Victòria de prestigi abans de la Final Four

Els blaugranes han aconseguit de manera brillantíssima assegurar-se el primer lloc a la classificació, i per tant l’avantatge de pista en tots els play-offs, després d’una victòria tant treballada com merescuda en la sempre complicada pista del Fernando Buesa Arena. Els homes de Sarunas Jasikevicius han sabut negociar les baixes que patien, Jan Vesely i Nikola Kalinic s’havien quedat a Barcelona, gràcies a l’aportació de la resta del planter, en especial d’un Oscar Da Silva que avui ha jugat els seus millors minuts vestit de blaugrana, avui daurat.

Els catalans visitaven la pista on el Baskònia de Joan Peñarroya ha acostumat a la seva parròquia a gaudir de festivals anotadors. Avui, però el que ha portat la veu cantant a l’hora d’anotar, ha estat l’equip blaugrana amb un excel·lent 46% d’encert en el triple, 13 de 28, que al cap i la fi ha estat determinant per a la victòria final en anotar cinc triples més que els bascos, que s’han quedat en un modest 31%, 8 de 26.

Els visitants s’emporten un igualat primer quart

L’inici del matx ha estat un frec a frec. De fet seria així durant els quaranta minuts, en els quals per part visitant qui anotava era James Nanji, ben assistit per Tomas Satoransky, mentre que per part local la resposta era en forma de dos triples anotats per Vanja Marinkovic. Quan s’afegeix el primer triple de Satoransky, els visitants dominen d’un punt, 6-7.

Els baskonistes anotarien quatre punts seguits, mentre que ara qui apareix en atac per part blaugrana és el mag de Pogdorica, qui anotarà cistella i triple per avançar als visitants altre cop, 10-12. Avantatge que mantindrà Nico Laprovittola, bon partit del de Morón, abans que torni a anotar Nikola Mirotic pel 12-16. Un triple i una esmaixada de Darius Thompson, aprofitant una pilota perduda per Satoransky, tornen a avançar als locals.

Dos tirs lliures de Mirotic seguits d’una cistella de Rokas Jokubaitis posen al davant als blaugranes altre cop, 18-20. Un triple del tirador estel·lar dels vitorians, Markus Howard, posa altre cop al davant als bascos, abans que quatre punts del joc interior culer, triple de Mike Tobey i un tir lliure de Sertac Sanli, donin el primer capítol als visitants, 21-24.

La reacció local només serveix per empatar el matx

El segon període comença amb els blaugranes força encertats. Triple de Kyle Kuric que dona sis punts de renda pels visitants. Avantatge que mantindrà Tobey assistit per Jokubaitis. El mateix lituà és l’encarregat d’anotar per fer pujar la renda forastera al seu màxim fins al moment, 24-31. Peñarroya veient que les coses s’estan complicant pel seu equip demana un temps mort. Un triple de Daulton Hommes sembla donar-li la raó, però Kuric, també de triple, deixa les coses com estaven, amb el Barça dominant de set punts. Un minut i mig més tard, Saras Jasikevivius ha de demanar un temps mort perquè els seus homes han deixat de jugar amb solvència.

Tot i la pausa, els blaugranes no estan encertats i a 3.18 per la mitja part, el tècnic lituà decideix fer un canvi total, tornant a posar a pista el cinc inicial. El parcial favorable als bascos arriba a ser d’11-0, fins que Àlex Abrines signa el seu primer triple de la tarda, 38-37. Triple que queda compensat per una cistella amb addicional de Maik Kotsar. Però Abrines insisteix en el triple, al que seguirà una cistella amb addicional de Laprovitola, abans que Tobey des de la línia deixi el matx empatat a 45 quan s’arriba al descans.

