Els blaugranes també cauen a Istanbul

Per segon partit consecutiu, el Barça ha repetit el mateix guió. Ha estat com un déjà-vu. Un bon primer quart, molt bo, tot sigui dit, per començar a perdre el nord en el segon quart quan l’equip local és capaç d’augmentar la intensitat defensiva, per continuar caient en el pou en el tercer, acabant la pel·lícula perdent, cosa que no és cap novetat aquesta temporada, al darrer període i, per tant, culminant el matx amb una nova derrota. Clar que si ho mirem en perspectiva, un equip que no és capaç de guanyar al Saragossa, com pot pretendre guanyar a les pistes d’Olympiacos el dimarts i avui Fenerbahce.

L’equip blaugrana sembla estar en caiguda lliure, com ho demostren les tres derrotes consecutives i el que és pitjor donant una imatge de feblesa tan mental com física que a hores d’ara és el més preocupant. Perquè més enllà de les desfetes, perdre a Atenes i a Istanbul és una cosa que amb certa probabilitat pot passar, el problema, el veritable problema recau en la imatge que transmet l’equip i que d’un temps ençà és molt dolenta. És com si la derrota davant l’Unicaja a la Copa hagués trastocat de manera dolorosa la marxa de l’equip.

Ara mateix, les sensacions són preocupants. La rotació és cada cop més curta, ara ja ni juguen els dotze jugadors convocats, i a més no hi ha i no es troben solucions als problemes que, per altra banda, saps que et plantejarà el rival. Sense anar més lluny, avui era evident que quan els turcs es posessin al davant, els blaugranes, difícilment, podrien donar-li la volta. Això ha passat, i quan s’han avançat d’un punt un triple de Nikola Mirotic ha pogut capgirar el marcador. El segon cop que ha passat, també han estat a temps de solucionar-ho, però a la tercera vegada ja no han pogut redreçar-ho, acabant per perdre el matx i també el bàsquet average.

Bon primer quart dels blaugranes

Com hem dit, les coses començaven força bé. Un triple de Tomas Satoransky era el punt de sortida d’un Barça que a més de tancar perfectament el rebot defensiu, atacava amb solvència. Un segon triple ara de Nico Laprovittola, seguit de cistella i addicional de Mirotic posaven el 2-9. Avantatge que mantenia Nikola Kalinic, i que augmentaria després d’una cistella de Satoransky. Un nou triple, ara de Mirotic, obliga a Dimitris Itoudis a demanar temps mort perquè els locals perden de 10, 6-16. Entre un tir lliure de Mirotic i el segon triple de Laprovittola, fan arribar el marge als dotze punts, 8-20.

L’atac visitant està funcionant perfectament i a més els turcs, de moment, no tenen el dia en atac. Després d’una esmaixada de Jan Vesely i dos tirs lliures de Rokas Jokubaitis, el marge català arriba als catorze punts, 10-24. Amb el Fenerbahce bloquejat, el primer símptoma que avui tampoc serà un bon dia, es nota en el fet que els blaugranes no acaben de treure tot el profit possible a les errades que cometen els turcs.

Tot i això, Kalinic fa arribar la renda forastera als 16 punts, abans que un triple de Scottie Wilbekin desperti als seus. Un ganxo de Mike Tobey deixa en quinze punts la renda visitant que seran disset després que Kalinic culmini un contraatac amb una esmaixada. Serà el màxim avantatge que aconseguiran els blaugranes en el matx. A partir d’aquí, el desastre, perquè els turcs reaccionen anotant cinc punts seguits, amb un nou triple de Wilbekin, per deixar en “tan sols” dotze punts, la renda catalana, 18-30, quan acaba el primer capítol.

Les coses es comencen a torçar

Que les coses no seran com han estat en els primers deu minuts, es comprova molt aviat. El rebot defensiu es domina, però és l’únic departament on els blaugranes estan bé. Després d’un triple de Dyshawn Pierre, és Tobey qui converteix un triple, però serà un oasi en el desert. Els locals augmenten el seu nivell defensiu i els blaugranes comencen a veure l’anella molt petita.

