ocupant el carril esquerrà blaugrana, anotaran tres gols pel 24-21. Tot i que els portuguesos poden anotar, els gols anotats per Mem, Frade i Jonathan Carlsbogard refermen l’avantatge de quatre gols, 28-24.

De res ha valgut que Kristensen substitueixi a Maciel. Etienne Mocquais anota per deixar el marge culer en tres gols. Tot i un parell d’aturades marca de la casa de Gonzalo, les errades en atac de Barrufet i Richardson donen opcions als lisboetes de reduir el marge blaugrana fins a deixar-lo en tan sols dos gols, 29-27.

L’Sporting no pot amb la nova embranzida culer

Un gol de maluc de Pol Valera i un set metres convertit per Richardson fan tornar els 4 gols d’avantatge pels homes de Carlos Ortega, 31-27 quan queden gairebé 12 minuts de joc. Thiagus Petrus veu com el seu xut culminant un contraatac l’atura Kristensen. L’errada del brasiler no comporta una nova reducció de l’avantatge català perquè Gonzalo li atura un set metres a Pedro Portela.

Tot i que els culers juguen amb un exclòs, Janc farà arribar la renda blaugrana als cinc gols, 32-27, quan estem dins dels darrers deu minuts de partit. Renda que conserva Frade fent el 33-28. Anota Kiko Costa, abans que Richardson falli el seu tir. Un temps mort de Costa serveix perquè el tècnic lusità demani als seus homes un darrer esforç.

            

Després que l’atac lisboeta acabi amb aturada de Gonzalo, ara qui demana un temps mort és Ortega. En la rotllana, el malagueny exhorta als seus jugadors que facin atacs llargs jugant amb el temps que queda i el marge que tenen a favor. Dika Mem, l’ànima de l’equip, assumeix la posició de central. Entre Carlsbogard, qui anotarà per dos cops, i Frade es manté la renda de cinc gols, 36-31, quan queden per jugar-se poc més de dos minuts. Temps en el qual al gol anotat per Martim Costa, li respon un d’anotat per Barrufet pel definitiu 37-32.

El rival en la final de diumenge serà el FC Porto que ha superat al BM Logroño La Rioja en la primera semifinal.

FCB