Derrota que fa molt de mal

Decepció. Una enorme i dolorosa decepció és el que ha quedat després d’un partit en el qual s’ha repetit fil per randa el que va passar l’any passat. Això sí, de forma corregida i augmentada, perquè si en la semifinal de l’Eurolliga del 2022, es va competir fins al final, aquest cop no. Perquè fent tretze punts en el tercer quart i uns paupèrrims onze en el darrer període no se li pot dir competir.

Els blaugranes no han trobat a ningú que els treies del pou quan les coses s’estaven posant negres. Amb l’estrella de l’equip, Nikola Mirotic, desapareguda, 3 punts en els més de vint-i-vuit minuts que ha estat a pista, sense joc interior, 4 punts entre Sertac Sanli i Jan Vesely, l’equip ha ofert una imatge lamentable en el moment culminant de la temporada.

Tot l’entramat ha caigut fet miques davant un equip que s’ha limitat a fer el que sap, que és deixar-se la pell en cada pilota, cosa que no han fet els homes d’un Saras Jasikevicius superat per les circumstàncies adverses. Ara el que toca és aixecar-se d’aquest malson i presentar batalla en la resta de temporada. Tot i que després del què s’ha vist avui, serà més difícil de fer.

Tot i un mal inici, els blaugranes troben el remei en el triple

Les coses no començaven bé pels barcelonistes. Un tap d’Adam Hanga sobre Nico Laprovittola era un indicador de la determinació blanca. Els avui locals estaven descol•locats en la lluita del rebot defensiu per la intimidació que exercia Walter Tavares, qui començava a carregar de faltes al joc interior culer. Com aquell que no vol la cosa, els blancs s’avançaven 0-6 fins que ja en el minut 4 de partit arribava la primera cistella blaugrana. Àlex Abrines convertia un triple, i el mateix feia poc després Tomas Satoransky per deixar en quatre punts la renda blanca, 6-10.

En aquests minuts es comprovava que Mirotic, no tenia el dia. Un segon triple d’Abrines reduïa encara més el marge blanc, 9-10, mentre que Mirotic fallava tot el que provava. Un nou triple, ara de Nikola Kalinic, que havia entrat pel montenegrí, posava als blaugranes al davant per primer cop en el matx, 12-11. Sense resposta blanca, Abrines convertia el seu tercer triple de la nit, per donar fins a quatre punts de renda, 15-11.

Un triple de Nigel Williams-Goss desfà l’encanteri, 15-14. Els blancs es tornarien a avançar aprofitant que Kalinic no converteix cap dels dos tirs lliures dels quals disposa. Errades des de la línia que avui sovintejarien massa, però el de Subotica corregeix el seu error en el tir lliure convertint un nou triple. Els blaugranes només anotarien en aquest quart des de més enllà de la línia del 6,75, pel 18-16. Tavares anota deixant el quart empatat a 18.

Gràcies a uns bons minuts, els barcelonistes dominen a la mitja part

Tot i que els blancs defensaran en zona 2-3, de fet aniran alternant les defenses en el que queda de partit, els blaugranes poden anotar gràcies a la determinació de Rokas Jokubaitis que està jugant en una pista que coneix prou bé. 22-20 després de quatre punts del lituà. El marge català creixerà després d’un triple de Kyle Kuric i una nova cistella de Jokubaitis, 27-22, moment en el qual Chus Mateo decideix demanar un temps mort.

En la represa, Sergio Rodríguez anota un triple que respon Kuric per mantenir els cinc amunt. Entre una cistella del de Danville i un tir lliure de James Nnaji fan arribar la renda catalana als sis punts, 33-27, en els que són els millors minuts el Barça en el matx. En el següent atac, Jokubaitis es dona un cop què el deixarà amb les dues dents del davant malmeses. Després de dos punts de Mario Hezonja, Jasikevicius és qui atura el partit.

Un triple amb addicional fallat per Laprovittola dona set punts de renda, que mantindrà Satoransky, abans que una cistella després de rebot ofensiu de Vesely, portin la renda blaugrana al seu màxim avui, 40-31 quan a la primera part li queden 56 segons. Anoten els blancs i el mateix fa Satoransky, tot just abans que Sergio Llull, molt mal defensat, transformi el triple que tanca la primera meitat amb el Barça dominant de sis punts, 42-36.

L’equip s’esmicola en un mal tercer quart

La segona part comença amb Mirotic fallant triples, fet que malauradament avui no és notícia. En canvi, Hezonja sí que en transforma un per reduir a la meitat l’avantatge culer. Entre una cistella d’Abrines i un triple de Laprovittola fan arribar la renda blaugrana als vuit punts, 47-39 quan al tercer capítol li queden 7.06 per jugar-se.

A partir d’aquí, els blaugranes semblen uns altres. Mirotic continua fallant triples, tot i això, segueix a pista. Vesely falla dos tirs lliures, Els blaugranes acabarien amb un ridícul 36% d’encert des de la línia, quatre d’onze. Es perden pilotes i l’equip s’enfonsa en concedir al rival un parcial 0-10 que capgira el lluminós, 47-49, quan queden 4.06 per la fi del tercer capítol.

Òbviament el tècnic lituà demana temps mort. Tot i la pausa, l’equip continua en caiguda lliure. Un triple de Williams-Goss eleva el parcial fins al 0-15, moment en el qual per fi anota Vesely, seran els seus darrers dos punts del matx, pel 49-54. A continuació arriba un triple de Kuric que dona esperances als blaugranes. Com les donarà un triple de Laprovittola que deixa en tres punts la renda blanca quan entrem en el darrer període, 55-58.

Ningú apareix al rescat

Esperances que es mantenen després que un triple de Laprovittola empati el matx a 58. Però tot i que encara tot és possible, el joc blaugrana torna a espessir-se. Des de fora no arriben solucions i entrar en l’atapeïda defensa blanca és un drama. Els blancs s’avancen de quatre punts abans que Abrines, sense dubte el millor blaugrana avui, la deixi en dos punts des de la línia, 60-62.

El gran problema ara és que no es troba cap antídot per aturar a un Rodríguez en estat de gràcia. Un triple seu fa arribar la renda blanca als set punts, 60-67. Saras demana un temps mort quan al matx li queden 4.36 i les coses estan força malament. A 4.20 per la fi, arriba el primer punt de MIrotic, i diem primer perquè el de Pogdorica fallarà el segon tir lliure. Seva serà la següent cistella blaugrana, que només serveix per mantenir els sis per sota, 63-69.

Amb Sanli fent la seva cinquena falta, el turc acabarà amb una valoració de -7, els blaugranes acabaran sent una caricatura d’equip mentre els rivals jugant a plaer. Els barcelonistes fallen tot el que proven fins que Abrines converteix un triple per deixar en set punts la renda blanca a 1.32 del final, 66-73. Cinc punts finals d’Hezonja, triple i cistella, tanquen el partit, 66-78, deixant al Barça en un mar de dubtes.

FCB