Amb l’avantatge visitant per sota dels deu punts, arriba un triple de Satoransky pel 26-36. Triple que com ha passat amb el de Tobey no tindrà continuïtat. Cistella a cistella, l’equip turc va reduint de forma inexorable l’avantatge visitant.

Un triple de Marko Guduric la deixa altre volta en set punts, mentre els blaugranes responen amb pèrdues de pilota i triples fallats. Fins que arriba un moment, amb 34-36 que Nick Calathes, exblaugrana, llança un triple per avançar als locals, però falla. En canvi, qui anota és Kalinic que augmenta el marge blaugrana fins als quatre punts, 34-48. Un triple de Pierre deixa el marge visitant en un sol punt, abans que a 1 segon pel descans, Tobey després de rebot ofensiu deixi el 37-40 amb el qual s’arriba a la fi de la primera meitat.

Finalment, els turcs li donen la volta al marcador

Tot i que les sensacions deixen entreveure que els blaugranes no tenen cap possibilitat de victòria, l’inici del tercer període sembla desmentir-ho. Anota Vesely, la seva segona cistella en el partit, i Mirotic transforma dos tirs lliures, 41-44. Un primer triple d’un altre exblaugrana, Nigel Hayes-Davis, empata a 44, però Vesely dona dos punts de renda, encara, als seus, 44-46.

Un triple de Devin Booker, posa al davant per primer cop en el matx als turcs, 47-46. Però un triple de Mirotic i dues cistelles posteriors de Satoransky tornen a capgirar el marcador, 47-53 quan queden 5.40 d’aquest tercer quart. Cinc punts locals, amb un segon triple de Hayes-Davis ajusten el marcador, 52-53. El Barça resisteix heroicament, cistella de Laprovittola, però inexorablement arriba el moment de la inflexió en el matx. Un tir lliure i una cistella de Jonathan Motley, més dos tirs lliures de Booker, posaran al Fenerbahce al davant de dos punts, 57-55. Vesely anota un tir lliure, mentre Guduric fa el 61-56 que hi ha al marcador a manca del darrer període.

Quan els blaugranes són capaços de redreçar a situació, l’alegria els dura molt poc

A l’inici del darrer capítol, Vesely anotarà dues cistelles, la segona després de rebot ofensiu, que només serveixen per perdre de tres punts, 63-60. El matx entra en una fase de desencert en atac, que els blaugranes no aprofiten. Una falta tècnica a la banqueta turca permet a Laprovittola deixar en quatre punts el desavantatge, 65-61. Mirotic anota dos tirs lliures abans que Satoransky empati el matx a 65 gràcies a un a passi del de Pogdorica, el món al revés. Un triple de Mirotic revifa als visitants que de forma miraculosa es tornen a posar al davant, però malauradament no tindrà continuïtat. Un triple de Wilbekin desfà l’encanteri i una cistella posterior de Guduric farà arribar la renda local als quatre punts, 72-68.

Queden 3.30 quan Saras Jasikevicus demana un temps mort. A partir d’aquí, l’horror. Es falla el que es prova, com un tir de tres de Satoransky i encara sort que Motley falla un tir lliure, 75-68. Un triple transformat per Laprovittola dona falses esperances, abans que Motley anoti el 77-71. Per part blaugrana comencen els canvis atac-defensa, que serveixen de ben poc.

Els blaugranes que ja estan en la fase heroica, fallen en atac mentre que en defensa fan faltes a tort i dret que els turcs aprofiten per engreixar el seu avantatge. No falla Motley, no falla Hayes-Davis i amb l’atac foraster sent un desgavell, l’única cistella blaugrana després del darrer triple de Laprovittola, arribarà quan queden 4 segons al matx i la victòria ja fa estona que està decidida, 81-73 per l’equip de la zona asiàtica de la perla del Bòsfor.

FCB