Treballada segona victòria

Com ja se sap, no hi ha dos partits iguals i menys en un play-off. I el d’avui no ha estat una excepció. Les circumstàncies canvien i si el passat dimecres, el Barça va superar al Zalgiris amb gran claredat, avui les coses han estat completament diferents. Els lituans conscients del que es jugaven han fet un partit extremadament intens, intentant no cometre els errors del primer partit amb la intenció de portar l’enfrontament al límit. Als blaugranes els ha costat molt superar l’agressiva defensa rival, sempre al límit de la falta, buscant en tot moment desestabilitzar al jugador local. No els quedava cap més alternativa als homes de Kazys Maksvytis, perquè eren conscients que superar un 2-0 en contra és gairebé impossible.

Així les coses, els visitants han seguit el pla de joc al peu de la lletra, deixant la resolució del matx i gairebé l’eliminatòria al darrer quart. S’ho jugaven tot en deu minuts. Però, les coses no han acabat de sortir com esperaven perquè els locals, amb una dupla en estat de gràcia, Nikola Mirotic i Jan Vesely, autors de catorze dels 21 punts finals dels locals, amb el suport d’un intens, com sempre, Rokas Jokubaitis han acabat per sentenciar a uns lituans que avui s’ho han deixat tot sobre la pista.

El Zalgiris no permet que els blaugranes obrin forat al marcador

Com era d’esperar, el matx començava molt igualat, perquè tot i que Mirotic anotava un triple inicial, els visitants li donaven la volta amb dues cistelles, abans que Àlex Abrines posés als locals altre cop al davant, 5-4. Que els forasters volien canviar el signe de l’eliminatòria es feia evident amb un triple d’Edgaras Ulanovas que tornava a avançar als visitants. Prenia el comandament de l’atac local Vesely qui anotaria sis punts consecutius, una esmaixada, una segona cistella després de rebot ofensiu i dos punts des de la línia, mentre que els lituans trobaven una nova font de producció en un triple d’Ignas Brazdeikis.

El matx estava en un puny, 11-12. Un triple d’Abrines, vol ser el punt d’inflexió, però els lituans no defalleixen en el seu convenciment sobre la necessitat de no deixar-se vèncer pel desencís. Aprofiten una pilota perduda per Mike Tobey per tornar a posar-se al davant al lluminós, 14-16. Ara l’atac local deixa d’anotar, això ho aprofita Ulanovas per transformar tres tirs lliures que donen fins a cinc punts de renda als de Maksvytis, 14-19. La reacció local vindrà de part de Nikola Kalinic, amb dos tirs lliures, i Jokubaitis qui anota dues cistelles, en la primera fallarà un tir addicional, que deixaran les coses molt ajustades al final del primer capítol, 20-21.

Els locals s’emporten el segon quart de manera molt ajustada

Sertac Sanli torna a avançar als locals, 22-21, però el turc comet molt aviat la seva tercera falta personal i això l’envia a la banqueta. James Nnaji substitueix a l’otomà. Saras Jasikeviicus ha de demanar temps mort, amb els visitants manant al marcador de tres, 22-25. Un triple de Kalinic empata a 25. Vesely entra per Nnaji i el txec serà cabdal per mantenir el matx igualat, després de tres cistelles més, 31-31. El seu compatriota, Tomas Satoransky, empata altre cop el partit, ara des de la línia, abans que un segon triple de Kalinic doni tres punts de renda als locals, 36-33. Tres punts de marge que es mantindran gràcies a dos tirs lliures anotats pel pivot d’Ostrava, que està fent un partit per emmarcar, 38-35.

Però com ja hem dit, els lituans no es permeten cap relaxació. Triple d’Ulanovas per empatar a 38. Altre cop Vesely, des de la línia, avança als locals, abans que Maksvytis sigui sancionat amb una falta tècnica que Mirotic transforma pel 41-40. Tot i que Satoransky, també des de la línia, els blaugranes, com el dimecres, estarien molt encertats en els tirs lliures, avui n’anotarien 19 de 20, elevaria el marge als tres punts, dues cistelles lituanes, Dovydas Giedratis i Tomas Dimsa, capgiren el marcador. Després de temps mort blaugrana, serà altre cop Vesely qui deixi el resultat que hi ha al marcador quan s’arriba al descans, 45-44.