Magnífic tercer període dels blaugranes

La segona meitat comença com la primera, cistella de Nnaji, ara un alley-hoop a passi de Satoransky, i triple local, ara d’Homes. El tercer triple d’Abrines torna a posar als blaugranes al davant, cosa que dura poc perquè ara qui anota de tres torna a ser Marinkovic, 51-50. Tot i una pèrdua d’Abrines, en defensa les coses es fan bé, a més a més es controla el rebot, tant l’ofensiu com el defensiu, i això permet que dos triples consecutius, Laprovittola i Abrines, el mallorquí en porta quatre fins al moment, seguits d’una cistella de Mirotic, facin arribar el marge culer als cinc punts, 53-58.

A partir d’aquí el control del rebot defensiu dels visitants pateix un sotrac i això permet un parcial de 6-0 que torna a avançar als baskonistes. L’aparició de Da Silva qui ha entrat per Mirotic, serà un bàlsam. La seva cistella després de rebot ofensiu torna a posar als visitants al davant. Laprovittola fa arribar la renda catalana als tres punts, 59-62.

Després d’un punt de tir lliure de Kotzar, Peñarroya rep una falta tècnica que transforma Laprovittola. El de Morón anotarà a continuació un tir lliure de tres oportunitats per dominar de quatre punts, 60-64. Un nou triple d’Abrines, el seu cinquè del matx, seguit d’una cistella de Laprovittola porten el marge culer als set punts que seran onze després de cinc punts més de Sanli, cistella i triple. Una cistella de Howard deixarà en nou punts l’avantatge blaugrana quan s’arriba al darrer capítol, 64-73.

Els forasters mantenen el tipus a l’inici del darrer quart

Les coses no comencen bé pels blaugranes a l’inici dels últims deu minuts de joc. Satoransky rep tres faltes personals en tan sols 44 segons i una esmaixada de Kotsar redueix el marge blaugrana. En ple cataclisme, apareix com a salvador Da Silva, qui anota cistella i addicional per augmentar la renda visitant fins als deu punts, 66-76.

El Baskònia no té més remei que carregar el rebot ofensiu i això farà patir als visitants que tornen a entrar en una fase de desencert en el tir i en les pèrdues. Guanyant de sis, 70-76, Jasikevicius demana un temps mort. Sanli transforma un triple, obligant Peñarroya a demanar un temps mort. La quarta falta de Sanli, assenyalada en atac, permet als locals reduir el marge dels visitants en quatre punts, abans que Laprovittola anoti cistella i addicional tornant la renda forastera als vuit punts, 74-82 quan queden 5.07 per jugar-se.

Els blaugranes consoliden la bona feina feta

Els homes d’en Saras continuen patint en el rebot defensiu, però el sisè triple en el matx d’Abrines dona oxigen als seus, 76-85. Al seu festival ofensiu, el mallorquí li afegeix un tap monumental a Howard, abans que Laprovittola, tot i fallar un tir lliure, faci arribar la renda catalana als deu punts, 76-86, quan al partit li queden 3.40 per jugar-se.

Amb 78-86 al lluminós, en Saras demana temps mort. Els locals que ara estan aprofitant bé els tirs lliures es col·loquen a quatre punts, 82-86. Una cistella de Satoransky a 2.03 per la fi, és com aigua beneïda. Respon Marinkovic. Els blaugranes no anoten ja dins del darrer minut de joc, però Hommes falla el seu tir i el rebot és per Satoransky. El txec rep falta, transformant un sol tir lliure, 84-89 a 26 segons.

Peñarroya demana el seu darrer temps mort. A 23 segons per la fi, Howard rep falta. El de New Jersey fallarà els dos tirs lliures del que disposa tot deixant el partit mig decidit a favor dels blaugranes. Els locals no fan cap falta fins que és Satoransky qui en rep una. Ara el de Praga no falla des de la línia deixant, quan queden cinc segons, el definitiu 84-91 al lluminós. El darrer llançament triple de Matt Costello no hi va ni de conya i el matx i el lideratge queden en mans blaugranes.

FCB

Estadística