L’efectivitat blaugrana, clau

El Barça ha aconseguit una extraordinària victòria en la seva visita al sempre complicat Palau d’Esports de Reus. Aquest cop, no ha estat diferent. Els roigs-i-negres han sortit amb la voluntat de sotmetre als blaugranes a còpia d’imposar-los un ritme alt de joc intentant no deixar-los fer el seu joc habitual. Al contrari del que deia el seu pla de joc inicial, els homes d’Edu Castro ni s’han immutat davant el ritme que imprimien els reusencs. Tot el contrari, han acceptat l’avinentesa responent amb la mateixa manera. A més a mesura que els visitants anotaven, les esperances locals s’anaven desfent de mica en mica fins a quedar esmicolades del tot en una segona part en la qual, el conjunt local quedaria desdibuixat per complet.

Els locals surten a tota màquina

Com hem dit, el Reus sortia a tota màquina intentant treure de la seva zona de confort als blaugranes que avui, a més de la baixa ja coneguda de Matías Pascual, patien el fet de no poder disposar de Sergi Llorca. Els visitants intentaven fer el joc que acostumen, atents en defensa, es precipitaven un pèl en atac, forçats per l’incisiu joc local.

En aquests primers minuts de partit es produeixen un parell d’arribades molt perilloses dels locals, la primera de Francesco Compagno i la segona de Sergi Aragonès que obliguen Edu Castro a demanar temps mort. Les instruccions serveixen per corregir les deficiències en defensa i a partir de la millora al darrere, ara són els visitants els que arriben amb perill davant Martí Zapater.

En el minut 15.25 es produirà un canvi d’escenari perquè arriba el primer gol blaugrana. És una jugada en solitari de Joao Rodrigues qui circulant pel carril del mig i un cop superada la línia de mitja pista etziba un xut de cullera que sorprèn Martí Zapater. És el 0-1 que fa miques el pla de joc local.

Tot i el segon gol blaugrana, els reusencs no es donen, encara, per vençuts

Immediatament Jordi Garcia demana temps mort. Quan el matx es reprèn, la bona feina defensiva dels forasters els ajuda a mantenir lluny de l’àrea als locals que s’han limitat a intentar sorprendre a Sergi Fernández amb tirs des de fora l’àrea, sobretot Sergi Aragonès. Sense temps per recuperar-se, els locals reben un nou sotrac. Una jugada per l’esquerra conduïda per Pau Bargalló, acaba amb un passi al llindar de l’àrea on es troba Joan Pascual. El de Vilanova i la Geltrú no ho dubta i quan li arriba l’esfèrica etziba un xut en trajectòria ascendent que supera per alt a Martí Zapater. És el minut 18.23 quan el 0-2 puja a l’electrònic.

Aquest segon gol blaugrana, esperona encara més als locals que disposaran d’una claríssima oportunitat per part de David Gelmà que desfà Sergi Fernández. Amb els locals buscant superar la gran defensa que fan els visitants, a 3.39 pel descans, Edu Castro demana un temps mort. El matx es torna de color blaugrana amb un Reus buscant crear perill amb tirs llunyans. Quan sembla que les coses acabaran com estan, Aragonès finalment tindrà premi a la seva insistència. Un xut des de gairebé mitja pista, una mica escorat a l’esquerra, sorprèn Sergi Fernández a manca de 3 segons per la mitja part.

El tercer gol visitant deixa als roigs-i-negres sense resposta

Quan comença el segon temps, les coses són un pèl diferents. Ara qui controla el partit és l’equip blaugrana que tot i haver rebut un gol en les acaballes dels primers 25 minuts, no permet que els locals el tanquin a la seva àrea. Tot el contrari. Les ocasions més perilloses són dels forasters, com ara una de Rodrigues que Zapater salva in extremis.

En el minut 35.09, Compagno rep una targeta blava en una falta sobre Marc Grau. L’encarregat de llançar el tir directe és Bargalló. El seu xut és aturat per Zapater. Els dos minuts de power-play seran aprofitats pels forasters que poc després, en el minut 36.32, Rodrigues culminarà una jugada de Bargalló qui situat al mig de la pista li fa un passi que el deixa sol. El d’Oeiras fa un xut creuat impossible per Zapater. És l’1-3 que deixarà al Reus tocat i vençut.

A partir del tercer gol blaugrana, el matx passa a ser un monòleg visitant. Tot i que Jordi Garcia intenta refer la situació amb un temps mort, els seus homes donen per inabastable una possible remuntada. Amb els locals muts en atac, els que van arribant amb perill són els visitants que posen a prova a Zapater. En el minut 39.23 Ferran Giménez rep una targeta blava per una jugada amb Joan Pascual Ara l’encarregat d’executar el tir directe, és Ignacio Alabart. El d’A Coruña no pot amb Zapater qui torna a aturar la bola, però encara no un minut després, en el 40.11 és Helder Nunes qui amb un tir de pala des del vèrtex inferior esquerre supera al porter local. És l’1-4 que deixa el matx totalment decidit.

El Barça culmina la seva gran segona part amb dos gols més

En el minut 42.31 una picabaralla entre Helder Nunes i Compagno acaba amb targeta blava pel de Barcelos. Marc Julià és l’encarregat de llançar el tir directe. El seu tir surt fora de la porteria defensada per Sergi Fernández. Els blaugranes seran capaços de resistir tot i jugar amb un jugador menys, els dos minuts de power-play local, sense rebre cap gol i sense permetre que els reusencs disposin de situacions clares de gol.

En el minut 44.20 arriba la novena falta dels visitants. Els àrbitres xiularan la desena 26 segons després. Ara l’encarregat de xutar és el xilè Diego Rios. El seu llançament l’atura Sergi Fernández que fa el mateix en la segona oportunitat que el seu rebuig li permet al jugador local. En el minut 45.19, Jordi Garcia demana un temps mort. Trenta-tres segons després, Pau Bargalló, farà una obra d’art. El de Sant Sadurní situat darrere la porteria local, surt pel costat dret, fent un llançament a la mitja volta cap al costat fort, enviarà la bola a l’escaire esquerre de la porteria defensada per Zapater. És l’1-5.

Amb els jugadors locals esperant la botzina final, en el minut 48.32 Sergi Panadero fa un xut que Zapater rebutja, la bola que es queda morta dins de l’àrea és recollida per Joan Ruano que aprofita l’avinentesa per fer un xut a l’escaire esquerre que torna a superar a Zapater. És el definitiu 1-6 que no es mourà en els escassos 87 segons que li queden al partit.