En un increïble final de partit, l’equip blaugrana s’emporta una valuosa victòria de Celje

El Barça s’ha assegurat la primera plaça en el grup B de l’EHF Champions League després d’aconseguir una inversemblant victòria en el Dvorama Zlatarog de Celje. De fet, l’equip blaugrana només ha anat al davant en el marcador en els darrers 24 segons del matx, quan després d’una recuperació defensiva, Aleix Gómez superava a Gal Gabersek en culminar un contraatac. En la darrera possessió del partit, Emil Nielsen ha desviat un tir de Tadej Mazej posant el punt final a uns 60 minuts apassionants.

Per arribar a aquest cara o creu, han passat moltes coses. La majoria favorables a l’equip eslovè que ha arribat a dominar en moltes fases del matx per quatre gols, però els homes de Carlos Ortega, han sabut esperar el seu moment per donar-li la volta a un marcador que quan quedaven menys de 6 minuts per la fi, dominaven els eslovens de tres gols. Però l’enorme desgast que han patit els locals i l’actuació fantàstica del porter danès han acabat per doblegar a l’equip dirigit per Alem Toskic.

Els eslovens dominen des de l’inici

Ja des de la sacada inicial s’ha comprovat que, com era previsible, la visita a Celje no seria un viatge de plaer. Tien Strmljan feia el gol inicial que no podia igualar Aleix Gómez tot i disposar de dues rematades consecutives. A la tercera ocasió, era Domen Makuc, precisament un ex Celje qui feia pujar l’empat a 1 al lluminós. Però els locals començarien a obrir forat tot i una exclusió patida per Ante Ivankovic, gràcies als gols anotats per Domen Knez, Aleks Vlah i Gal Marguc, 4-1.

Els blaugranes poc acostumats a anar al darrere en el marcador els hi costava trobar bones posicions de tir. Sorprenentment, amb Luka Cindric a la banqueta, era Makuc qui oficiava de central a les files visitants. Gabersek tancava a pany forrellat la seva porteria fins que per fi Aleix Gómez pot fer el 4-2. Amb Hampus Wanne culminant un contraatac, el marcador s’ajustava, 4-3. Sent Makuc el que mantindria poc després el desavantatge en un sol gol. Una aturada de Gonzalo Pérez de Vargas, permet que un nou gol del central eslovè empati el matx a 5. En l’atac local acaba amb set metres que Marguc transforma per tornar a avançar als locals.

Una pèrdua de Dika Mem, poc precís en aquesta fase del matx, acaba amb un nou set metres que Marguc aprofita pel 7-5. Gabersek continua aturant rematades dels visitants i el marge local arriba als tres gols després de l’anotat per Strmljan, 8-5. A l’atac blaugrana li manca fluïdesa; tot i això, les accions individuals són una vena que tapa la ferida. Dika Mem fa el 8-6 ultrapassant el minut 15 de la primera meitat. Després d’una segona aturada de Gonzalo, el tècnic malagueny demana un temps mort. L’atac dels forasters acaba amb una nova aturada de Gabersek, abans que el marge eslovè, gràcies a Vlah, arribi altre cop als tres gols, 9-6.

Els visitants ho continuen passant malament

Gràcies al fet que un set metres de Marguc és aturat per Gonzalo, els gols d’Aleix Gómez i Melvyn Richardson retallen el marge local fins a deixar-lo en un ajustat 9-8. Els blaugranes que estan fent un mal partit, estan sobrevivint i això ja és molt complicat de fer en la pista eslovena. Cindric empata a 9. Un set metres ara de Mitja Janc, el germà del blaugrana Blaz, és aturat per Gonzalo, però la pilota la recupera el jugador local per fer el 10-9. Amb l’entrada de Cindric les coses no milloren, Gabersek li atura un parell de rematades, abans que el marge local arribi als dos gols després de l’anotat per Strmljan. Luis Frade en una rematada inversemblant fa l’11-10.

Sembla que els forasters encaren força bé els darrers minuts de la primera meitat, però encadenen una sèrie d’errors en atac que permeten als locals marxar de tres gols, 13-10. Hampus Wanne, que alterna errors amb gols, fa el 13-11, mentre que el Celje ara sobreviu a base de set metres, 14-11. S’afegeix un gol de Ziga Mlakar que fa pujar la renda local als quatre gols, 15-11. El marge el reduirà Richardson des dels set metres a 29 segons per la fi. Un gol final de Strmljan no puja al marcador, tot i que els àrbitres el donen com bo, perquè el delegat de l’EHF els hi diu que quan la pilota ha entrat ja havia sonat la botzina de final de la primera meitat. El 15-12 amb el qual els dos equips marxen als vestidors, vist com han anat les coses, és una benedicció.

