Important triomf

Un Barça extremadament solidari, 22 assistències i set jugadors per sobre els deu punts anotats, ha aconseguit assegurar-se la primera victòria en el play-off final de l’ACB. Amb Nico Laprovittola de màxim anotador i un Palau bolcat, com no podia ser d’altra manera, animant l’equip i reivindicant a la seva estrella, Nikola Mirotic, els blaugranes han ofert la seva millor versió defensiva en un tercer quart en el qual els rivals també havien pujat el seu nivell defensiu. Cal tenir en compte que tot i la presència de Walter Tavares, els locals s’han emportat la lluita pel rebot, inclús l’ofensiu. L’equip en cap moment ha renunciat al seu estil assolint, finalment, un triomf que pot ser clau en el desenvolupament de la sèrie.

Els blaugranes responen al bon inici blanc

El matx s’iniciava amb el protagonisme d’un, teòricament, actor secundari, Nigel Williams-Goss qui anotava el primer triple del seu equip. Seguidament, era Tavares qui transforma cistella i addicional per donar sis punts de renda als blancs, 0-6. Quan per fi anotaven els locals era gràcies a la bona mà de Jan Vesely qui aprofitava el fet de treure a Tavares de sota el cèrcol per anotar amb certa comoditat, 4-8. El setè punt de Williams-Goss tornaria a deixar sis punts de marge pels forasters, 4-10.

Amb els forasters defensant en zona 2-3, ho farien durant una bona part del partit, l’avantatge dels de Jesús Mateo arriba als vuit punts, 4-12, abans que Àlex Abrines anoti un triple. Una cistella posterior de Nico Laprovittola, redueix encara més el desavantatge, amb Dzanan Musa transformant un triple per fer arribar, altre cop als sis punts la renda blanca, 9-15.

Les cistelles que anoten Abrines i Oscar Da Silva, deixen en quatre punts el desavantatge blaugrana, 13-17, abans que el primer triple anotat per Sertac Sanli, el redueixi a la mínima expressió, 16-17. Rokas Jokubaitis anota tot just abans que amb una esmaixada de Da Silva, els locals s’avancin per primer cop en el partit d’un punt, 22-21. Marge que creixeria fins als cinc punts després de dos triples consecutius de Sanli, 28-23, resultat que és el que hi ha al marcador al final del primer capítol.

Els locals es deixen superar en el tram final de la primera meitat

L’avantatge local es manté per una cistella de Nikola Kalinic, mentre que un triple de Kyle Kuric la fa créixer un pèl, 33-27. Un triple de Sergio Rodríguez posa aigua al vi, amb Tomas Satoransky mantenint els cinc amunt. A continuació Vesely anota pel 37-30, abans que un triple de Rodolfo Fernández rebaixi l’avantatge català, 37-33.

Després d’un temps mort demanat per Saras Jasikevicius, torna a aparèixer la zona 2-3 dels blancs, però cinc punts consecutius de Laprovittola, cistella i triple, tornen a enfilar la renda local, 42-35. Els forasters anotaran quatre punts sense resposta blaugrana fins que apareix Mirotic per fer els seus dos primers punts en el matx, 44-39.

Els locals entren en una fase de desencert en atac, es fallaran fins a quatre intents de triple i a més Llull anota un tir lliure per falta tècnica de Kalinic i un triple que posa la rúbrica a un parcial 0-6 que torna a posar als blancs pel damunt al lluminós, 44-45. El tècnic lituà no tarda gens en demanar temps mort. Un altre triple blanc, ara de Guerschon Yabusele, fa arribar el marge visitant als quatre punts, 44-48. Per la seva part, un triple de Sanli, el seu quart i últim del matx, redueix a un punt l’avantatge dels blancs abans que Mario Hezonja tanqui la primera part amb dos punts que donen tres de renda als forasters al final dels primers 20 minuts, 47-50.

La defensa blaugrana clau en la recuperació

A l’inici de la segona meitat, Yabusele augmenta la renda blanca, amb resposta d’Abrines després de rebot ofensiu. Una cistella posterior de Mirotic deixa el desavantatge altre cop, en un sol punt, 51-52. Tornen els errors en atac, Jokubaitis perdrà un parell de possessions i es fallen fins a quatre triples, però tots i els errors, l’equip és prou fiable en defensa per no permetre una escapada blanca.

Quan per fi algú anota, Laprovittola, ho farà des de la línia convertint els tres tirs lliures dels quals disposa. Els punts de l’argentí empaten el matx a 54. Els locals continuen defensant força bé, amb Da Silva esmaixant pel 56-54 a 4.01 per la fi del període. Un triple d’Hezonja torna a posar al davant als forasters, abans que la connexió txeca, Satoransky i Vesely, anotin, el de Praga amb un triple, per posar als locals al davant, 63-61, a manca dels darrers deu minuts de partit.

Els locals amplien l’avantatge al lluminós

El darrer quart comença amb un triple d’Hezonja que capgira el marcador, 63-64. Els blaugranes reaccionaran gràcies a Mirotic i Vesely, triple del montenegrí i dos tirs lliures del d’Ostrava. El marge català arribarà als sis punts després d’altres dos tirs lliures convertits pel base de Morón. Una recuperació defensiva de Vesely, provoca una reacció de Mateo que els àrbitres castiguen amb falta tècnica. Laprovittola no falla. A continuació arriba un triple d’Abrines que tanca el parcial 11-0 pels locals que dona deu punts de renda als locals, 74-64.

Els veterans dels blancs no deixen que el marge català es consolidi amb un parell de jugades de tres punts, triple de Rodríguez i cistella i addicional de Llull, pel 74-70. Abans que les coses es compliquin encara més pels locals, Satoransky anota un triple i un tir lliure posterior que tranquil·litzen la situació, 78-70 a 5.54 per la fi. Malgrat que Da Silva fallarà dos tirs lliures una nova cistella de Satoransky fa arribar el marge local altra volta als deu punts, 80-70.

La seguretat en el tir lliure clau per la victòria blaugrana

Els blancs que ara estan força pressionats troben petroli en un triple de Llull. Després d’una cistella de Da Silva amb rebot ofensiu inclòs, arribaran quatre punts dels forasters, dos de tres tirs lliures anotats per Rodolfo Fernández i una cistella de Tavares. Amb els locals manant al lluminós de cinc punts, 82-77, Laprovittola falla un triple, però el rebot és capturat per Mirotic qui a continuació anota de tres per donar vuit punts de renda als locals, 85-77 a manca de 2.38 pel final.

Llull fa com Rodolfo Fernández i falla un dels tres tirs lliures que llança, amb Laprovittola anotant per mantenir els vuit d’avantatge. Hezonja falla un tir lliure, mentre Sanli anota de dos per fer arribar a renda catalana als nou punts, quan queden 1.20 per jugar-se, 89-80. Temps mort de Mateo. Rodríguez anotarà de tres molt ràpidament, però cada cop queda menys temps.

Els blancs estan obligats a fer falta. Mirotic no falla des de la línia. Llull anota el 91-85. El geni de Pogdorica continua sense cap errada des de la línia. Un nou triple de Rodríguez redueix el marge local als cinc punts, que seran set després de dos tirs lliures convertits per Laprovittola, 95-88. Entre Hezonja i Musa perden una pilota, abans que el de Morón torni a passar per la línia per deixar el definitiu 97-88 al lluminós perquè l’última jugada blanca acaba amb un triple fallat per Llull.

FCB

Estadística