Incomprensible desfeta a Bilbao

Segona derrota consecutiva del Barça en una setmana. Després de la desfeta patida divendres passat a Milà, avui els blaugranes han caigut en la seva visita al Bilbao Arena, fent una segona part nefasta en defensa i amb massa errors comesos de forma inexplicable. Els homes de Saras Jasikevicius que havien fet una primera meitat acceptable, en els segons vint minuts de partit han perdut la seva capacitat de sacrifici en defensa, permetent que els locals anessin creient en les seves possibilitats, arribant a l’esperpent d’un darrer període en el qual han concedit 30 punts al rival. I això ha acabat, com no podia ser d’altra manera, en una amarga derrota gràcies al segon triple consecutiu que anotava Nikola Radicevic sol com un mussol.

Gràcies als triples, els blaugranes dominen el primer quart

El matx començava força bé pels visitants. Oriol Paulí amb un triple i Nico Laprovittola amb dos tirs lliures, donaven un marge de cinc punts, 0-5. Marge que quasi es mantenia després d’una cistella de Sertac Sanli, 3-7. Un triple d’un exblaugrana, Emir Sulejmanovic, ajustava les coses, abans que Paulí agafant el seu propi rebot fes el 6-9. Un segon triple de Sulejmanovic empatava el partit a 9, amb els blaugranes fallant un parell de triples, Nikola Mirotic i Paulí. Sulejmanovic continuava fent mal, anotant cistella i un posterior tir lliure, el seu onzè punt fins al moment, per donar fins a 3 punts de renda pels locals, 12-9.

Els blaugranes reaccionarien de forma immediata. Triple de Kyle Kuric i dos tirs lliures de Sanli per tornar a manar al lluminós, 12-14. Un nou triple de Kuric augmentava fins als tres punts la renda forastera, 14-17. Després de quatre punts locals que capgiraven el resultat, el mateix Kuric transformava el seu tercer triple en el quart per avançar altre cop als visitants, 18-20. Una cistella d’Oscar da Silva, tanca l’anotació del primer capítol, que queda amb els blaugranes dominant de quatre punts, 18-22.

Tot i la reacció basca, els visitants augmenten, lleugerament, la seva renda

El segon període comença amb els blaugranes augmentant lleugerament el seu avantatge gràcies a cistelles de Jan Vesely i Rokas Jokubaitis, 20-26. Però la bona ratxa no té continuïtat. En canvi, els locals amb un Adam Smith que comença a fer mal, retallen la renda aconseguida pels forasters, 25-26. Aprofitant un tir addicional, Jokubaitis torna a deixar l’avantatge en quatre punts. Però els bilbaïns reaccionaran de nou després d’un temps mort, anotant cinc punts consecutius culminats amb cistella i addicional del jugador cedit pel Barça, Agustín Ubal, 30-29.

Els problemes es comencen a acumular pels forasters que no poden controlar el seu rebot defensiu. Per sort els locals no aprofiten les errades comeses pels visitants i els primers tres punts en el partit de Nikola Mirotic eleven el marge culer als cinc punts, 30-35, quan estem ja en el darrer minut de la primera meitat. Millora el rebot defensiu dels visitants, i això permet que dos tirs lliures de Laprovittola posin l’avantatge visitant en set punts, el màxim fins al moment, 30-37. Un tir lliure d’Ubal tanca el primer temps amb el Barça dominant de sis, 31-37.

Els erros propis comencen a ser un problema

Tot i que la segona part comença amb una pilota perduda pel base argentí, els forasters poden fer arribar la seva renda al màxim avui, 31-39 després que anoti Paulí. Els bilbaïns no es desanimen i un triple de Smith retalla la renda forastera. De nou anota el de Girona, ara des de la línia, però entre un triple de Michale Kyser i una nova cistella de Smith, deixen el marge foraster en tan sols dos punts, 39-41. Anota Mirotic al pal baix, abans que Vesely falli lamentablement dos tirs lliures. Un segon triple de Smith en aquest període deixa el partit molt ajustat, 42-43.

