El Barça més a prop de la final a 8

Tercer triomf consecutiu del Barça en la WES Champions League, aquest cop davant el conjunt de la Llombardia italiana de l’Amatori Lodi. Triomf que el manté al capdavant de la classificació del seu grup. El partit ha estat igualat fins que ha arribat el primer gol local. Fins aleshores, els italians han intentat buscar-li les pessigolles als blaugranes que patien força a l’hora de desempallegar-se de l’enganxosa defensa que feien els llombards.

Però com hem dit, tot ha estat obrir la llauna per començar a trobar espais per on arribar davant el porter argentí Valentin Grimalt, al qual se li acumulava la feina. Finalment, els gols han anat caient com si fossin fruita madura per uns locals força superiors. El partit d’avui era el segon cop que l’equip italià visitava el feu barcelonista. La primera visita va ser el 1982, en la final de la Copa d’Europa de la temporada 1981/82, quan els blaugranes van guanyar per 4-1, perdent a la ciutat llombarda per 6-4, adjudicant-se la seva setena Copa d’Europa de la història.

El matx comença igualat

Com hem dit, el matx començava força igualat, amb un Lodi ambiciós que buscava fer una forta pressió en els atacs locals per intentar fer contraatacs amb avantatge. Els locals patien a l’hora de fer el seu joc habitual, basat en el domini del joc, buscant desequilibris a prop de l’àrea rival. El que els locals feien força bé, de fet ho van fent tota la temporada, era replegar-se amb sentit després de pèrdua de possessió. De mica en mica han pogut desplegar el seu joc, tancant en molts moments als visitants en la seva àrea. Això tenia un avantatge i era que els contraatacs italians havien de ser des de posicions molt enrederides, afavorint la tasca defensiva als locals.

En aquesta fase del matx, els locals no buscaven la passada al segon pal, per tant, la majoria dels atacs acabaven en tirs llunyans que Giralt resolia sense problemes. Les arribades davant Carles Grau, el porter titular dels locals, eren poques, però amb cert perill. Amb els blaugranes cada cop més dominadors del joc, arriben dues ocasions claríssimes, la primera d’Helder Nunes que salva Giralt, i la segona de Pau Bargalló que supera el porter argentí, però la bola s’estavella en el pal esquerre de la porteria italiana. Poc després arribava el primer gol.

Tot canvia arran de l’1-0

Una recuperació en defensa de Bargalló li permet combinar amb Marc Grau qui fa un passi a la dreta on controla Ignacio Alabart, després de desplaçar-se cap a la seva esquerra en paral·lel a la porteria, etziba un xut de pala que supera Giralt. És el minut 14 de partit quan els blaugranes obren la llauna. L’1-0 deixa un pèl tocats als italians, permetent que el domini local sigui aclaparador. En el minut 16.03 Pablo Nájera comet penal sobre Sergi Llorca. L’encarregat de llançar-lo és Joao Rodrigues qui surt expressament a pista per executar la pena màxima. El seu xut es desviat per Grimalt.

Amb el Barça fent una defensa modèlica, no tardarà a arribar el segon gol. És una jugada similar al primer gol. Recuperació defensiva de Marc Grau qui combina amb Sergi Llorca qui fa un passi a Nunes situat al bell mig de l’atac local. El de Barcelos aprofita que s’ha quedat sol per fer una forta rematada que tampoc pot aturar Grimalt. És el minut 19.22 quan el 2-0 puja al lluminós.

El tercer gol local no tardaria en arribar. Ha estat poc després d’un temps mort demanat pel tècnic italià, Pierluigi Bresciani, que una jugada iniciada per Marc Grau el permet fer un passi que deixa a Alabart sol davant Giralt. El d’A Coruña amb un xut de cullera de qualitat envia la bola a l’escaire esquerre de la porteria italiana, lluny de l’abast de Giralt. És el minut 20.53 quan el 3-0 puja a l’electrònic. Els forasters ja sense res a defensar intenten arribar amb perill davant Carles Grau, però entre la bona defensa i les aturades del porter de Lloret, el primer temps s’acaba sense que es torni a moure el marcador.

El partit es converteix, gairebé, en un monòleg blaugrana

Quan comença la segona meitat, el matx no canvia gens ni mica. El domini continua sent local amb rematades de Bargalló que atura Giralt i d’Alabart, que de nou supera al porter argentí, però la bola s’estavella en el pal dret de la porteria italiana. En el minut 30.40, una combinació entre Bargalló i Rodrigues, acaba amb el d’Oeiras entrant a l’àrea italiana des de la banda dreta. Un cop davant Giralt el superarà amb un toc suau per alt pel 4-0.

Ara mateix el matx és molt còmode per un Barça força superior. Els visitants els costa i molt superar la bona defensa que continuen fent els locals. El joc baixa d’intensitat, uns tenen la feina pràcticament acabada i els altres no són capaços de trobar opcions per crear cert perill a l’àrea local. En el minut 37.34 els àrbitres portuguesos castiguen una falta sobre Marc Grau com mereixedora de llançament directe. L’encarregat d’executar-lo és Alabart qui no pot superar a Giralt. Amb alguna arribada perillosa dels italians que resolt Carles Grau, el matx continua sent dominat pels homes d’Edu Castro.

Els locals arrodoneixen la feina

Fruit del domini arribarà el cinquè gol local. És una jugada de Bargalló situat darrere la porteria defensada per Giralt. El de Sant Sadurní fa un passi per la dreta de l’atac local on es troba Rodrigues. El portuguès tal com li arriba la bola xuta creuat superant el porter argentí. És el minut 41.42 quan el 5-0 puja al marcador. Finalment, amb el matx totalment decidit, el joc s’acaba de trencar.

Se succeeixen una sèrie d’atacs i contraatacs en les dues àrees amb els dos equips oblidant-se de l’elaboració de joc. Curiosament, ara l’equip local busca els passis al segon pal, però en cap de les ocasions la jugada acaba en rematada. A manca de 1.35 per la fi del partit, Marc Grau té una ocasió clara de marcar, però Giralt li atura el xut. En la continuació de la jugada, el de Lloret comet falta clara que els àrbitres castiguen amb targeta blava. L’encarregat d’executar el tir directe és Andrea Fantozzi. El jugador de Massa Marittima, un poble de la Toscana italiana, no pot amb Grau. El matx acabarà amb els blaugranes defensant amb tres jugadors de pista els darrers 90 segons de partit. Noranta segons, en els quals els italians no podran anotar cap gol tot i jugar amb un jugador més.

@PBBMeritxell