A la final four!!!!

El Barça s’ha classificat per la final a quatre de l’Eurolliga en derrotar per tercer cop al Zalgiris en la seva visita al Zalgirio Arena. La victòria ha estat conseqüència de l’encert blaugrana en el tir de tres, 11 de 23, mentre que els locals han fet un modest 4 de 15. Liderats per la parella txeca, Tomas Satoransky i Jan Vesely, ben acompanyats per uns encertats Mike Tobey i Àlex Abrines en el triple, els visitants han sabut jugar amb els nervis dels locals que tenien damunt seu el 2-0 aconseguit pels catalans en el Palau.

A més han tingut els nervis d’acer en els millors moments dels lituans, bàsicament en el segon període en el qual s’han avançat de cinc punts. Superat el tràngol, els homes d’en Saras han fet una segona part molt intel·ligent en la qual han arribat a dominar de 16 punts, entrant en el darrer quart dominant de tretze punts, avantatge que al cap i la fi ha estat decisiu.

Tot i un bon inici dels forasters, el primer quart acabarà força igualat

El matx començava força bé pels forasters. Amb Vesely de referència en atac, els blaugranes s’avançaven 3-8 gràcies a 6 punts del pivot d’Ostrava mentre que els altres dos punts eren de Satoransky. Per part local només havia anotat Edgaras Ulanovas cistella i addicional. A partir d’aquí les coses es complicaven pels visitants. Es perdien massa pilotes en atac, 8 serien les pèrdues en el primer capítol.

Per sort es feia bé la feina en defensa, on es controlava el rebot defensiu i això permetia que un triple de Rokas Jokubaitis i una cistella posterior de Sertac Sanli augmentessin la renda visitant fins als deu punts, 3-13. Com era d’esperar, els locals s’han refet, arribant a fer un parcial 7-0 que tancava el primer quart amb els catalans dominant de tres, 10-13.

Els blaugranes superen un bon moment dels lituans

Ja en el segon període, és Tobey qui anota amb un ganxo, abans que el primer dels dos triples que avui anotaria Lukas Lekavicius culminés un parcial 5-0 pels locals que empataven el matx a 15. Tot i que des de la línia Nikola Kalinic avança altre cop als visitants, un altre parcial 5-0, culminat per un addicional transformat per Tomas Dimsa, dona fins a 5 punts de marge als locals. Són els pitjors moments dels blaugranes en el matx. En atac no es fan les coses bé i en defensa no s’acaba de tancar el rebot defensiu.

Quan pitjor està la situació arriba un triple miraculós d’Àlex Abrines que posa una bena a la ferida. Una recuperació defensiva de Satoransky acaba amb triple de Mirotic pel 24-25. Sense permetre que els lituans es refacin, el base de Praga anotarà dos tirs lliures que comencen a emmudir l’animosa grada local. Després d’una cistella d’Arnas Butkevicius, dos tirs lliures de Vesely, avui com en el segon partit de la sèrie, els blaugranes només han fallat un tit lliure, deixava el 26-29 amb el qual s’arribava al descans.

L’encert en el triple dona un bon avantatge als visitants

A l’inici de la segona meitat, es torna a veure a un Barça que sap què ha de fer per guanyar. Qui primer anota és Satoransky amb resposta de Laurynas Birutis i Lekavicius, però els visitants no es deixen intimidar. Dos triples consecutius del base de Praga porten el marge culer als set punts, 30-37. Amb els locals començant a perdre els nervis, el tècnic local, Kazys Maksvyitis, rep una falta tècnica que Nikola Mirotic transforma. Tres tirs lliures anotats per Nico Laprovittola eixamplen el marge fins als nou punts. Avantatge que mantindran primer Satoransky, des del tir lliure, a continuació Vesely i més tard Mirotic, 38-47.

Després d’una cistella d’Achille Polonara i un sol tir lliure anotat per Ignas Brazdiekis, arribarà un triple d’Abrines que torna a ampliar la renda catalana fins als nou punts, 41-50. Maksvytis demana un temps mort que li va de meravella a en Saras, ja que li permet millorar la defensa. En atac apareix Tobey anotant dos triples seguits que fan arribar la renda forastera als tretze punts, 43-56.

Al Zalgirio Arena tot el muntatge es comença a desfer. Jokubaitis manté el marge aconseguit abans que el tercer triple de Tobey el faci arribar l’avantatge visitant al seu punt màxim avui, setze punts, 45-61. En la darrera jugada del període, els blaugranes tenen la mala sort que Lekavicius aprofitarà una pilota perduda dels visitants per anotar el seu segon triple. És l’únic jugador local que ha anotat de tres fins al moment. Amb 48-61 al marcador s’arriba al darrer acte.

Els blaugranes superen amb nota la reacció local

L’inici del quart període serà dolent pels visitants. Es cometen altre cop nombrosos errors, tant en el tir com en defensa i això ho aprofiten els locals per descomptar part del marge visitant. Un triple d’Ulanovas, i dues cistelles de Birutis i altre cop Ulanovas, configuren un parcial 7-0 que obliga a en Saras a demanar un temps mort.

Després del passi per la banqueta, les coses milloraran. Vesely fa la primera cistella blaugrana quan s’han jugat 3.30 d’aquest darrer quart, 55-63. Però el més important és que s’ha trencat el gel. Mirotic recupera una pilota en defensa i el mateix Vesely farà arribar la renda forastera als deu punts, 55-65. Ara és el torn del pivot d’Ostrava de recuperar una pilota en defensa que permet a Abrines convertir el seu tercer triple de la nit, 55-68 quan queden 5.27 per jugar-se.

Amb l’aigua al coll, Maksvytis demana un temps mort. Sembla que ara si li funciona l’aturada. Anota Birutis, però Mirotic el treurà de l’error en transformar un triple majestuós pel 57-71. Respon amb la mateixa moneda Ulanovas.  Jokubaitis anota sis punts consecutius, dues cistelles i dos tirs lliures, fallant a més un addicional que fan arribar la renda catalana als 15 punts, 62-77, quan queden 2.01 per la fi.

Als blaugranes no els farà falta anotar res més, perquè tot i que el base lituà encadena dues jugades mal acabades, triple fallat i pilota perduda, als locals no els queda massa temps per arribar a inquietar a uns blaugranes que comencen a celebrar el seu passi a la final a quatre. A quaranta segons per la fi, anota Brazdeikis el definitiu 66-77 amb el qual acaba el matx després que Abrines falli un triple i que els lituans en el seu torn acceptin, esportivament, la desfeta. Som a la Final Four!!!!

FCB