Amb la defensa blaugrana fent figa i el poc encert en el triple, fallen Kuric i Jokubaitis, els bilbaïns es tornen a avançar després d’una cistella de Kyser, 44-43. És el segon avís local. Per part blaugrana es continua fallant des del 6,75, Mirotic i Laprovittola, amb Radicevic anotant pel 46-43. Un triple de Laprovittola iguala el marcador abans que Jokubaitis torni a posar als blaugranes al davant. La renda forastera arribarà als tres punts aprofitant un tir lliure fallat per Radicevic i una cistella del de Morón, 47-50. Després que els locals empatin a 50, Àlex Abrines des de la línia torna a posar als catalans al davant. Empaten els locals, abans que una cistella d’Higgins i un triple de Laprovittola deixin el marge català en cinc punts quan s’arriba al darrer capítol del matx, 52-57.

La defensa blaugrana fa figa

Un triple d’Abrines obre el darrer episodi del partit, 52-60. Però en defensa molt aviat es comencen a veure les mancances d’uns visitants que no poden controlar el seu rebot defensiu. Els forasters es carreguen molt aviat de faltes personals que a més són de tir, fins al punt que els primers vuit punts d’aquest quart dels locals seran des de la línia.

Més enllà d’això, inexplicablement els homes de Jasikevicius encadenen una sèrie d’errors gairebé infantils. Falta en atac, pèrdua de pilota, falta antiesportiva, errors que tornen a la vida als locals. Un parcial 6-0 deixa el marcador molt ajustat, 58-60. Un segon triple d’Abrines alleugera la pressió, però Vesely només anota un tir lliure. Els locals tornen a ajustar el marcador, amb la defensa blaugrana donant símptomes de feblesa.

Una nova pèrdua forastera permet als locals empatar a 64. Els triples que anoten Mirotic i Abrines semblen recompondre la situació, 64-70, però serà un miratge perquè és en defensa on són els problemes. Els blaugranes que, com hem vist, ja fa estona que han arribat al bonus, continuen defensant força malament. Una nova pèrdua, ara de Vesely, permet que un triple de Smith deixi en un sol punt el marge culer, 69-70. Mirotic anotarà tres tirs lliures per posar altre cop un marge de quatre punts favorable als visitants, 69-73.

Els visitants perden el cara o creu final

Marge que tornarà a ser d’un sol punt després d’un altre triple de Smith, amb la defensa catalana desconcertada. Anota Mirotic, mentre que Smith ho fa des de la línia, 74-75. El de Kentucky porta ja 22 punts anotats. Després de rebot ofensiu anota Vesely, 74-77 a 1.28 per la fi. Una pèrdua de Kyser no l’aprofiten els visitants en fer una jugada sense cap ni peus que acaba amb un intent de triple impossible de Mirotic. Radicevic anota a 49 segons per deixar les coses en un sol punt de renda pels forasters, 76-77.

En Saras demana temps mort. La jugada dels visitants acaba amb triple fallat per Abrines. Qui no falla el seu triple és Radicevic amb la defensa blaugrana que ni està ni se l’espera. Amb 79-77 al marcador, nou temps mort blaugrana. En la sacada hi ha falta de Radicevic. Malauradament, Laprovittola falla el tir lliure. Sigui com sigui, la jugada surt prou bé, perquè el de Morón fa un passi al lateral on es troba Abrines qui converteix el triple per capgirar el marcador quan queden sis segons, 79-80. Després d’un temps mort demanat pels locals, arriba el darrer atac bilbaí que acaba amb un nou triple de Radicevic, amb la defensa blaugrana brillant per la seva absència, que a dos segons per la fi capgira de forma definitiva el marcador perquè el darrer intent de triple miraculós d’Abrines és tant innocent com inútil, 82-80.

FCB

Estadística