Balanç positiu

La temporada 2022/23 va ser un pèl agredolça. L’equip, com era d’esperar, s’hi va deixar la pell fent una temporada immaculada a l’ASOBAL, guanyada a manca de set jornades pel final de la competició després de la victòria davant l’Atl. Valladolid i la desfeta del seu perseguidor, el BM Granollers, a la pista del BM Benidorm.

Els triomfs van començar per la SuperCopa de Catalunya, derrotant clarament als vallesans per 44-30. Continuant amb la SuperCopa Ibèrica, aconseguida el mes de desembre en guanyar als dos equips portuguesos, en semifinals a l’Sporting i en la final al Porto. Posteriorment, es va aconseguir la Copa Asobal, guanyant en semifinals al Cuenca i en la final a l’Ademar Lleó. En el mes de maig, ja amb la lliga Asobal al sac, es va conquerir la Copa del Rei, superant en la final al BM Logroño. Les cinc competicions domèstiques es van guanyar amb molta superioritat. Ara bé, altra cosa van ser les competicions internacionals, en les quals l’equip blaugrana es va enfrontar amb l’únic rival, el SC Magdeburg, que sembla haver trobat la manera de superar-lo.

El Magdeburg, un malson

Com ja va passar l’any anterior els alemanys es van emportar la SuperGlobe al vèncer 33-28, però, enguany, les derrotes han estat molt més ajustades. En la SuperGlobe es va arribar a la pròrroga, guanyant els alemanys per 41-39. En la semifinal de la Champions League, la desfeta va arribar des dels set metres després d’acabar la pròrroga amb empat a 38. Dos llançaments anotats pels alemanys van ser suficients per passar a la final, que acabarien guanyant, perquè per part blaugrana només va anotar Aleix Gómez. En la final de consolació, els blaugranes van superar de sis gols, 37-31 al PSG.

Tot i la derrota a semifinals, no es pot obviar la magnífica lliga regular feta pels homes de Caros Ortega. Van aconseguir 13 victòries en 14 partits, amb només un empat, a la pista del Kiel alemany, mentre que l’eliminatòria davant els danesos del Gog, van guanyar tant a pista danesa com al Palau. Això dona un total de 16 victòries, un empat i una única desfeta, que justament li va costar no arribar a la final de la competició. Es miri com es miri, una gran temporada a Europa.

Les baixes

             

Després de la decepció que va suposar la derrota patida a la final four de Colònia, el Barça encara la temporada 2023/24 amb els reptes de sempre amb l’afegitó enguany de la retallada de pressupost que ha decidit el club.

Aquest cop, les habituals marxes i vingudes de jugadors tenen un component nou com són les limitacions pressupostàries que per la delicada situació econòmica que pateix el club ha significat un descens al voltant del 20% que patirà el pressupost de la secció. Això vol dir que des de la direcció tècnica de l’handbol blaugrana han hagut de fer mans i mànigues per trobar la manera de substituir la marxa de jugadors amb apostes per nous talents que mantinguin el nivell competitiu de la secció.

En aquest sentit, la marxa de Ludovic Fàbregas i Artur Parera han estat cobertes per joves jugadors.

 

Els altres jugadors que deixen el club són el central Luka Cindric i l’extrem esquerre Martí Soler. En aquests dos casos no hi ha hagut cap nova incorporació. En el cas del central croat, el nouvingut va arribar al planter blaugrana el passat mes de febrer quan es va incorporar a l’equip en Pol Valera, cridat a ser, junt amb Domen Makuc els centrals de l’equip, en una posició molt delicada perquè és la continuació a pista de l’entrenador.

Diferent és el cas de Martí Soler. El jove extrem barceloní va pujar del Barça Atlètic al primer equip per la lesió que va patir Aitor Ariño que el va deixar fora de la competició pel que quedava de temporada. Ara, després de renovar per tres temporades, marxa cedit al BM Logroño La Rioja on jugarà les dues properes per tal de continuar la seva progressió.

Els nouvinguts

Pel que fa a les altres dues baixes, les dels pivots, sí que hi han hagut incorporacions. Primer va arribar en Jaime Gallego, un jugador de 21 anys i 1,99 metres d’altura i més de cent quilos de pes que està cridat a ser una referència en la posició pivot, on es necessiten jugadors de la seva exuberància física per enfrontar-se a les defenses contràries amb possibilitats de superar-les.

El madrileny, capaç també de defensar amb contundència, ha de ser cabdal en els dos cantons de la pista ajudant l’equip en qualsevol circumstància. Dues qualitats que comparteix amb el seu nou company, Javi Rodríguez, també nascut a Madrid que és una altra aposta de futur per un Barça amb reducció de pressupost. Rodríguez, és un pivot també d’imponent físic, 2 metres d’altura i 98 quilograms. Procedeix de l’equip de La Rioja, amb capacitat, com Gallego, de jugar en els dos cantons de la pista.

El nucli del planter es manté inalterable…de moment

Junt amb ells dos, la resta del planter continua tenint molta qualitat. Repassem-lo per posicions. A la porteria, Gonzalo Pérez de Vargas i Emil Nielsen. A l’extrem dret, Aleix Gómez i Blaz Janc. Com a laterals dretans, Dika Mem i Melvyn Richardson. De centrals, Pol Valera i Domen Makuc. En la posició de lateral esquerre, Timothey N’Guessan, Haniel Langaro i Jonathan Carlsbogard. A l’extrem esquerre, Aitor Ariño i Hampus Wanne. I de pivots, a part dels abans esmentats Gallego i Rodríguez, Luis Frade. Amb Thiagus Petrus d’especialista defensiu. Tot ells dirigits per Carlos Ortega i Konstantin Igropulo, amb Tomas Svensson d’entrenador de porters.

Il·lusions renovades

No hi ha dubte que la temporada 2023/24, serà ben diferent de les últimes, però els reptes de l’equip són els mateixos de cada curs, aconseguir tots els títols domèstics i com a mínim arribar a la Final Four que un any més es disputarà al Lanxess Arena de Colònia.

Un cop comenci la competició, ningú se’n recordarà de la reducció de pressupost i s’exigirà al planter blaugrana obtenir els objectius als quals abans ens hem referit. I això és així perquè un equip com el blaugrana, com diu la seva història, no pot fer una temporada mediocre. L’escut i els colors obliguen a l’equip a lluitar per tots els títols possibles.

Estem segurs que tots, jugadors i staff, es deixaran la pell per assolir els triomfs que segellin una nova temporada plena d’èxits, com també estem segurs que sempre hi serem a la grada animant l’equip.

@PBBMeritxell & FCB