El Barça es proclama campió a la primera oportunitat

Una segona part de somni ha donat al Barça el títol de lliga de l’ACB. Un títol que ha arribat a la primera oportunitat que tenia l’equip després dels 2-0 aconseguit al Palau. Els blaugranes han tancat el play-off final davant el R Madrid amb un espectacular 3-0. Fet que no passava des d’aquella lliga del 2000/01 quant a l’antic Pabellón de la Ciudad Deportiva, Aíto Garcia Reneses dirigint un equip en el qual hi eren jugadors com Saras Jasikevicius, Roberto Dueñas i un jove Pau Gasol, entre altres, van assolir la mateixa fita.

Avui, en una conjuntura molt diferent i molt més complicada, l’equip dirigit ara per en Saras ha demostrat del que és capaç i quin és el seu veritable nivell. Al cap i la fi, després de l’exhibició dels segons vint minuts, el cridaner i apassionat Palacio de la Comunidad ha hagut d’acotar el cap i reconèixer, com ho va fer aquell antic pavelló vint-i-dos anys abans, la superioritat blaugrana.

Els blaugranes resisteixen l’embranzida blanca

El matx començava bé pels visitants. Dominant el rebot defensiu les cistelles de Jan Vesely i Nico Laprovittola avançaven als blaugranes, 0-4. Responien els locals igualant el marcador fins que després d’una segona cistella del base de Morón, un triple de Dzanan Musa posa als locals al davant, 7-6. Comencen a haver-hi problemes en el control del rebot defensiu visitant, Walter Tavares fa feina, i això permet que el marge blanc arribi al 9-6. Tres punts que seran, en tot el matx, el màxim avantatge que tindran els locals.

Un triple de Nikola Mirotic talla de soca-rel la renda blanca. L’empat es mantindrà després d’una porta enrere d’Oscar Da Silva. Amb els locals manant de dos punts, un triple de Sertac Sanli amb addicional transformat per falta de Tavares, dona quatre punts als blaugranes que ara tornen a manar de dos punts, 13-15. Reaccionen els blancs, sent Rokas Jokubaitis qui empati des de la línia. Empat que manté Nikola Kalinic.

Com es pot comprovar, avui també ha estat una actuació coral dels blaugranes amb cinc jugadors per sobre els 10 punts, anotant almenys dos punts tots i cadascun dels jugadors que han sortit a pista. L’únic que no ha jugat ha estat Oriol Paulí. Jokubaitis falla un tir lliure i això permet que la cistella anotada per Fabien Causeur a 39 segons per la fi del quart, deixi el 21-20 que hi ha al marcador quan s’acaba el primer capítol.

Tot i que els visitants arriben a posar-se al davant, la primera part finalitza amb domini local

El segon acte comença de forma espectacular. Alley-hoop de James Nnaji dibuixat per Jokubaitis que avança als forasters. El marge català arribarà als tres punts després d’una cistella del base de Mazeikiai. Els blancs que avui tenen molts problemes en el tir lliure, el que fa la pressió, no poden evitar que el marge foraster arribi als set punts després d’una cistella de Mirotic i un triple de Laprovittola. Per cert espectacular l’encert en el triple dels culers que acabaran el matx amb 11 de 22, un 50% d’encert.

Jesús Mateo no té més remei que demanar temps mort. Les coses milloraran pels locals després de l’aturada, gràcies a un triple i una cistella amb addicional de Causeur, mentre que pels forasters Tomas Satoransky és qui anota pel 28-31. Moment en el qual, en Saras demana un temps mort. Un cop els locals empaten a 31, Satoransky converteix un triple, abans que Vesely anoti pel 33-36. Dos triples locals, Sergio Llull i Causeur capgiren el marcador per tornar a posar als blancs al davant de tres punts, 39-36. Avantatge local que es mantindrà al final de la primera meitat després de les cistelles que anoten Kalinic pel Barça i Tavares pels blancs, 41-38.

La situació canvia a l’inici de la segona meitat

L’inici de la segona part significarà un canvi de tendència. Una cistella d’Abrines i una de Vesely, després d’una bona acció defensiva de Satoransky, posa als blaugranes al davant. Ara, el rebot defensiu està ben controlat i una esmaixada del pivot d’Ostrava donarà tres punts de renda. Anoten els locals, però Vesely continua infal·lible. Un triple de Laprovittola amplia l’avantatge culer als quatre punts que seran cinc després d’un nou triple de Mirotic, 47-52.

Tornen a aparèixer els problemes en el rebot defensiu, i els blancs ho aprofiten per anotar quatre punts seguits. Un nou triple del de Morón tranquil·litza la situació. Jokubaitis manté el marge de quatre punts, però els locals seran capaços d’empatar.

Da Silva s’inventa una esmaixada després d’un rebot ofensiu per donar dos punts de renda als forasters, avantatge que mantindrà Jokubaitis abans que els locals, gràcies a un tir lliure d’Hezonja i a una esmaixada de Poirier després de rebot ofensiu avancin per un punt als blancs, 62-61.

Saras demana temps mort. Tot i això, Poirier des de la línia torna a fer arribar el marge blanc al seu màxim, 64-61. Un triple de Kyle Kuric empata a 64, i un altre triple ara de Kalinic a 4 segons de la fi del tercer capítol, deixarà el 66-67 al lluminós. Els blaugranes, en el temps que queda de partit no tornarà a anar enrere al marcador.

Els blaugranes dominaran el darrer període per endur-se’n el títol cap a Barcelona

A l’inici dels darrers deu minuts, Mirotic transforma un triple al qual seguirà una cistella de Jokubaitis pel 66-72. Mateo, veint que la cosa no va, demana temps mort. Hezonja fallarà un tir addicional, ja hem dit que avui els locals tenien problemes amb els tirs lliures, abans que Vesely anoti per fer pujar la renda visitant als sis punts, 68-74. Un triple de Satoransky l’ampliarà als set punts, abans que Vesely l’allargui als vuit, 75-83.

Queden 3.41 per jugar-se i a la banqueta blanca no els arriba la camisa al cos. Els blaugranes, per la seva part, fan el que toca, atacs llargs sense precipitacions. Cada cistella és un pas cap al títol. Anota Sanli.

Un triple de Sergio Rodríguez dona una mica de moral als locals, però Jokubaitis no falla des de la línia, 80-87. Un triple fallat per Llull precedeix a un de convertit per Mirotic per deixar el marge català en deu punts a manca de 1.38, 80-90.

En una sacada de banda, hi ha falta dels locals que Vesely transforma des de la línia el tir lliure corresponent. La jugada blaugrana acaba amb dos lliures convertits per Laprovittola quan queden 55 segons per jugar-se. El títol ja no es pot escapar. Després de temps mort local, Llull perd la possessió i un cop recuperen la pilota, fallarà un triple. El marcador ja no es mourà i el Barça es proclama Campió de Lliga.

Felicitats, Campions!!!!

         

FCB

Estadística