A la segona meitat, els blaugranes continuen patint

La segona part no comença gens bé pels forasters. Gabersek li atura un llançament a Ludovic Fàbregas, mentre Mazej eleva el marge eslovè fins als 4 gols, 16-12. Els blaugranes continuen jugant sense fluïdesa en atac i això és un veritable problema. Timothey N’Guessan retalla el marge local amb dos gols, però els dos cops els locals responen per mantenir els quatre d’avantatge, 18-14. Per sort, la bona feina al darrere impedeix que els de Toskic ampliïn encara més el seu marge. Wanne i N’Guessan no poden amb Gabersek, però qui si anota és Fàbregas, 19-15.

En un set metres favorable als eslovens, Emil Nielsen surt en lloc de Gonzalo. El danès no pot amb Marguc, l’avantatge eslovè torna a ser de quatre gols. Després d’un gol de Cindric, la defensa blaugrana passa a ser 5-1 amb Janc d’avançat. Tot i el canvi defensiu, els locals mantenen els quatre gols de renda. Aquí es produeix un petit embolic, perquè els locals patiran dues exclusions. Hi ha canvi a la porteria local, Yassine Belkaided entra per Gabersek, per immediatament tornar Gabersek sota els pals, tot fa indicar que ha estat un canvi irregular, però tot i les protestes de Carlos Ortega, el delegat de l’EHF no obre boca. Wanne fa pujar el 21-18 al lluminós. Un set metres llançat per Marguc va al pal, fet que aprofita altre cop Wanne per reduir encara més el marge local, 21-19.

El desgast físic comença a notar-se en els locals

La condició física dels locals comença a ser preocupant per culpa de l’evident desgast que li està provocant aguantar el ritme blaugrana. Tot i una rematada de Janc al pal i una pilota perduda per Makuc, Richardson deixa, a 6 segons del minut 14 de la segona meitat, el marge local en només un gol, 21-20. Mlakar anota abans que Makuc cometi una falta en atac que donarà tres gols de renda pels locals, 23-20 després d’un temps mort demanat per Toskic. Una nova falta en atac dels visitants, ara Dika Mem, fa arribar el marge eslovè als quatre gols, 24-20, quan queden menys d’onze minuts de partit.

Carlos Ortega pren una decisió clau, ordena el canvi de porter, Nielsen substitueix a Gonzalo. Wanne fa el 24-21, amb Marguc mantenint encara els quatre amunt pels locals. Dika Mem, molt apagat fins al moment, apareix per fer el 25-22 a menys de 10 minuts per la fi. Els forasters ara canvien de defensa, jugaran fins al final del partit amb una defensa mixta, 5-1, amb Janc fent d’avançat. Al Celje se li comença a fer molt llarg el partit. Els seus atacs no són tan fluids com ho eren pocs minuts abans i allarguen el joc tot el que els àrbitres els permeten.

Una aturada de Nielsen serà el toc de corneta. Wanne estavella la seva rematada en el pal. La defensa catalana recupera la pilota, però Janc perd la possessió. L’atac eslovè no pot amb Nielsen que torna a fer sonar la corneta. Wanne, ara si, anota pel 25-23. En el minut 22.34 Toskic demana un temps mort per demanar als seus homes un darrer esforç. Knez anota, abans que faci el mateix Janc pel 26-24 a 6.27 pel final. Carlos Ortega s’ho juga el tot pel tot. Tot i tenir tres centrals, fa jugar en aquesta posició a Dika Mem, mentre que Janc ocupa el lateral dret. Un set metres favorable als locals, el transforma Vlah, 27-24.

Un parcial final de 0-4 aconseguit pel Barça té el premi de la victòria

Fàbregas no perdona des dels sis metres, 27-25. Quan queden 5.20 de joc, una pilota recuperada en defensa permet al tècnic blaugrana demanar un temps mort. L’atac acaba amb Wanne fent un xut que surt fora. Tot sembla perdut. Però, només ho sembla. Ara l’atac local té força problemes. La defensa visitant recupera una pilota, però Gabersek li atura el tir a Aleix Gómez quan queden 3.20 per la fi.

Nielsen fa una aturada fantàstica i Mem anotarà per deixar el marge eslovè en tan sols un gol a manca de 2.31, 27-26. Una nova recuperació defensiva permet al francès empatar el matx a 27 quan queden 1.21 per jugar-se. A Toskic no li queden temps morts per demanar i als seus homes l’àcid làctic els porta pel camí de l’amargura.

Una nova recuperació defensiva blaugrana permet a Aleix Gómez fer el 27-28 quan queden 24 segons de partit. És el primer cop en el partit que els visitants dominen al marcador. L’últim i desesperat atac local acaba amb un tir de Mazej que Nielsen fa sortir per sobre el travesser. El danès, orgullós, aixeca els braços en senyal de victòria. El Barça ha aconseguit el que semblava totalment impossible, un parcial 0-4, en els darrers cinc minuts de partit que ha deixat als afeccionats eslovens amb la mel als llavis.

EHF

Estadística