Pàgina d’or del bàsquet blaugrana en el seu retorn a Bologna

Històrica victòria d’un gran Barça davant la Virtus de Sergio Scariolo. Tres quarts perfectes han determinat el triomf blaugrana davant la impotència d’uns italians que necessitaven la victòria per apropar-se a una de les desitjades vuit primeres places. Durant aquests impressionants tres primers períodes, els homes de Saras Jasikevicius han superat àmpliament als locals en els dos cantons de la pista.

Si en el primer quart el joc ofensiu dels visitants era qui dominava el partit, en el segon capítol la millora defensiva dels barcelonistes ha emmudit primer als jugadors a pista i posteriorment a una grada local que assistia atònita al domini aclaparador dels visitants. La bona feina s’ha referendat en el tercer quart que ha acabat amb les poques esperances que els hi quedaven als bolonyesos. Amb el partit totalment decidit, el darrer període només ha servit per alleugerir la ferida italiana.

L’atac visitant dona els primers avantatges

El matx començava amb un Nico Laprovittola molt encertat. Seus eren els cinc primers punts dels forasters que dominaven des del començament, 2-5. Un triple de Mam Jaiteh permetia avançar-se als locals, però un triple de Nikola Mirotic, retornava l’ordre de les coses. Amb els italians passant-ho molt malament a l’hora de superar la bona defensa que feien els blaugranes, una esmaixada de Jan Vesely i un triple de Mirotic comencen a obrir forat al lluminós, 6-13.

Les coses es continuen fent bé en defensa mentre Nikola Kalinic anota només un tir lliure. Un triple de Milos Teodosic vol revifar als locals, però els homes de Jasikevicius no es deixen intimidar. Laprovittola des del tir lliure i una cistella de Mirotic eleven la renda visitant als nou punts, 9-18. Sis punts seguits dels locals posen un pèl d’emoció, que quedarà estroncada gràcies a una cistella de Rokas Jokubaitis i un alley-hoop de James Nnaji a passi del jove base lituà per acabar el primer acte amb els visitants dominant de set punts, 15-22.

Un demolidor parcial, 0-21, deixa bocabadats als italians

Els italians comencen forts el segon quart. Entre una cistella amb addicional d’Iffe Lundberg i un triple de Jordan Mckey deixen la renda catalana en només un punt, 23-24, tot i la cistella anotada per Cory Higgins. Àlex Abrines anotarà cinc punts que seran determinants. Un triple i una esmaixada culminant un contraatac tornen a ampliar la renda forastera, 23-29.

Aquí començarà el drama local. En ple desgavell de l’atac italià per l’excel·lent defensa blaugrana un triple de Mirotic trenca per l’espinada als locals. En canvi, amb la moral pels núvols, els forasters continuen castigant des de la línia de tres.

Abrines i Mirotic anoten un triple cadascú per disparar la renda catalana fins als disset punts, 23-40. Scariolo, desesperat, demana un temps mort, però sense gaires esperances. Els mals pressentiments dels locals s’acaben de confirmar quan entre una cistella de Mirotic i un triple d’Abrines l’avantatge blaugrana arriba als 22 punts, 23-45.

El parcial visitant ha estat de 0-21. Demolidor. Quan anoten els locals ho fan sense esma, conscients que la victòria se’ls ha escapat. La cistella de Tornike Shengelia decideix a en Saras demanar un temps mort. La primera part acabarà amb dos tirs lliures convertits per Abrines i una darrera cistella de Shengelia pel 27-47 que hi ha al lluminós quan el partit arriba al descans.

El tercer període deixarà el matx decidit

La Virtus vol, però avui no és el seu dia. Comença el tercer període amb Shengelia llançant tirs lliures. N’anotarà només un. En canvi, Mirotic anota els dos que prova. En defensa els italians continuen cometent errors. Jokubaitis anota dos tirs i a continuació transforma un triple fent arribar el marge culer als 29 punts, 28:57.

Mentre l’atac italià demostra que no té cap solució per superar la defensa catalana, els blaugranes ho tenen claríssim. Triple de Kalinic, cistella de Vesely i triple de Mirotic, 29-65, amb Shengelia fallant un altre tir lliure. Per fi anoten una cistella en joc els locals, però ara qui respon és Kalinic amb cistella i addicional. El marge català és ja de 37 punts, 31-68.

Després de dos tirs lliures anotats pel de Subotica afluixarà l’atac visitant en fallar tres triples de forma consecutiva. Circumstància que no acabaran d’aprofitar uns locals que tan sols anotaran dos punts abans que Higgins anoti el 37-72. Dos punts més dels italians amb resposta catalana per part del fillol de Michael Jordan tanquen el tercer capítol amb el Barça dominant per 35 punts, 39-74, al lluminós.

Amb la victòria assegurada, els forasters permetran que els locals maquillin el resultat

Al Virtus Arena tothom és conscient que el matx ha quedat decidit. Els seguidors locals, donant una lliçó d’esportivitat no abandonen el vaixell tot i que, com el Titànic, ha xocat amb un iceberg i el seu enfonsament és inevitable. De fet, els jugadors locals, faran com l’orquestra que va continuar tocant tot i que l’aigua se’ls acabaria empassant. Mike Tobey farà arribar la renda blaugrana als 37 punts després d’agafar un rebot ofensiu i fer una esmaixada. A partir d’aquí, l’orquestra començarà a tocar. Un parell de triples de Marco Belinelli i una cistella amb addicional de Lundberg aixequen la moral local.

Per la seva part, els blaugranes conscients que la feina està feta, sense voler, afluixen el pistó. Demana un temps mort el tècnic lituà per posar una mica d’ordre. Anotaran Higgins un triple i Tobey una esmaixada, però els italians responen amb triples de Jaiteh, Lundberg i Niccolo Mannion per reduir l’avantatge blaugrana fins als 21 punts, 60-81. Ja hem dit que l’orquestra no deixaria de tocar. Per si de cas, Tobey també anota de tres, 60-84 quan queden 3.13 per la fi.

Una esmaixada de Nnaji, molt mal rebuda per l’afecció local augmenta la renda visitant fins als 26 punts, 60-86. Els italians continuen convertint triples, ara ho fan Mannion i Kyle Weems amb Sergi Martínez, qui avui tornava a les pistes, fallant un parell de tirs lliures. Satoransky anota un tir lliure abans que Nnaji faci una nova esmaixada. Un darrer triple de Weems, el respon Abrines també de tres pel 75-92 final. Com dit al començament, avui hem assistit a una nit històrica, a una pàgina d’or del bàsquet blaugrana.

@PBBMeritxell