Les coses continuen igualades en el tercer periode

La defensa local millora quan el partit es reprèn, mentre que en atac qui ara pren la responsabilitat és el mag de Pogdorica. Mirotic anotarà un parell de triples, marca de la casa, que donen quatre punts de renda als locals, 51-47, amb els tres punts visitants anotats per Isaiah Taylor en convertir un tir addicional. Immediatament, Maksvytis demana temps mort. No pot permetre que els locals obrin forat al lluminós. Els blaugranes en el mateix atac fallaran fins a tres intents de triple, però de nou Vesely fa el miracle de capturar el rebot ofensiu per mantenir els quatre de renda. L’avantatge local arriba als sis punts quan Mirotic anota.

Però les coses es complicaran pels blaugranes quan Sanli que ha entrat fa 40 segons rep la quarta falta. Tot i això, en Saras el mantindrà a pista. Un triple de Lukas Lekavicius, redueix el marge culer a un sol punt, 55-54. Anota Mirotic amb resposta lituana, mentre que Kuric transforma un triple per tornar als quatre de renda pels locals, 60-56. Renda que durarà de Nadal a Sant Esteve, perquè els homes de Maksvytis no deixaran que les coses se’ls compliquin.

Brazdeikis, màxim anotador visitant, farà cinc punts seguits, cistella i triple, per tornar a avançar als forasters, 60-61. En Saras demana temps mort. Kuric transformarà un triple per tornar a manar, ara de dos punts, 63-61. Avantatge que mantindrà Nico Laprovittola, primers dos punts de l’argentí en el matx, des de la línia. Però els lituans segueixen el seu estricte pla de joc. Una cistella de Dimsa i un únic tir lliure anotat per Kevarrius Hayes, avancen als visitants. A dos segons, Laprovittola transforma el seu únic triple de la nit, acabant el tercer acte amb el Barça dominant de dos punts, 68-66.

En els darrers deu minuts del partit, els lituans perden pistonada

El partit està com el volen els verds, tot molt igualat a manca dels darrers deu minuts. La que millora i força és la defensa local. Es tanca el rebot defensiu a pany forrellat i això permet que Mirotic i Vesely anotin per tornar als sis punts de renda local, 72-66. Temps mort de Maksvytis. Un primer triple de l’exblaugrana Rolands Smits retalla a la meitat l’avantatge local. Després que Vesely anoti, Saras rep una falta tècnica que Brazdeikis transforma. Un segon triple de Smits deixarà altre cop la renda local en un sol punt, 74-73.

La defensa local està fent una gran feina i després d’una cistella de Mirotic, Satoransky recupera una pilota que acabarà dipositant suaument dins la cistella rival pel 78-73. Arnas Butkevicius anotarà un addicional per reduir el marge blaugrana als dos punts. Mirotic torna a assumir la responsabilitat anotant quatre punts, cistella i dos tirs lliures pel 82-78 a 3.26 per la fi. Amb el rebot defensiu controlat, Jokubaitis transforma un triple pel 85-78. Set punts que són el màxim avantatge dels locals en el que portem de partit. Temps mort de Maksvytis.

A partir d’aquí, els dos equips rivalitzaran en tirs fallats, fet que beneficia al Barça que és qui mana al lluminós. Brazdeikis transforma un triple pel 85-81 quan queden tan sols 1.12 per acabar el partit. Vesely arrodoneix el seu immens partit anotant el 87-81. Brazdeikis, esgotat, falla un nou intent de tres, mentre que Jokubaitis transforma dos tirs lliures per deixar el definitiu 89-81 amb el qual finalitza el segon partit d’una eliminatòria que es reprendrà el pròxim dimecres 3 de maig a Kaunas.

@PBBMeritxell