Una horrorosa primera part condemna al Barça

Una esperpèntica primera part, amb un paupèrrim percentatge d’encert en el triple, 2 de 17, ha estat la clau d’una inesperada desfeta blaugrana en la seva visita a la pista d’un Saragossa que tan sols havia guanyat fins al moment 6 partits. El missatge que transmetia Saras Jasikevicius al deixar a Nikola Mirotic a Barcelona, no ha estat, com s’ha pogut comprovar, el més convenient per un planter que en els primers 20 minuts de l’enfrontament ha ultrapassat totes les línies vermelles possibles.

Inconsistents en defensa i negats en atac, on s’encaparraven un cop i un altre en tirar triples sense sentit, han acabat sent víctimes d’un equip que la seva única virtut ha estat fer les coses amb sentit comú, buscant minimitzar els seus punts febles i aprofitant-se d’un Howard Sant-Roos que ha fet el que ha volgut en el temps que ha estat a pista. La segona part ja ha estat una altra cosa, però el mal ja estava fet.

Les coses no acaben de funcionar bé, mai millor dit

El partit semblava començar de manera normal. Jan Vesely aprofitava un moment de dubte de la defensa local després que el txec rebés un tap per esmaixar el 0-2. El que ningú sabia en aquell moment, era que aquest 0-2 seria l’únic instant en el partit en el qual dominaria al marcador l’equip blaugrana. A partir d’aquí començava el martiri en el triple.

Sant-Roos anotava un triple pel 5-2, mentre que els blaugranes fallaven un triple rere l’altre. Vesely no podia empatar al fallar el tir addicional, cosa que si passaria poc després, bé poc després no és correcte perquè posteriorment a la jugada visitant acabés en tirs lliures pel txec, el matx s’aturaria per un problema en la consola que manega el temps. L’aturada acabaria sent de més de mitja hora. Veient que la cosa no es pot arreglar, es decideix continuar el matx sense el marcador central i sense botzina de possessió.

El partit, ara si, queda empatat amb els dos tirs lliures de Vesely, 6-6. El mateix farà Nico Laprovittola per empatar a 8. Els visitants continuen fallant triples i perdent pilotes i això fa que tot i una cistella del de Morón, els locals marxen de sis punts després d’un segon triple de Sant-Roos, 16-10. Després de tres punts locals, una cistella de Kyle Kuric deixa el 19-12 amb el qual acaba el primer capítol.

El desencert en el triple és una rèmora

Les coses milloren un pèl a l’inici del segon quart. Dos tirs lliures de Kuric i els triples, oh notícia, de Mike Tobey i Nikola Kalinic rebaixen als cinc els punts del marge local, 25-20. Amb la renda local ampliada en quatre punts, el tècnic lituà demana temps mort intentant que els seus homes recuperin el senderi. Les seves paraules no serveixen de res i els locals continuen ampliant la ferida. Després d’un nou triple de Sant-Roos, de veritat ningú ha analitzat el joc del cubà?, el marge local és ja de dotze punts, 32-20. Marge que arribarà als quinze després d’un nou triple ara de Borisa Simanic, 35-20.

Anota Rokas Jokubaitis, però la seva cistella no té continuïtat per part blaugrana. Els que si continuen anotant són els locals que fan el que volen a la pintura blaugrana. Després d’un triple de Justinian Jessup, l’avantatge local arriba ja als vint punts, 42-22, sense que a cap jugador blaugrana li surtin els colors. Laprovittola des de la línia fa el quart punt blaugrana en més de set minuts de joc. Stefan Jovic és qui anota, abans que acabi la primera meitat, els seus dos únics punts del partit pel 46-24 que hi ha al marcador quan els dos equips marxen als vestidors. No hi ha dubte que el resultat que és un escarni per l’equip dirigit per Jasikevicius.

Tot i la millora en el triple, en defensa no es treballa bé

La lògica diu que en la segona part, el joc dels blaugranes millorarà. De fet, fer-ho pitjor és impossible. I això és el que passa. Laprovittola anota dos triples seguits abans que faci el mateix Àlex Abrines. Si als quatre triples li afegim dos tirs lliures anotats per Vesely i un nou triple de Laprovittola, el marge local es redueix tot i que lleugerament perquè en defensa l’equip continua estant malament, 57-41.

Per si de cas, Porfi Fisac demana temps mort. Els aragonesos desperten de cop. Tot i una esmaixada de Vesely i una cistella de Laprovittola, els locals han augmentat el seu avantatge fins altre cop els dinou punts, 64-45. Amb la defensa blaugrana sota mínims, un triple de Tomas Satoransky vol refer la moral visitant. Dues cistelles de Kalinic, la segona després d’un contraatac, deixen el marge local en tretze punts, abans que una cistella de Tryggvi Hlinason la faci pujar fins al 69-54 que hi ha al marcador quan s’arriba al darrer període.

Els blaugranes, tot i intentar-ho, no creuen en la remuntada

Quart període que comença amb una pèrdua de Laprovittola que és el primer pas per una cistella local. El de Morón es rescabalarà anotant un triple. Cosa que també fa Kalinic, 73-60. Ara els blaugranes se’ls veu amb interès a recuperar el terreny perdut, però la sensació és que la reacció arriba massa tard. Vesely manté els tretze per sota i la defensa evita que els aragonesos ampliïn el seu marge, tot i les pilotes perdudes pels blaugranes en atac.

Laprovittola disposa a 4.15 del final de tres tirs lliures. En falla el segon i el marcador diu que l’avantatge local és d’onze punts, 75-64. Ara als locals els pesa en l’ànim el vertigen de la victòria i tenen molts problemes per anotar. Jokubaitis amb una esmaixada culmina una contra pel 75-66. Nou temps mort de Fisac. Kalinic falla un triple i els locals amplien el seu marge fins als tretze punts, 79-66. Temps mort blaugrana.

La reacció arriba massa tard

La defensa visitant millora i això permet que dues jugades de cistella amb addicional transformat de Satoransky i Laprovittola deixin la renda local en vuit punts, 79-71 a 58 segons per la fi. Amb Sant-Roos fallant un tir lliure, els dos que anota Kalinic deixen en set punts el marge local. Després que Ivan Cruz falli dos tirs lliures, un nou triple de Laprovittola deixa en només quatre els punts d’avantatge aragonès, 80-76.

Resten 20 segons. Hlinason esmaixa abans que Abrines falli un tir lliure a 8 segons. La mínima possibilitat de mantenir la flama s’acaba d’esvair. Qui no falla des de la línia és Sant-Roos que a sis segons de la fi certifica la victòria local, 84-77. Un triple a quatre segons de Kuric deixa de nou en quatre punts el marge del Saragossa.

A 3 segons Cruz anota un tir lliure, abans que el triple de Kalinic sobre la botzina, bé botzina no perquè no funciona, deixi el definitiu 85-83 amb el qual acaba l’enfrontament. Els blaugranes han convertit a la segona meitat 11 de 22 triples. Malauradament per l’únic que ha servit la millora en el triple ha estat per maquillar el resultat.

FCB

Estadística